Συνελήφθη η λογίστρια του Παντσέρι-Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος

Η λογίστρια του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ενός από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου δωροδοκίας και διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει αποκληθεί Κατάρ-gate, συνελήφθη από εισαγγελείς στο Μιλάνο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από βέλγους εισαγγελείς.

Το ένταλμα σύλληψης εστάλη στις ιταλικές αρχές από τους Βέλγους εισαγγελείς με τις κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διαφθοράς και εγκληματικής δράσης, στο πλαίσιο της έρευνας για το αποκαλούμενο σκάνδαλο Κατάργκεϊτ. H Mπελίνι συνελήφθη χθες, Τρίτη, το βράδυ και βρίσκεται στις φυλακές Σαν Βιτόρε του Μιλάνου.

Τις περασμένες ημέρες, η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία είχε ήδη πραγματοποιήσει έρευνα στο γραφείο της φοροτεχνικού. Τις επόμενες ημέρες η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημά των Βέλγων δικαστικών για έκδοση της Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η φοροτεχνικός ήταν μέρος του δικτύου που «ξέπλενε» τα υψηλά χρηματικά ποσά που έφταναν από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, μια από τις εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό, είναι η Equality Consultancy srl, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με κύριους μετόχους τον αδελφό και τον πατέρα του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Πρόκειται για μια εταιρία που ως κύριο αντικείμενό της, βάσει του καταστατικού της, είχε την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε ΜΚΟ, επιχειρήσεις και «συνομιλητές σε τρίτες χώρες». Κατά την ίδια περίοδο φέρεται να δημιουργήθηκε, πάντα από την Μπελίνι και την οικογένεια Τζόρτζι, μια ακόμη εταιρία με παρόμοιους στόχους στην Εσθονία.

Ο Παντσέρι, ο κύριος ύποπτος για το «Κατάρ-gate», συνήψε συμφωνία με τους βέλγους εισαγγελείς στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται γι' αυτόν ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Υπέγραψε μια ομολογία με αντάλλαγμα την εν λόγω ποινή φυλάκισης, ένα πρόστιμο και την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και υπολογίζεται ότι η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσαν βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Ο ίδιος συμφώνησε να βοηθήσει την αστυνομία στις έρευνές της.

Η συμφωνία συνήφθη αφού ο δικηγόρος του δήλωσε πως τα πρόσωπα, σε βάρος των οποίων διεξάγονται έρευνες, κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως τεσσάρων ετών και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Παντσέρι είχε δώσει στον επίσης ύποπτο βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα 120.000 ως 140.000 ευρώ.

Η συμφωνία με τους Βέλγους εισαγγελείς 

Με το συγκεκριμένο υπόμνημα ο Παντσέρι αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

- τον τρόπο λειτουργίας,

- τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,

- τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,

- τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,

- τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τα €20.000 σε σακούλες

Περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάθεση του φερόμενου ως εγκεφάλου του Κατάρ-gate ο οποίος προχώρησε σε συμφωνία με τις βελγικές αρχές προκειμένου να ελαφρύνει τις ποινές σε βάρος του, αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Η Le Soir επικαλείται την επιστολή-συμφωνία έκτασης πέντε σελίδων που υπέγραψαν ο Παντσέρι με τις βελγικές αρχές και στην οποία υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στη δεύτερη από τις καταθέσεις που έδωσε ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και με την οποία «καίει» τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.

«Αναζητούσαμε ευρωβουλευτές που ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν συγκεκριμένες θέσεις υπέρ του Κατάρ. Σε αυτό το πλαίσιο άλλοτε εγώ, άλλοτε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι (σ.σ. ο σύντροφος της Εύας Καϊλή), άλλοτε μαζί ζητούσαμε από ευρωβουλευτές να παρουσιάσουν τις θέσεις αυτές» φέρεται να έχει πει αρχικά ο Παντσέρι.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Παντσέρι «ο Μαρκ Ταραμπέλα πληρώθηκε αρκετές φορές με το συνολικό ύψος των χρημάτων που έλαβε να είναι κάπου ανάμεσα στα 120.000 και τα 140.000 ευρώ. Τα χρήματα του δίνονταν σε μετρητά. Εγώ του τα έδωσα αρκετές φορές ενώ ορισμένες άλλες ήταν μαζί μου ο Τζόρτζι».

Συνεχίζοντας για τον Ταραμπέλα ο Παντσέρι φέρεται να έχει καταθέσει, επίσης, ότι «έδινα τα χρήματα στον Ταραμπέλα σε διαφορετικά σημεία. Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Η επαφή γινόταν κυρίως από μένα και ορισμένες φορές από τον Τζόρτζι. Κάθε φορά του δίναμε 20.000 ευρώ. Η κάθε πληρωμή γινόταν με διαφορά 2-3 μηνών και η τελευταία έγινε πριν από έξι μήνες».

Ο Παντσέρι υποστηρίζει, τέλος, ότι ήταν ο ίδιος που πρότεινε τη συμφωνία αυτή με τον Ταραμπέλα: «Στη συνάντηση που είχαμε ο Ταραμπέλα, ο Τζιόρτζι και εγώ, εγώ τον ρώτησα αν συμφωνεί να υπερασπίζεται ορισμένες θέσεις και αν ήθελε δώρα, ανάμεσά τους και χρήματα».

Μπορεί αμφότεροι η πλευρά Παντσέρι και οι Βελγικές εισαγγελικές Αρχές να επιχαίρουν για την κατάληξη σε μια συμφωνία win-win, δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με τους υπόλοιπους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση, καθώς τα όσα θα καταμαρτυρήσει στο εξής ο επικεφαλής της ομάδας «λόμπινγκ» θα τεθούν μοιραία σε αντιπαραβολή με τις καταθέσεις τόσο των προσωρινά κρατούμενων για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων και η Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, η οποία αύριο Πέμπτη (19/1) αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον του εισαγγελέα προκειμένου να κριθεί αν θα παραταθεί εκ νέου η κράτησή της στις φυλάκες Χάρεν, όσο και όσων προσώπων θα υποδείξει ως εμπλεκόμενα στο εξής ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής, απαλλαγμένος από το άχθος της βαριάς ποινής, μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα