Τουρκική στρατιωτική αεροπορική βάση ετοιμάζονται να κάνουν στα κατεχόμενα

Ετοιμάζονται να υπογράψουν πρωτόκολλο με την Τουρκία με το οποίο το αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου θα δοθεί στη «Διοίκηση των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου», όπως αποκαλείται ο κατοχικός στρατός, και έτσι η Τουρκία θα έχει μια βάση στο ψευδοκράτος, δήλωσε ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών», Ερχάν Αρικλί στην Γενί Μπακίς.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η χρήση του αεροδρομίου Λευκονοίκου είχε απαγορευτεί από την «πολιτική αεροπορία», καθώς υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο κατασκευής του νέου παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου για ένα μόνο πολιτικό αεροδρόμιο. «Με αυτό το πρωτόκολλο, κάνουμε κάτι προσωρινό μόνιμο», σημείωσε ο κ. Αρικλί.

Να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί έγραψε από το βράδυ της Δευτέρας πως σχετική απόφαση έχει πάρει για την υπογραφή του πρωτοκόλλου το «υπουργικό συμβούλιο».  

Άδεια σε τρεις νέες αεροπορικές εταιρείες

Στόχος είναι να αυξηθεί στα 5 εκατομμύρια ο αριθμός των επιβατών που έρχονται στα κατεχόμενα εντός του 2023, συνέχισε ο κ. Αρικλί λέγοντας ότι το νέο «αεροδρόμιο» στην Τύμπου θα είναι σύμφωνο με τους όρους που απαιτούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ασφάλεια και για αυτό θα μπορούν να γίνονται απευθείας πτήσεις και να μην απαιτείται να προσγειώνονται σε αεροδρόμια ή να κατεβαίνουν από το αεροπλάνο στην Τουρκία.

Το νέο «αεροδρόμιο» αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στα κατεχόμενα, συνέχισε, σημειώνοντας ότι το «αεροδρόμιο» Τύμπου απέφερε έσοδα 250 εκατομμυρίων ΤΛ το 2022 και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Πρόσθεσε ότι το νέο «αεροδρόμιο» έχει τεχνικά ολοκληρωθεί, εγκαθίστανται επί του παρόντος τα τελευταία τμήματα του τεχνικού εξοπλισμού και σκοπεύουν να ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια πολύ σύντομα. Πρόσθεσε δε ότι η επίσημη ημερομηνία έναρξης θα αποφασιστεί από κοινού με την Τουρκία.

Τέλος, σχολιάζοντας τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είπε ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και από τον Μάρτιο τρεις νέες αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει άδεια για να ξεκινήσουν πτήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε διαδικασία κομματικής ολοκλήρωσης η ΔΗΠΑ-Στα σκαριά δύο νέα όργανα
Θύμα κυβερνοεπίθεσης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου-Απειλούν με διαρροή στοιχείων
Βγαίνει κι από πάνω ο Τατάρ-«Επίθεση κατά του τ/κ λαού η διαμαρτυρία των Ε/κ φοιτητών»
Κοινωνικές κατοικίες στο Βαρώσι και θεολογικό κολλέγιο ανακοίνωσε ο Οκτάι
Δεν αναμένει κινητικότητα στις συνομιλίες για Κυπριακό μετά την εκλογή του Χριστοδουλίδη ο Τατάρ
Κυκλοφόρησε η έντυπη έκδοση του Ι’ τόμου του έργου «Φάκελος Κύπρου»
Κ. Ευσταθίου: Η πανδημία ανέδειξε προκλήσεις για παιδιά με αναπηρίες
Αυτά είναι τα ποσά που έλαβαν τα κόμματα το 2022 ως κρατικές χορηγίες
Πρωτοβουλία ΔΗΣΥ για διάλογο για το Κυπριακό-Συναντήθηκαν Χριστοδουλίδης και Δημητρίου
Επαναβεβαίωσαν στενές σχέσεις και εξήραν την ενεργειακή συνεργασία οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλαδας-Ισραήλ