Η προσαρμοστικότητα, οι εξαρτήσεις και οι προτεραιότητες στο πάνελ του debate

Χωρίς ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και μεγάλες συγκρούσεις κύλησε το debate του ΡΙΚ το βράδυ της Πέμπτης, στο οποίο ήταν φιλοξενούμενοι οι τέσσερις υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας που στηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα. Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Χρίστος Χρίστου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις θέσεις τους σε διάφορες θεματικές ενότητες, ενώ ταυτόχρονα έθεσαν προτεραιότητες ενώπιον του λαού. Δεν έλειψαν, βέβαια, οι ξεκάθαρες διαφωνίες, καθώς και οι  μπηχτές, όμως ήταν από τις λίγες τηλεοπτικές τους συναντήσεις που ακούστηκε μερικές φορές το ρήμα «συμφωνώ».

Η τηλεμαχία ξεκίνησε με τον συντονιστή να ζητά από τους τέσσερις υποψηφίους να αναφερθούν στις πρώτες πολιτικές πράξεις στις οποίες θα προβούν εάν εκλεγούν. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ως πρώτη ενέργεια να ξεκλειδώσει το Κυπριακό, πριν τελειώσουν οι εκλογές στην Άγκυρα, μέσω προετοιμασίας και πρωτοβουλιών. Ως δεύτερη προτεραιότητα έθεσε την στήριξη της οικογένειας, μέσω της μεταρρύθμισης του οικογενειακού εισοδήματος, που έχει ήδη προαναγγείλει. Τόνισε ότι παράλληλα με τις ενέργειες στο Κυπριακό πρέπει να προχωρήσει η κοινωνική μεταρρύθμιση.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η πρώτη του πολιτική πράξη θα είναι ο διορισμός του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα δώσει το στίγμα της συλλογικής προσπάθειας για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επανέλαβε την άμεση επικοινωνία με Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι για να προωθηθεί ο ενεργότερος ρόλος της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης σε σύσταση υφυπουργείου μετανάστευσης, ώστε να συστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες, και φορολογικό μετασχηματισμό.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως θα επικοινωνήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα ζητήσει ανάληψη πρωτοβουλίας. Τόνισε ότι θα ζητήσει την επέκταση της νεκρής ζώνης για να καλύψει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, εξηγώντας ότι αυτό προβλέπεται από το ψήφισμα 789 και είναι καιρός να το απαιτήσουμε. Περαιτέρω, προανήγγειλε την λήψη άμεσων μέτρων για καταπολέμηση της διαπλοκής και διαφθοράς και το τέλος των εξετάσεων τετραμήνων, όπως και μέτρα για την ακρίβεια.

Ο Χρίστος Χρίστου επικεντρώθηκε στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και στη στήριξη του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενή τομέα της βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να έχει αυτάρκεια στα βασικά αγαθά. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, στόχος του είναι να επιβάλει μέσω των διαδικασιών της ΕΕ κυρώσεις στην κατοχική δύναμη και εμπάργκο όπλων.

Μεταρρυθμίσεις «φάρμακο» στην ακρίβεια

Όλοι οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν εκτενώς στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στάθηκε στη θέση του για ενιαία φορολόγηση των νοικοκυριών, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Είπε πως, μια οικογένεια με δύο παιδιά, στην οποία δουλεύει ο ένας από τους δύο ενήλικες με εισόδημα 45,000 ευρώ, δίνει στον φόρο τις 5,000, ενώ με την πρότασή του θα πληρώνει μηδέν. Επίσης, αν μια οικογένεια έχει εισόδημα 18,000 ευρώ, θα παίρνει επιπλέον 4,000 για να μην υπάρχει νοικοκυριό που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Εξήγησε ότι με αυτή την προσέγγιση διευκολύνονται τα νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα, ενώ θα αυξηθούν τα έσοδα με την κατανάλωση, χωρίς να αυξάνονται οι δαπάνες του κράτους. Τόνισε, παράλληλα, πως ο στόχος του είναι η δυνατή οικονομία, ώστε η χώρα να αξιολογείται με ΑΑΑ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στάθηκε στην ανάγκη για φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας και προανήγγειλε ότι θα αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε το θέμα να προχωρήσει εντός του 2023. Αναφέρθηκε επίσης σε αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 5%, μείωση της συνεισφοράς στις κοινωνικές ασφαλίσεις αυτών που δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος και αναπροσαρμογή της πρώτης φορολογικής κατηγορίας στις 24,000 ευρώ. Τόνισε επανειλημμένως την ανάγκη για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και της αξιοποίησης του ταμείου ανάκαμψης, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν κάποια αναπτυξιακά έργα, επισημαίνοντας ότι για κάποιους πολίτες είναι σημαντικά και τα 50 και τα 100 και τα 300 ευρώ.

