Να επενδύσουν στα παιδιά ζητά από υποψήφιους Προέδρους ο οργανισμός Hope For Children

Αίτημα προς τους υποψήφιους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να δεσμευθούν για να επενδύσουν στα παιδιά απευθύνει μέσω ανοικτής επιστολής ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, ο οποίος εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου. 

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι από την ίδρυσή του το 2008 μέχρι και σήμερα διαπιστώνει "πως έχει συντελεστεί αναμφισβήτητη πρόοδος σε διάφορους τομείς των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Κύπρο, με την εγκαθίδρυση νέων δομών πολυθεματικής διαχείρισης, επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, προώθηση της εξειδίκευσης και φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών και άλλα. Η συνέχιση της προόδου αυτής με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς και αποφασιστικότητα είναι επιτακτικής ανάγκης, έχοντας ως στόχο την κατοχύρωση, αλλά και την ουσιαστική άσκηση των δικαιωμάτων αυτών εκ μέρους και προς όφελος των ίδιων των υποκειμένων τους".

"Έχουμε παρατηρήσει πως, δυστυχώς, στον δημόσιο διάλογο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του καθενός και στα ερωτήματα που θέτονται από εκπροσώπους των ΜΜΕ, τα θέματα που αφορούν τα παιδιά και την προστασία τους έχουν κάθε άλλο παρά πρωταγωνιστικό ρόλο", επισημαίνεται.

Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός ζητά την προσθήκη του θέματος της Παιδικής Προστασίας ως βασικό θέμα στη συζήτηση, αλλά και ως αντικείμενο εξατομικευμένης δέσμευσης για την περίοδο που απομένει μέχρι την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. "Θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί περισσότερος χώρος για διάλογο και σχετική ενημέρωση, αλλά και να χτιστούν προσδοκίες σε σχέση με τη βελτίωση της ευημερίας των παιδιών και των οικογενειών στην Κυπριακή Δημοκρατία", προστίθεται.   

Υπογραμμίζεται ότι τον Ιούνιο 2022, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατέληξε σε μια σειρά παρατηρήσεων κατόπιν της εποπτικής συνεδρίας για την Κύπρο. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στην ανάγκη διασφάλισης ότι η νομοθεσία καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις καθώς και στην καθιέρωση μηχανισμών για την αποτελεσματική εφαρμογή της. Υπογραμμίζει την ανησυχία της, μεταξύ άλλων, “για την έλλειψη νομικού πλαισίου παιδικής προστασίας, την ανεπάρκεια των κρατικών υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών που έχουν αποχωριστεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον, την ανεπαρκή στήριξη σε ανάδοχες οικογένειες, την έλλειψη προγραμμάτων στήριξης για παιδιά υπό τη φροντίδα του Κράτους καθώς και την αυξανόμενη παιδική φτώχεια με τον επακόλουθο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού”.

Επιπλέον, συνιστά στην Κύπρο “να ενσωματώσει μια ξεκάθαρη προοπτική δικαιωμάτων του παιδιού και σε ό,τι αφορά στον οικονομικό προϋπολογισμό και το μέρος που αντιστοιχεί στην υλοποίηση σχετικών πολιτικών”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή συνιστά στην Κυπριακή Δημοκρατία να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ότι θα καταργηθεί η προϋπόθεση της προηγούμενης γονικής συναίνεσης και των δύο γονέων προκειμένου να παρασχεθούν οι ανωτέρω υπηρεσίες, ιδιαίτερα αναφορικά με εφήβους. "Πρόκειται για μια ανησυχία που συμμερίζεται ο Οργανισμός και την έχει αναδείξει ενώπιον αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ήδη από το 2018", επισημαίνεται.

Ο Οργανισμός τονίζει ότι έχει κατοχυρώσει θεωρητική και εμπειρική γνώση μέσα από τα ποικίλα προγράμματα που υλοποιεί και τη συνεργασία του με εμπλεκόμενους φορείς, και με επαγγελματίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και βρίσκεται στη διάθεση των υποψηφίων αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας για κάθε ανάγκη σχεδιασμού ή/και εφαρμογής δραστικών λύσεων, είτε για μεμονωμένες ομάδες ευάλωτων παιδιών και οικογενειών, είτε για το γενικό σύνολο αυτών.

Καταληκτικά, εκφράζει την ελπίδα ότι στο επόμενο διάστημα, και πριν από τη διεξαγωγή των Εκλογών 2023, θα προστεθούν στον δημόσιο διάλογο και στις θέσεις των υποψηφίων τα θέματα της παιδικής προστασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο