Οδηγίες για την επείγουσα διαχείριση ασθενών παρέδωσε η Επιτροπή Θαλασσαιμίας στον ΟΚΥπΥ

Οι Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Επείγουσα Διαχείριση Ενήλικων Ατόμων με Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΔΝ) και Ατόμων με Θαλασσαιμία, τις οποίες ανέπτυξε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο η Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας (ΕΕΘ), παραδόθηκαν στον Ιατρικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Δρ Γεώργιο Παντέλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΘ, «οι εν λόγω Οδηγίες συνιστούν ένα απαραίτητο εργαλείο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των κρατικών νοσηλευτηρίων και αποσκοπούν στο να συνεισφέρουν στην ορθή ενημέρωση, εκπαίδευση και καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας αυτών των Τμημάτων γύρω από τις πιο πιθανές, οξείες ιατρικές επιπλοκές με τις οποίες προσέρχονται συχνά τα άτομα με θαλασσαιμία και ΔΝ στα ΤΑΕΠ».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της ΕΕΘ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), Πάνος Εγγλέζος, χαρακτήρισε την εκπόνηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών έργο «ουσιαστικής σημασίας και αξίας», επισημαίνοντας την ανάγκη παροχής άμεσης και αποτελεσματικής φροντίδας σε ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου μπορεί να κρίνεται η ίδια η ζωή τους, ιδιαίτερα δε, όπως συμπλήρωσε, «όταν στα συγκεκριμένα τμήματα υπάρχει, όχι αδίκως, περιορισμένη ειδική γνώση και εμπειρογνωμοσύνη για τη διαχείριση τέτοιων σύνθετων και περίπλοκων χρόνιων παθήσεων».

Ακολούθως, αναφέρεται ότι ο Δρ. Παντέλας συνεχάρη την Επιτροπή για το έργο της και δεσμεύτηκε πως ο Οργανισμός θα προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες διαδικασίες για την υιοθέτηση και εφαρμογή των Κατευθυντήριων Οδηγιών από τους ιατρούς των ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των Κατευθυντήριων Οδηγιών συμπεριλαμβάνεται στις κύριες δράσεις της «Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών», η οποία είναι εκ των κύριων όρων εντολής της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας. Η ΕΕΘ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους ιατρούς και επιστήμονες των Κλινικών Θαλασσαιμίας Κύπρου, τους εκπροσώπους του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Δρεπανοκυτταρικής και Μικροδρεπανοκυτταρικής Αναιμίας (ΠΑ.ΣΥ.ΔΡΕ.ΜΙ.Α), καθώς και στους εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους του εξωτερικού για την πολύτιμη συμβολή τους στην εκπόνηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών. Εκ μέρους της ΕΕΘ, ο κ. Εγγλέζος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ και των ΤΑΕΠ για την παρουσία τους στην εκδήλωση και το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον τους για το έργο αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