Παίρνει σκυτάλη η Κύπρος σε μέτρα λόγω της έκρηξης κρουσμάτων στην Κίνα

Τις ευρωπαϊκές συστάσεις που θα έχει στα χέρια του ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, θα εξετάσουν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, ώστε να αποφασιστούν πιθανοί περιορισμοί μετά την παγκόσμια ανησυχία που προκάλεσε η νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.

Η Κύπρος, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν τεθεί σε συναγερμό, αφού τα νέα δεδομένα έχουν θέσει σε κίνδυνο την καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για πισωγύρισμα μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Παρόλα αυτά, ήδη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ταιβάν), έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς ζητώντας αρνητικό τεστ ή κάρτα εμβολιασμού από άτομα που φτάνουν από την Κίνα.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η Κύπρος, αφού οι μέχρι στιγμής συστάσεις της ΕΕ αφορούν μέτρα στα αεροδρόμια για να προστατευθούν τα σύνορα, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ταυτοποίηση δειγμάτων ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει επικρατήσει κάποια νέα υποπαραλλαγή.

Η καλή επιτήρηση θα δώσει στους ειδικούς μια πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, η Κύπρος δεν χρειάζεται να λάβει άλλα μέτρα, πέραν αυτών που έχουν αποφασιστεί ήδη από έναν μικρό αριθμό χωρών της Ευρώπης, δηλαδή τον υγειονομικό έλεγχο των συνόρων τους με επίδειξη αρνητικού τεστ. «Με αποφάσεις, όπως την συχνή επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή την ταυτοποίηση δειγμάτων και τον έλεγχο των ταξιδιωτών από την Κίνα, θεωρώ πως η χώρα μας θα αποτρέψει οποιαδήποτε έξαρση κρουσμάτων».

Βέβαια, όπως είπε ο κος Καραγιάννης, αυτό θα είναι ένα θετικό σενάριο, αφού χώρες όπως η Ιταλία, έχουν ήδη προχωρήσει στην ταυτοποίηση δειγμάτων τουριστών που φτάνουν από την Κίνα και κατά τους ελέγχους εντοπίστηκε μια υποπαραλλαγή της Όμικρον 5. Από την άλλη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πλέον, έχει κυριαρχήσει μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, η  ΧΒΒ.1.5, η οποία εντοπιζόταν μόνο στην Άπω Ανατολή-κυρίως στην Ινδονησία-, και αντιπροσωπεύει σχεδόν τον 40% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. «Επομένως διαπιστώνουμε πως υπάρχουν κύματα διάφορων υποπαραλλαγών της Όμικρον σε διάφορες χώρες. Επίσης, η Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει αύξηση κρουσμάτων λόγω των χειμερινών μηνών, όχι μόνο του κορωνοϊού αλλά και της γρίπης Ά. Κάτι ανάλογο αναμένεται να δούμε και εμείς το επόμενο διάστημα, εάν συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις καιρικές συνθήκες».

Ο κος Καραγιάννης εμφανίστηκε αβέβαιος σχετικά με το εάν η εικόνα που παρουσιάζουν άλλες χώρες θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο, λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας που δείχνουν τα δεδομένα τους τελευταίους δύο μήνες, ωστόσο τονίζει πως αυτό θα εξαρτηθεί από την ενσυναίσθησηπου θα δείξουν οι πολίτες, αλλά και την ετοιμότητα για σωστή οργάνωση στα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας μας σε περίπτωση μιας έξαρσης κρουσμάτων.

Όπως εξήγησε, «ο κόσμος έχει κουραστεί λόγω των προηγούμενων πολύμηνων περιορισμών και προτιμά να αγνοεί οποιεσδήποτε προτροπές. Εξαρτάται, λοιπόν από το καθένα ξεχωριστά εάν θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αυτή την καλή επιδημιολογική εικόνα. Το ίδιο σημαντικό, είναι και το επίπεδο ετοιμότητα στα νοσοκομεία, την οποία βέβαια επιδεικνύουν και τώρα λόγω των λοιμώξεων που βρίσκονται σε έξαρση αυτή τη στιγμή. Το κατά πόσο είναι προετοιμασμένο το σύστημα υγείας για ένα νέο κύμα, είναι κάτι που θα διαπιστωθεί πιθανόν το επόμενο διάστημα. Οι κλίνες μπορούν να αυξηθούν για παράδειγμα, εάν υπάρξει ανάγκη όπως έγινε και παλαιότερα».

Οι τελικές αποφάσεις για αποτροπή έξαρσης κρουσμάτων από νέο στέλεχος της covid-19, που θα ληφθούν κατά την έκτακτη συνεδρία των ειδικών με τον κ. Χατζηπαντέλα, θα στηρίζονται στην κοινή γραμμή που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εκ τούτου όποιες και εάν είναι αυτές, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαδοχικά τα επεισόδια στις Φυλακές-Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί του στην πτέρυγα 1Α
BINTEO: Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στα περίχωρα της Βηρυτού-Χτύπησαν τη μεγαλύτερη αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ
Οι Φυλακές μυρίζουν μπαρούτι και οι φύλακες εκ των υστέρων στο ψάξιμο για... (απο)δράσεις
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες