Ψήφισε ομόφωνα η Βουλή νόμους για τη δομή του ΥΠΕΣ με στόχο να προχωρήσουν προσφυγικές αιτήσεις

Με στόχο να προχωρήσει άμεσα η εξέταση πέραν των 1.400 αιτήσεων μέριμνας για τους πρόσφυγες, που εκκρεμούν λόγω της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, η Ολομέλεια τη Βουλής ψήφισε ομόφωνα δύο νόμους για διευθυντικές θέσεις στο Υπουργείο.

Με τον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε ομόφωνα εισάγεται ο όρος «Διευθυντής» για την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ με τον δεύτερο νόμο εισάγεται ο όρος «Διευθυντής» της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Με τις ρυθμίσεις αυτές επιδιώκεται η εναρμόνιση των νόμων με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την αναδιοργάνωση του υπουργείου και τη δημιουργία νέων θέσεων διευθυντών, με απώτερο στόχο την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας εξέφρασε την πρόθεση του κόμματος, μετά την πλήρωση των θέσεων και με του που θα ξανανοίξει η Βουλή να υποβάλει πρόταση νόμου που να καθορίζει ότι αρμόδια για την πλήρωση της θέσης θα είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, αντί να έχει τη δυνατότητα ο Υπουργός Εσωτερικών να ορίζει λειτουργό ως διευθυντή. Όπως είπε, η τροπολογία δεν υποβάλλεται τώρα ώστε να μην υπάρξει νομικό κώλυμα και να καθυστερήσουν οι διαδικασίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, είπε ότι υπάρχουν 1400 αιτήσεις ενώπιον της Υπηρεσίας Μέριμνας και θα είχαν εξεταστεί οι 688 ήδη αν το ΥΠΕΣ κατέθετε τα νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος. Σκοπός, όλων μας, είπε, είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες και έκανε έκκληση στο Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης, έκανε λόγο για μια «δύσκολη κατάσταση» και «αυταρχισμό» στα υψηλά δώματα του ΥΠΕΣ με την κατάργηση των θέσεων διευθυντή των δύο υπηρεσιών, με αποτέλεσμα «να θυματοποιηθεί» ο προσφυγικός κόσμος λόγω της «παράλυσης» των δύο υπηρεσιών. Σήμερα, πρόσθεσε, καλούμαστε να ρυθμίσουμε ένα κενό για το οποίο θα έπρεπε να μεριμνήσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας γιατί άπτονται ζητημάτων που θα έπρεπε να τυγχάνουν άμεσης διαχείρισης και άμεσης επίλυσης προς όφελος των πολιτών που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τάχθηκε επίσης υπέρ των τροπολογιών που προτίθεται να καταθέσει η ΔΗΠΑ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά είπε ότι έγινε μια πολύ σωστή και επωφελής μεταρρύθμιση του ΥΠΕΣ που είναι ένα μεγάλο και δαιδαλώδες Υπουργείο που δεν είχε διευθυντές και διευθύνσεις. Πρόσθεσε ότι επειδή έγινε σε γρήγορο χρονικό διάστημα προέκυψαν κάποιες παρενέργειες, αλλά η μακροπρόθεσμη αξία θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Τάχθηκε υπέρ των δύο νόμων αλλά και των τροπολογιών που προτίθεται να καταθέσει η ΔΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία