Καταγράφουν μείωση τα εργατικά ατυχήματα-Νεαροί Κύπριοι τα περισσότερα θύματα

Τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν για πάρα πολλά χρόνια μια ανοιχτή πληγή για την κοινωνία, αφού την τελευταία δεκαετία έχουν πλησιάσει τις είκοσι χιλιάδες, αριθμός, που μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολικά μεγάλος, για μια χώρα όπως η Κύπρος, του ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιες Αρχές και τα οποία εξελίσσονται χρόνο με το χρόνο, έχουν αρχίσει να βελτιώνουν την κατάσταση και να μειώνουν σταδιακά τέτοιας φύσεως ατυχήματα, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια τόσο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και από τους εργοδότες για να παρουσιαστεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση των συγκεκριμένων αριθμών.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, από το 2011 μέχρι το 2021, τα ατυχήματα έφθασαν στα 19,762, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, σημειώνονται περίπου πέντε ατυχήματα ανά ημέρα, στην Κύπρο. Βέβαια, τα περισσότερα από αυτά, ευτυχώς δεν είναι θανατηφόρα δυστυχήματα, αφού από το σύνολο των ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, έχασαν τη ζωή τους συνολικά, 84 πρόσωπα, δηλαδή περίπου οκτώ συνάνθρωποί μας ανά έτος.

Κατά το 2021, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2022, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι, αριθμός αρκετά μικρότερος, από τους 16 που σκοτώθηκαν το 2020, χρονιά που καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ για τη δεκαετία, όσον αφορά τα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν η μείωση των θανατηφόρων εργατικών δυστυχημάτων οφείλεται στην πρόληψη ή στον παράγοντα τύχη, αφού οι αριθμοί τέτοιας φύσεως ατυχημάτων, ποικίλουν και καταγράφουν μια ακανόνιστη πορεία την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν χρονιές που τα θανατηφόρα να ήταν ελάχιστα, όπως το 2017 που έκλεισε με μόλις δύο νεκρούς και την αμέσως επόμενη χρονιά να ανεβαίνουν απότομα, όπως το 2018, που έφθασαν τα εννέα.

Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών, μειώθηκαν τα ατυχήματα

Σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, το 2021, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο δείκτης εργασιών σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που ήταν μειωμένος λόγω του κορωνοϊού. Παρότι πολλοί θα περίμεναν ότι με την αύξηση των εργασιών θα αυξάνονταν και τα ατυχήματα, εντούτοις συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Για παράδειγμα, το 2021 καταγράφηκαν 1433 εργατικά ατυχήματα, εν αντιθέσει με τα 1527 του 2020 και τα 2168, του 2019. Από τα 1433 ατυχήματα, τα περισσότερα αφορούν τον τομέα των Κατασκευών (279) και των Ξενοδοχείων (279), ενώ ακολουθεί ο τομέας της Μεταποίησης (254) και το Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο (191). Οι δύο τομείς με τα λιγότερα ατυχήματα κατά το προηγούμενο έτος, ήταν αυτοί της Δημόσιας Διοίκησης και Άμυνας (101), καθώς και της Μεταφοράς και Αποθήκευσης (97). Ωστόσο, οι δύο τελευταίοι τομείς, είναι οι μόνοι που παρουσιάζουν αύξηση ατυχημάτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά στον αριθμό ατυχημάτων τα περισσότερα καταγράφηκαν στην Επαρχία Λεμεσού(469), ενώ ακολουθεί η Λευκωσία (442), η Λάρνακα (208), η Πάφος (186) και τελευταία η Αμμόχωστος (128). Ουσιαστικά, στη Λεμεσό και στη Λευκωσία, σημειώθηκαν έξι από τα δέκα εργατικά ατυχήματα του περασμένου έτους.

Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί επίσης ότι το 30% των ατυχημάτων κατά το 2021, οφειλόταν σε πτώση είτε στο ίδιο επίπεδο, είτε από ύψος. Το ίδιο συνέβη και το 2020.

Νεαροί άνδρες από την Κύπρο τα περισσότερα θύματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται εξάλλου ξεκάθαρα ότι τα περισσότερα θύματα εργατικών ατυχημάτων είναι άνδρες, αφού το ποσοστό έφθασε το 75,8%, έναντι 24.2% των γυναικών.

Συγκεκριμένα, τα 700 ατυχήματα αφορούν άτομα που εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών και ακολουθεί με 584 ατυχήματα η ηλικιακή ομάδα των 45-64. Στην τελευταία θέση βρίσκονται άτομα από 18 μέχρι 24 ετών, με 133 ατυχήματα. Ανάλογη ήταν η εικόνα σε ότι αφορά τη σειρά και τα ποσοστά, και κατά το έτος 2020.

Όσον αφορά την εθνικότητα των θυμάτων, το 63,9% είναι Κύπριοι (916) και το 25,1% πολίτες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (359), ενώ το υπόλοιπο 11% αφορά υπηκόους τρίτων χωρών (158).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ατυχήματα σημειώθηκαν από τις 10:00 μέχρι τις 11:59. Ουσιαστικά από τις 10:00 μέχρι τις 10:59 καταγράφονται 180 ατυχήματα, ενώ από τις 11:00 μέχρι τις 11:59 άλλα 179.

Η κατανομή των ατυχημάτων κατά μήνα ποικίλει με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει γνωστοποιηθεί κατά τους μήνες Ιούνιο (10,1%), Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (9,7%), ενώ τα λιγότερα ατυχήματα γνωστοποιήθηκαν κατά τους μήνες Απρίλιο (6,9%) και Ιανουάριο (6,7%). Από τα 1.433 εργατικά ατυχήματα, τα 1.432 αφορούσαν εργοδοτούμενους σε μόνιμη ή έκτακτη απασχόληση και το 1 συμβοηθούμενο μέλος οικογένειας.

Πρωτιά για γραφεία και χώρους ψυχαγωγίας

Σε σχέση με τους χώρους που σημειώθηκαν τα περισσότερα ατυχήματα, όπως διαπιστώνεται, αυτοί είναι γραφεία και χώροι ψυχαγωγίας με 30,6%, ενώ ακολουθούν τα ατυχήματα σε χώρους βιομηχανικών εγκαταστάσεων με 24,4%, τα ατυχήματα σε χώρους εργοταξίων και λατομείων με 22,8% και τα ατυχήματα σε δημόσιους χώρους με 16,1%.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία το 64,7% αφορούσε ατυχήματα που συνέβηκαν ενώ ο εργοδοτούμενος βρισκόταν στη συνήθη θέση εργασίας του, ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσοστό (34,8%) συνέβηκε σε περιστασιακή ή κινητή θέση εργασίας.

Εξάλλου, ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων (86%), είχε ως αποτέλεσμα τραυματισμό που αφορούσε, τραύματα και επιφανειακές κακώσεις (44,9%), κατάγματα (26,8%) και εξαρθρήματα, διαστρέμματα και εξαρθρώσεις (14,3%). Σε ότι αφορά στους ακρωτηριασμούς, καταλαμβάνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των περιπτώσεων 1,4% (20 ατυχήματα).

Τα θανατηφόρα δυστυχήματα του 2021

Με βάση πάντα τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, τα εννέα θανατηφόρα δυστυχήματα του περασμένου έτους σημειώθηκαν σε τρεις επαρχίες. Επτά στη Λευκωσία, ένα στη Λεμεσό και ένα στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Από αυτά, τα έξι αφορούσαν εργοδοτούμενα άτομα κατά την εργασία, ένα εργοδοτούμενο άτομο κατά τη διαδρομή, ένα αυτοεργοδοτούμενο και ένα πρόσωπο εκτός εργασίας. 

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο ένα πρόσωπο έχασε τη ζωή του ενώ εκτελούσε εργασίες Ελαιοχρωματισμού, όταν έπεσε από βεράντα πρώτου ορόφου, ενώ στη Λεμεσό σκοτώθηκε συνάνθρωπός μας από πτώση από σκαλωσιά την ώρα που εκτελούσε εργασίες ξυλότυπου. 

Στη Λευκωσία ένα πρόσωπο σκοτώθηκε κατά τη συλλογή και απόρριψη σκυβάλλων, όταν ανατράπηκε το σκυβαλλοφόρο όχημα στο οποίο επέβαινε και άλλο πρόσωπο που εργαζόταν σε μεταλλικές κατασκευές έπεσε από μεσοπάτωμα κτιρίου.Θανατηφόρο ήταν εξάλλου το χτύπημα που δέχθηκε από ζώο ένα πρόσωπο που εργαζόταν στην εκτροφή βοοειδών, ενώ υπήρξε και ένα θύμα από έκρηξη και πυρκαγιά σε υποσταθμό, κατά την διάρκεια εργασιών για παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, ένα πρόσωπο σκοτώθηκε από πτώση από ύψος, κατά τη διάρκεια εργασιών ξυλότυπου.

Τα άλλα δύο εργατικά αφορούσαν τροχαίο δυστύχημα και πτώση από ύψος κατά την εκτέλεση υδραυλικών εργασιών.

Α. ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ κατά την εργασία (Σύνολο ατυχημάτων: 6)

Α/Α

Επαρχία

Αριθμός Προσώπων

Τομέας Οικονομικής Δραστηριότητας Εργοδότη

Αιτία Ατυχήματος

  1.  

Αμμόχωστος

1

Εργασίες Ελαιοχρωματισμού

Πτώση από ύψος (βεράντα πρώτου ορόφου)

  1.  

Λευκωσία

1

Συλλογή και απόρριψη σκυβάλων

Τροχαίο – ανατροπή σκυβαλοφόρου οχήματος

  1.  

Λευκωσία

1

Μεταλλικές κατασκευές

Πτώση από ύψος (μεσοπάτωμα)

  1.  

Λευκωσία

1

Κτηνοτροφία - εκτροφή βοοειδών

Επίθεση – Κτύπημα από ζώο

  1.  

Λευκωσία

1

Παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος

Έκρηξη - πυρκαγιά

  1.  

Λευκωσία

1

Κατασκευές - εργασίες ξυλότυπου

Πτώση από ύψος (σκαλωσιά)

 

Β. ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ κατά την Διαδρομή (Σύνολο ατυχημάτων: 1)

Α/Α

Επαρχία

Αριθμός Προσώπων

Τομέας Οικονομικής Δραστηριότητας Εργοδότη

Αιτία Ατυχήματος

1.

Λευκωσία

1

Δημόσια Διοίκηση

Τροχαίο

 

Γ. ΑΥΤΟΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ κατά την εργασία (Σύνολο ατυχημάτων: 1)

Α/Α

Επαρχία

Αριθμός Προσώπων

Τομέας Οικονομικής Δραστηριότητας Εργοδότη

Αιτία Ατυχήματος

1.

Λευκωσία

1

Υδραυλικές εργασίες

Πτώση από ύψος (σταθερή / κάθετη μεταλλική κλίμακα)

 

Δ. ΠΡΟΣΩΠΑ εκτός εργασίας (Σύνολο ατυχημάτων:1)

Α/Α

Επαρχία

Αριθμός Προσώπων

Τομέας Οικονομικής Δραστηριότητας Εργοδότη

Αιτία Ατυχήματος

1.

Λεμεσός

1

Εργασίες ξυλότυπου

Πτώση από ύψος (σκαλωσιά)

 

 

Δειτε Επισης

Διαδοχικά τα επεισόδια στις Φυλακές-Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί του στην πτέρυγα 1Α
BINTEO: Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στα περίχωρα της Βηρυτού-Χτύπησαν τη μεγαλύτερη αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 41χρονο για μεταφορά μεταναστών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Οι Φυλακές μυρίζουν μπαρούτι και οι φύλακες εκ των υστέρων στο ψάξιμο για... (απο)δράσεις
Αυτός καταζητείται για την επίθεση εναντίον ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Λευκωσίας
Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες
Στο νοσοκομείο πρόσωπο με εγκαύματα, μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία
Πυρκαγιά σε τετραώροφο κτήριο στη Λάρνακα-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι
Τους έπιασαν στα πράσα να παίζουν πόκερ-Εκκρεμούσαν και εντάλματα προστίμων εναντίον τους