Σχέδια για ναυτική βάση και F16 μετά τη στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου

Ως ιστορικό βήμα κατά της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων περιγράφει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ την μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου Λευκονοίκου σε βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αναφέρεται ότι σε λίγους μήνες θα ιδρυθεί και ναυτική βάση ενώ θα μεταφερθεί και μια μοίρα F16.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το αεροδρόμιο Geçitkale (Γκετσίκαλε) γίνεται βάση UCAV -- Η Τουρκία κάνει ένα ιστορικό βήμα κατά της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αναφέρεται στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Γενί Σαφάκ γράφει ότι «βάσει συμφωνίας με την τδβκ, το αεροδρόμιο Γκετσίκαλε (Λευκονοίκου) μεταβιβάστηκε στην τουρκοκυπριακή ειρηνευτική δύναμη».

Το αεροδρόμιο, προσθέτει, «θα γίνει μόνιμη βάση για τα τουρκικά UCAV».

«Ο προεδρικός σύμβουλος της τδβκ καθηγητής Ατά Ατούν ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί επίσης ναυτική βάση στη βόρεια ακτή της νήσου», γράφει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «στο αεροδρόμιο θα κατασκευαστούν υπόστεγα για UCAV». «Αναφέρθηκε επίσης ότι η ανάπτυξη μιας μοίρας F-16 από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στη βάση ενδέχεται να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη το επόμενο διάστημα», γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ατά Ατούν ανέφερε ότι «η απόφαση αυτή είναι μεγάλης σημασίας για τη Γαλάζια Πατρίδα» και ότι «το μήκος του διαδρόμου του Γκετσίκαλε είναι κατάλληλο για την προσγείωση και την απογείωση στρατιωτικών αεροσκαφών».

«Ως τώρα, αεροπλάνα που ανήκαν στις Τουρκικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις προσγειώνονταν σε αυτόν τον διάδρομο, ο οποίος έχει πλάτος 60 μέτρα και μήκος 2.900 μέτρα. Ωστόσο, γίνεται πλέον επίσημη αυτή η κατάσταση. Εφόσον υπάρχει Πρωτόκολλο, δεν θα μπορεί κανείς να πει τίποτα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ατά Ατούν «σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης από Ελληνοκύπριους, UAV θα μπορούν να φτάσουν σε 3 λεπτά από το Γκετσίκαλε, ενώ από τα Άδανα θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος. Δηλαδή αυτό το σημείο προσφέρει τη δυνατότητα ταχείας επέμβασης σε πιθανή επίθεση. Επιπλέον, μια μοίρα F-16 θα αναπτυχθεί σε αυτήν την περιοχή για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».

Σημειώνοντας ότι η μεταφορά των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί εντός λίγων μηνών, ο Ατά Ατούν ανέφερε ότι το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο των πολιτικών της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Μετά τη συμφωνία για το Γκετσίκαλε, θα υπογραφεί και συμφωνία για την ίδρυση ναυτικής βάση στην τδβκ», όπως είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Το επόμενο βήμα, ανέφερε, είναι η δημιουργία ναυτικής βάσης στη βόρεια ακτή της τδβκ. Σε 5-6 μήνες, μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο για το Γκετσίκαλε, θα γίνει το βήμα σχετικά με τη ναυτική βάση».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Η απάντηση ΥΠΕΞ στο σάλο για την τουρκική σημαία στην Πάφο-Αιχμές σε ιδιώτες
Σε διαδικασία κομματικής ολοκλήρωσης η ΔΗΠΑ-Στα σκαριά δύο νέα όργανα
Θύμα κυβερνοεπίθεσης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου-Απειλούν με διαρροή στοιχείων
Βγαίνει κι από πάνω ο Τατάρ-«Επίθεση κατά του τ/κ λαού η διαμαρτυρία των Ε/κ φοιτητών»
Κοινωνικές κατοικίες στο Βαρώσι και θεολογικό κολλέγιο ανακοίνωσε ο Οκτάι
Δεν αναμένει κινητικότητα στις συνομιλίες για Κυπριακό μετά την εκλογή του Χριστοδουλίδη ο Τατάρ
Κυκλοφόρησε η έντυπη έκδοση του Ι’ τόμου του έργου «Φάκελος Κύπρου»
Κ. Ευσταθίου: Η πανδημία ανέδειξε προκλήσεις για παιδιά με αναπηρίες
Αυτά είναι τα ποσά που έλαβαν τα κόμματα το 2022 ως κρατικές χορηγίες
Πρωτοβουλία ΔΗΣΥ για διάλογο για το Κυπριακό-Συναντήθηκαν Χριστοδουλίδης και Δημητρίου