Από την πλευρά, του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επικεντρώθηκε στην ανάγκη μείωσης των καθημερινών εξόδων, μέσα από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων. Σχολίασε, μάλιστα, τις προτάσεις που ακούστηκαν προηγουμένως, ερμηνεύοντας εκείνην του Νίκου Χριστοδουλίδη ως αύξηση στις συντάξεις 90 σεντ την μέρα και πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί τα 500 ευρώ αρκετά. Τόνισε πως πρέπει να υπάρχει εθνική κατώτατη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από τα 710 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ σχεδιάζει την εισαγωγή πλαφόν για τα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση φορολογιών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα, ενώ επανέφερε τη θέση πως μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα από τους αιτητές ασύλου και να διοχετευθούν σε άλλες ανάγκες της οικονομίας μας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων και οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί από την Κύπρο. Διατύπωσαν, ωστόσο, κάποιες προτάσεις, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκποιήσεων και αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Χρίστου εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς, όπως είπε, δόθηκαν υπερεξουσίες σε τραπεζικούς οργανισμούς και εταιρείες διαχείρισης δανείων, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν ανταπόκριση συμπολίτες μας που θέλουν διακανονισμούς. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνεται σωστή κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, ώστε να ξεχωρίζουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τους ευάλωτους.

Ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε ότι έχουμε το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην ΕΕ και πρέπει να μειώσουμε το δημόσιο χρέος. Ταυτόχρονα πρέπει είτε με κρατικές εγγυήσεις, είτε με επέκταση και αναδιάρθρωση, είτε με επιδότηση επιτοκίων να υπάρξει βοήθεια και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξαναδοθεί πρόσβαση στη ρευστότητα και αύξηση και του καταθετικού επιτοκίου.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι τράπεζες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από την εκτελεστική εξουσία να εργαστούν προς την κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων και να βρεθεί τρόπος, σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό επίτροπο, να μην ξεσπιτωθεί κανένας ευάλωτος. Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να προστατευτούν αυτοί που πρέπει και να μην μπορούν να εκμεταλλεύονται το σύστημα αυτοί που το κάνουν.

Για αναδιάρθρωση μίλησε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έτσι ώστε να μην μετατραπούν τα δάνεια σε ΜΕΔ. Ανέφερε πως οι πολύ ευάλωτες ομάδες θα χρειαστούν στήριξη για να καλυφθεί η διαφορά των επιτοκίων αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε δυνατή την οικονομία.

Η μαντήλα σκέπασε την ισότητα

Παρόλο που φάνηκε οι υποψήφιοι να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την οικονομία, όταν ερωτήθηκαν για το ζήτημα του χάσματος αμοιβών μεταξύ των φύλων, η συζήτηση μετατράπηκε σε μια καθολική καταδίκη των διακρίσεων αλλά οι περισσότερες προτάσεις είχαν μάλλον μακροχρόνιο ορίζοντα. Τελικά, αντί διευκρινίσεων, η κουβέντα επισκιάστηκε από την μαντήλα, καθώς πήρε εκεί το θέμα ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να ακολουθούν τεχνικά επαγγέλματα που φαίνεται να δίνουν καλύτερες αμοιβές, όπως επίσης να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία προϋποθέσεων, για να μπορούν οι γυναίκες, που έχουν παράλληλα πολλούς ρόλους τους οποίους δεν ασκούν οι άντρες, να εργαστούν σε δουλειές με καλύτερες αμοιβές. Συμφώνησε επίσης με τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών εντός ή πλησίον των χώρων εργασίας και αναφέρθηκε στη δημιουργία κέντρων ηλικιωμένων.

Ο κ. Μαυρογίαννης ανέφερε πως θα πρέπει να σταματήσουν οι γυναίκες να κατευθύνονται σε επαγγέλματα που αμείβονται λιγότερο και να ρυθμιστεί νομοθετικά η ίση αμοιβή για ίση προσφορά. Μίλησε επίσης για ανάγκη διευκόλυνσης των γυναικών, θέτοντας ως προτεραιότητες μια μακρόπνοη μεταρρύθμιση που αφορά τα παιδιά, με ολοήμερο σχολείο, λεωφορεία, διάβασμα κτλ, ώστε να πηγαίνουν στο σπίτι έτοιμα για την επόμενη ημέρα, απελευθερώνοντας δυνάμεις προς την κοινωνία και κυρίως τις γυναίκες.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι πρέπει να σπάσουμε την κοινωνική κουλτούρα, να σταματήσουν κάποια επαγγέλματα να θεωρούνται ότι είναι μόνο για γυναίκες και να νικηθούν τα εμπόδια στην πρόσβαση εργασίας. Έκανε λόγο για βρεφονηπιακούς σταθμού; κοντά στους χώρους εργασίας, για να έχουν οι μητέρες την ευχέρεια να βλέπουν το παιδί τους, ολοήμερο σχολείο και ευέλικτο ωράριο. Μίλησε, επίσης, για προγράμματα κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η γενικόλογη συζήτηση των παρόντων ανδρών εκτροχιάστηκε όταν ο Χρίστος Χρίστου άνοιξε το θέμα της μαντήλας. Αφού σημείωσε αρχικά πως η πολιτεία πρέπει να επαναφέρει το επίδομα μάνας, είπε ότι πρέπει να καταργηθούν τα σύμβολα που υποτιμούν τις γυναίκες και αναφέρθηκε στην πρόταση του ΕΛΑΜ για κατάργηση της μαντίλας στους δημόσιους χώρους, επειδή συμβολίζει την κατωτερότητα της γυναίκας απέναντι στον άντρα. Ανέφερε, μάλιστα, πως οι γυναίκες στο Ιράν βγήκαν στους δρόμους και είναι απαράδεκτο να το επιτρέπουμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος σχολίασε πως η μαντήλα δεν είναι θρησκευτικό σύμβολο, αλλά μέρος παραδόσεων και πολιτισμών και σημείωσε πως η μητέρα του στο χωριό φορούσε μαντήλα. «Εμένα η μακαρίτισσα η γυναίκα μου φορούσε μαντήλα, επειδή έκανε χημειοθεραπεία και δεν είχε μαλλιά. Θα της το απαγορεύσετε;», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρίστου χαρακτήρισε άστοχο το παράδειγμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, λέγοντας πως αναφερόταν συγκεκριμένα στην ισλαμική μαντήλα, που υποτιμά το γυναικείο φύλο. Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι δεν είναι αποδεκτή μια μαντήλα ή μπούργκα από τη στιγμή που επιβάλλονται, αλλά οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ντύνονται όπως νομίζουν, προσθέτοντας ότι δεν φέρει ένσταση σε αυτό που κάνει η Γαλλία, που δεν επιτρέπει να μπεις με μπούργκα στα δημόσια σχολεία. «Η λέξη είναι το μέτρο», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με τους κυρίους Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη να εκφράζουν συμφωνία και τη συζήτηση να ολοκληρώνεται χωρίς σαφή ιδέα για το πώς προτίθενται στην πράξη να καταργήσουν το χάσμα αμοιβών.

Πέραν των αναφορών που έγιναν στα θέματα παιδείας στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν πιο εκτεταμένα σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως τα τετράμηνα έγιναν για μείωση της ύλης και του μαθησιακού άγχους και βελτίωση των αποτελεσμάτων και εκ του αποτελέσματος δεν έχουν επιτύχει τον στόχο τους και, ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει μια σοβαρή επαναξιολόγηση. Επεσήμανε ότι η όποια αλλαγή χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και πρέπει να αξιολογηθεί και να προωθηθεί. Ανέφερε, επίσης, πως η αξιολόγηση των μαθητών δεν πρέπει να περιορίζεται στις εξετάσεις, ενώ δήλωσε ξανά πως το ολοήμερο σχολείο θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά. Θα πρέπει η παιδεία να συνδεθεί με την οικονομία και να γίνεται ουσιαστικός επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επανέλαβε ότι ο ίδιος προτίθεται να καταργήσει τις εξετάσεις τετραμήνων, κάτι που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο. Τόνισε πως χρειάζεται ολοήμερο σχολείο και μια προσέγγιση στην παιδεία που θα αναδεικνύει τη γνώση, τις δεξιότητες και τα ταλέντα. Προανήγγειλε τη δημιουργία εθνικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τη διαφωνία του με τα τετράμηνα εξέφρασε και ο Χρίστος Χρίστου, λέγοντας ότι το σύστημα έχει αποτύχει. Ανέφερε πως θέλουμε άνθρωπο με γνώση και κριτική σκέψη και πρέπει να επενδύσουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ διατύπωσε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να καλλιεργείται εθνική και θρησκευτική ταυτότητα. Σε ό,τι αφορά το ολοήμερο, είπε πως υπάρχει ανάγκη διαλόγου και να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες.

Από την πλευρά του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως δεν πρέπει να υπάρχει ούτε δογματισμός, ούτε απλούστευση. Είπε πως τα τετράμηνα θα αξιολογηθούν και να ληφθούν αποφάσεις με τη νέα σχολική χρονιά. Τόνισε την ανάγκη για ένα σύγχρονο σχολείο, που θα φεύγει ο μαθητής προετοιμασμένος για την επόμενη ημέρα, ενώ ανέφερε πως εάν το ολοήμερο είναι προαιρετικό θα καταντήσει το σχολείο υπηρεσία baby sitting γι’ αυτούς που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους.

Το άνοιγμα στο ΕΛΑΜ και το κούρεμα

Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφεραν για άλλη μία φορά ότι δεν θεωρούν ορθό να πουν από τώρα τους ανθρώπους που θα κληθούν να αναλάβουν αξιώματα στη διακυβέρνησή τους. Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως ο ίδιος θα συγκροτήσει κυβέρνηση συλλογικής ευθύνης.

Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο της κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής θα μπορούσε να συζητήσει και με το ΕΛΑΜ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είναι εδώ για να ενώσει τον λαό, όχι να κάνει αποκλεισμούς και όποιοι διοριστούν στο Υπουργικό του θα κληθούν να εφαρμόσουν το προεκλογικό του πρόγραμμα. Επανέλαβε ότι αυτό δεν θα γίνει μετά από συνεννόηση με τα κόμματα αλλά θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων. Ανέφερε ότι ο ίδιος θα απαντήσει στο ερωτηματολόγιο που θα του απευθύνει το ΕΛΑΜ με το πρόγραμμά του.

Ο κ. Χρίστου διευκρίνισε ότι θα αποστείλουν το ερωτηματολόγιο και στους δύο εναπομείναντες, ζητώντας την τοποθέτησή τους. «Για εμάς δεν έχει τόση σημασία το να αποσπάσουμε κομματικά οφέλη», εξήγησε αλλά να εξασφαλίσουν οφέλη που θα επιφέρουν αλλαγή στην κατάσταση που επικρατεί στον τόπο. Σημείωσε ότι το ΕΛΑΜ δεν αποκλείει από τον πολιτικό διάλογο, άλλοι το αποκλείουν. Πάντως ο κ. Μαυρογιάννης προανήγγειλε τον αποκλεισμό του ΕΛΑΜ, λέγοντας ότι τους χωρίζει χάος.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανήλθε στην… πεπατημένη, επαναλαμβάνοντας πως ο ΔΗΣΥ πάντα έτρεχε εκλογές μέσα από τις δημοκρατικές του διαδικασίες με δικό του υποψήφιο, χωρίς υποκρισίες, μόδες, ανεξάρτητους. Εξαπέλυσε πυρά εναντίον των άλλων δύο βασικών υποψηφίων, λέγοντας ότι ο ίδιος ήταν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος που στήριξε τη σταθεροποίηση της χώρας, ενώ ο κ. Μαυρογιάννης δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσαρμόζεται στην πολιτική του Τάσσου, του Χριστόφια, του Αναστασιάδη κτλ, σχολιάζοντας ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να είναι διαπραγματευτής και για τους τρεις. Για τον κ. Χριστοδουλίδη είπε ότι σήμερα είναι υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου, που έλεγαν ότι η Κύπρος είναι η χειρότερη χώρα στη διαφθορά στον κόσμο και αναφέρονταν στην κυβέρνηση που ήταν εννέα χρόνια μέλος. «Σίγουρα δεν είμαστε το ίδιο», υποστήριξε, λέγοντας ότι η επιλογή είναι είτε σταθερή πορεία είτε πισωγύρισμα. Περαιτέρω, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ενόψει δευτέρου γύρου ότι συνεννόηση γίνεται επί εθνικών στόχων, όχι για τις καρέκλες και ο ίδιος δεν θα αλλάξει τη θέση του και να μοιράζει καρέκλες για να έχει πιθανότητες.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλίδη, που υπέδειξε ότι δεν είναι σωστό να αποκαλεί τους άλλους υποψηφίους ως μόδα, ενώ υπερασπίστηκε και τον κ. Μαυρογιάννη, λέγοντας ότι αυτή είναι η δουλειά των διπλωματών και πως και ο ίδιος κλήθηκε από την Κυβέρνηση Χριστόφια να υπηρετήσει και ήταν τιμητικό. «Εγώ τον κρίνω για τη δήλωση του ότι θα ήταν υποψήφιος αν είχε τη στήριξη του ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα», είπε, λέγοντας ότι αν είχε στήριξη από τον ΔΗΣΥ, θα ήταν υποψήφιος του ΔΗΣΥ.

Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν μίλησε για διαμοιρασμό εξουσίας με κανένα από τα κόμματα, σε αντίθεση  με άλλους, τονίζοντας ότι έχουν την αυτονομία τους και διαφορετικές προσεγγίσεις, χωρίς να καταργεί ο ένας τον άλλο. «Πρέπει να υπάρχει σύγκλιση επί θέσεων», απάντησε ο κ. Νεοφύτου, επαναλαμβάνοντας τα περί καρεκλών. «Ο πραγματικός ανεξάρτητος είμαι εγώ, γιατί δεν έχω καμιά εξάρτηση», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πρόεδρος του ΔΗΣΥ και θα κυβερνήσει με τον ΔΗΣΥ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε στον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι «ανεξάρτητος είμαι εγώ» και μάλιστα αναφέρθηκε στο γεγονός πως δεν έλαβε οικονομική συνδρομή από τα κόμματα. Είπε, ακολούθως, πως ο κ. Νεοφύτου, ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν υποστήριξε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κούρεμα το 2013. Επεσήμανε ότι αναφερόταν στην πρώτη πρόταση που ήρθε μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. «Τι σημαίνει αυτό;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι δεν καταργείται η αυτονομία των κομμάτων.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αντέδρασε, αναφωνώντας «αυτό είναι το πλέον ανιστόρητο που άκουσα». Κάλεσε, μάλιστα τον κ. Χριστοδουλίδη να πάρει τα πρακτικά της Βουλής για να ακούσει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν πρακτικά στη Βουλή, είπε, υπάρχει και απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, υπάρχει και τι είχε συμβεί όταν πήγα στη Βουλή να ζητήσω αναβολή, όταν είχαμε συνεννόηση με την Καγκελαρία, πρόσθεσε. «Να λέμε κουβέντες και να αφήνουμε υπονοούμενα γι’ αυτούς που έβαλαν πλάτες, όχι  μόνο τον κρίσιμο Μάρτη αλλά και τα επόμενα χρόνια», τόνισε. «Δεν αφήνω υπονοούμενα, ένα γεγονός είχα αναφέρει», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Απαντώντας από τη δική του πλευρά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι πολύ σωστά το είπαν οι άλλοι, είτε συνεχίζουμε μια τραγική κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, είτε επιτέλους προχωρούμε προς την πραγματική προοδευτική αλλαγή. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο μόνος που ξέρει τόσα πολλά για την προσαρμοστικότητα, τόνισε, προσθέτοντας πως τώρα ξαφνικά με λαϊκισμό και δημαγωγία υιοθέτησε θέσεις και έγινε φιλολαϊκός. «Αυτό κι αν είναι προσαρμοστικότητα», σχολίασε. Πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ προώθησε την απόρριψη του πρώτου σχεδίου για  να μας φέρουν ένα δέκα φορές χειρότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο