Από... 112 μύρια κύματα το μήνυμα έκτακτης ανάγκης-Κόλλησε στα σκαριά

Οφθαλμοφανής είναι η απουσία του μηνύματος έκτακτης ανάγκης του 112 στον τόπο μας, εν αντίθεση με την Ελλάδα που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, όπου όταν πολίτες βρίσκονται εκτεθειμένοι σε έντονα καιρικά φαινόμενα και σε άμεσο κίνδυνο, λαμβάνουν το προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό τους, ώστε να γνωρίζουν για το τι πρέπει να πράξουν για να διαφυλάξουν την ασφάλεια και φυσικά τη σωματική τους ακεραιότητα. Κάτι που δυστυχώς, δεν έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας, αφού όπως φαίνεται «κόλλησε» στη διαδικασία η εφαρμογή του συστήματος, ενώ όπως υπολογίζεται, σε ένα χρόνο ίσως να βρίσκεται στα χέρια μας. 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, έθεσαν σε κινητοποίηση την Πολιτική Άμυνα, η οποία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία και τις άλλες υπηρεσίες ανταποκρίθηκε σε περιστατικά άντλησης νερού από υποστατικά που πλημμύρισαν, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Ωστόσο, μελανό σημείο μέσα στην όλη της δράση, αποτελεί η απουσία αυτού του συστήματος, ώστε να υπάρχει η έγκαιρη προειδοποίηση στους πολίτες, για να αποφεύγονται δυσάρεστα περιστατικά. 

Για την εν λόγω εφαρμογή του συστήματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, εξήγησε στον REPORTER, ότι υποβλήθηκαν προσφορές, γίνεται αξιολόγηση και βρίσκονται στη φάση των διαδικασιών, καθώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προσφορά με ένα υπέρογκο κόστος. «Οπότε, ακολουθούμε τις διαδικασίες που προβλέπονται, αλλά ακόμη δεν έχουμε την απόφαση για το πού θα κατοχυρωθεί η προσφορά. Βρίσκεται στη διαδικασία η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος και υπολογίζουμε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αρχές του νέου χρόνου, δηλαδή του 2024, να τεθεί σε εφαρμογή. Θα είναι για ένα μήνα σε πιλοτική φάση το σύστημα και έπειτα θα τεθεί σε εφαρμογή κανονικά». 

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί είναι η έγκαιρη προειδοποίηση μέσω των κινητών τηλεφώνων, όπου θα αποστέλλεται ένα μήνυμα σε όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που επηρεάζονται τη συγκεκριμένη στιγμή, ακόμη και σε ξένους που θα βρίσκονται σε περιοχή που επηρεάζεται άμεσα. «Θα επιλέγεται για παράδειγμα μια συγκεκριμένη τοποθεσία και όσοι θα βρίσκονται τη συγκεκριμένη στιγμή στην περιοχή, θα λαμβάνουν αυτό το μήνυμα της έγκαιρης προειδοποίησης, για κάποιο καιρικό φαινόμενο. Πρόκειται για ένα μήνυμα με συγκεκριμένες οδηγίες που οφείλουν να ακολουθήσουν οι πολίτες, κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα». 

Η απουσία του εν λόγω συστήματος, είναι κάτι που προβληματίζει έντονα την Πολιτική Άμυνα, ωστόσο, όπως υπέδειξε ο κ. Λιασίδης, «υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Το ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία για εφαρμογή αυτού του συστήματος, θεωρώ ότι είναι μια θετική ένδειξη, καθώς γίνονται οι προσπάθειες. Εξάλλου, σήμερα έχουμε και άλλους τρόπους ενημέρωσης του κοινού εάν χρειαστεί, όπως μέσω των ΜΜΕ, του διαδικτύου και της τηλεόρασης φυσικά». 

Οι συστάσεις προς το κοινό στα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σε συγκεκριμένες συστάσεις προς το κοινό με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών από τυχόν έντονες βροχοπτώσεις, προβαίνει την ίδια ώρα η Πολιτική Άμυνα. 

Συγκεκριμένα, καλεί το κοινό να βεβαιώνεται ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας δεν είναι φραγμένα. «Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στο υποστατικό σας λειτουργούν κανονικά. Αν διαθέτετε υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, προχωρήστε στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και εγκαταστήστε αυτόματη αντλία νερού. Απομακρύνετε από το υπόγειό σας πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό. Αν κατοικείτε σε οικόπεδο με αυλή, αφήστε -όπου είναι δυνατόν- ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη. Στερεώστε αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.)». 

Επίσης, η Πολιτική Άμυνα καλεί τους πολίτες να επιδιορθώσουν τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης. «Ετοιμάστε σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό σας, αν βρίσκεται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει. Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους».

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας

Αν είστε μέσα σε κτήριο:

 • Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

 • Μη διασχίσετε πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα.
 • Σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση, αν βρεθείτε σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει.
 • Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
 • Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
 • Μην πλησιάζετε σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Μετά την πλημμύρα:

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι:

 • η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών,
 • εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση,
 • τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.

Μην χρησιμοποιείτε χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης:

 • Να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.
 • Βεβαιωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή σας είναι ασφαλής και μπορείτε να επιστρέψετε για τις εργασίες αποκατάστασης.
 • Κλείστε τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
 • Φορέστε κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών επικροτεί τη λειτουργία ενός τέτοιου τηλεφωνικού αριθμού. Ωστόσο, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους εξακολουθούν να αγνοούν το 112 και να μην το χρησιμοποιούν. 

Με την υλοποίηση του 112, παρέχεται στους πολίτες:

 • Άμεσος, ασφαλής και ακριβής εντοπισμός των καλούντων που τελούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αδυνατούν να δηλώσουν τη θέση τους από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.
 • Μαζική και στοχευόμενη ειδοποίηση πολιτών, επιχειρήσεων, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες όπως πυρκαγιές, καιρικά φαινόμενα, σεισμοί, πλημμύρες, ή τρομοκρατικά συμβάντα, βιομηχανικά/τεχνολογικά ατυχήματα κλπ., που έχουν λάβει χώρα, είναι σε εξέλιξη ή υπάρχει γνώση ότι πρόκειται να συμβούν.
 • Παροχή βοήθειας και ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσω διαφόρων εναλλακτικών καναλιών (π.χ. διαδίκτυο, πύλες ενημέρωσης, ΜΜΕ κλπ).
 • Βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση των απαιτούμενων επιχειρησιακών πόρων, ώστε να συμβάλλει σε ενέργειες άμεσης σωστικής επέμβασης των Φορέων.

 

Δειτε Επισης

Μπλόκαρε την ιδιωτική δίωξη Κατσουνωτού η Εισαγγελία δύο μέρες πριν βρεθεί στο εδώλιο-Αυτά ήταν τα κατηγορητήρια
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών εξετάσεων για πρόσληψη στην Αστυνομία
Ξυλοφόρτωσε και έστειλε τους γονείς του στο νοσοκομείο-Χειροπέδες σε 40χρονο
Πήγαν με κουκούλες να κλέψουν οικία, επιτέθηκαν στους ιδιοκτήτες και στην 15χρονη κόρη τους
Τουρκοκύπριοι πιάστηκαν στον αεροδρόμιο Λάρνακας με χιλιάδες γραμμάρια καπνού
Στις Κεντρικές Φυλακές Αστυνομικός-Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για απάτη
Οι εκλογές πάγωσαν τις διαδικασίες για νέο Αρχιπύραρχο-Περιμένουν ορισμό τριμελούς επιτροπής
Ανεξιχνίαστη η ομοφοβική επίθεση στο ΤΕΠΑΚ-Στο συρτάρι εκτός και εάν
Κλείνει τμήμα του αυτοκινητόδρομου λόγω έργων στο οδόστρωμα
Από συζήτηση σε συζήτηση το ταλαιπωρημένο νομοσχέδιο για βραχιολάκι σε κρατούμενους