Πάνω από 250 μαθητές δεν εξετάστηκαν μετά τη διαρροή-«Πολύ μεγάλη η ζημιά»

Έντονος είναι ο απόηχος του φιάσκο της διαρροής των θεμάτων του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών, με το Υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται αυτή τη φορά με την πλάτη στον τοίχο και να ψάχνει εκ των υστέρων λύσεις για την κατάσταση. Όσο περνά η ώρα, στη δημοσιότητα έρχονται νέα στοιχεία για την κατάσταση που επικράτησε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, μετά το σάλο με τη διαρροή των θεμάτων, ενώ η Αστυνομία περιμένει στο ακουστικό της, για καταγγελία από το Υπουργείο Παιδείας, κατά συγκεκριμένων ατόμων, που ευθύνονται για τη διαρροή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το φιάσκο για το πρώτο γραπτό, οι αντιδράσεις και η άμυνα Προδρόμου

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει ήδη όλες τις ενέργειες, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς έχει προκληθεί αρκετά μεγάλη ζημιά, ειδικά προς το κύρος του θεσμού. Πάντως, ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο ποινικό αδίκημα πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Μιλώντας στον Ant1, ο υπουργός Παιδείας υπέδειξε πως ήταν μία άκρως ανεύθυνη ενέργεια μίας εκπαιδευτικού, η οποία είχε πρόσβαση στα θέματα, ενώ ξεκαθάρισε εκ νέου ότι ήταν ιδιωτικό σχολείο. «Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός θεώρησε ότι ήταν καλό να στείλει περιγραφή των θεμάτων σε άλλους, πράγμα που είναι απαράδεκτο και ακατανόητο. Έγινε διάδοση και πολλά παιδιά είχαν ενημέρωση πριν να παρακαθήσουν στις εξετάσεις. Το θέμα ερευνάται. Πάντως, η συγκεκριμένη δεν αποτελούσε μέλος της Επιτροπής του σχολείου, που είναι υπεύθυνη για τα γραπτά, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση από τη διαδικασία τύπωσης των γραπτών. Το σχολείο πρέπει να κάνει και τη δική του έρευνα».

Ο κ. Προδρόμου, αναφερόμενος στην κίνηση για οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, υπέδειξε πως είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να μην υπάρχουν επιπτώσεις «επειδή η ζημιά που έγινε είναι πολύ μεγάλη. Επί της διαδικασίας, το Υπουργείο δεν είχε άλλο περιθώριο, παρά να προχωρήσει με τα εφεδρικά θέματα και αυτό έγινε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαθητές έμειναν εκτός τάξης μετά τη διαρροή θεμάτων-Πυρά κατά Υπ. Παιδείας

Ερωτηθείς για το εφεδρικό δοκίμιο, ο υπουργός σημείωσε ότι «προβλέπεται να υπάρχουν εφεδρικά θέματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, τα παιδιά ήταν μέσα στις τάξεις και έπρεπε να εξεταστούν. Θα έπρεπε να μας κάνουν όλους να νιώθουμε υπεύθυνοι και κυρίως τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Δεν πρέπει να έχουμε τέτοιες περιπτώσεις ανευθυνότητας».

Παιδιά έφυγαν από το σχολείο

Στο μεταξύ, ένα άλλο υποκεφάλαιο κάτω από το μεγάλο κεφάλαιο της διαρροής των θεμάτων είναι το τι μέλλει γενέσθαι για τους μαθητές που είτε αποχώρησαν από το σχολείο, είτε αρνήθηκαν να εξεταστούν, μετά το σάλο που προκλήθηκε, με τον υπουργό να σημειώνει πως θα εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις ξεχωριστά.

«Τα παιδιά που έφυγαν από το σχολείο, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν στη δεύτερη σειρά εξέτασης, αν και δεν προβλέπεται αυτό. Δεν είμαι σε θέση να πω τον αριθμό. Θα διαπιστωθεί τι έγινε και θα δοθούν λύσεις για όλους. Στη διόρθωση θα ληφθεί υπόψη η αναστάτωση που προκλήθηκε. Χθες απουσίαζαν 66 παιδιά και αυτοί που αποχώρησαν είναι 250 παιδιά. Μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα. Οι 66 αν ήταν αδικαιολόγητα απόντες, είναι άλλο το θέμα, αν ήταν δικαιολογημένοι είναι άλλο θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Σταματήστε να γράφετε, διέρρευσαν τα θέματα»-Έξαλλοι οι φορείς με το φιάσκο

Πάντως, εντός της ημέρας αναμένονται και οι αποφάσεις που έλαβαν οι γονείς και οι καθηγητές για το συγκεκριμένο θέμα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι ενδεχομένως να ζητήσουν όπως δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές που θεωρούν ότι δεν έγραψαν καλά.

«Τα παιδιά ήταν εκεί, δόθηκε άλλο θέμα, μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν. Τα παιδιά που ήταν εκεί, που είναι πολλά παιδιά, με υπομονή, κάθισαν, έγραψαν και κάποιοι μας είπαν ότι ήταν προτιμότερο το δεύτερο γραπτό. Δεν προβλέπεται να δοθεί δεύτερη ευκαιρία να εξεταστούν ξανά. Αυτοί που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία και το γραπτό τους. Υπάρχουν κανονισμοί, τηρούνται, να σεβαστούμε όλοι αυτό. Το αδιάβλητο εξασφαλίζεται 100%. Αν υπάρχει μία ανεύθυνη που δεν μπορούσε να ακολουθήσει τη διαδικασία, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κανένας δεν μπορεί να θυματοποιεί τόσο πολύ κόσμο και να παίζει με αυτά τα πράγματα. Δεν θα μείνει έτσι».

Μαθητές της ειδικής εξετάστηκαν στο πρώτο δοκίμιο

Την ίδια ώρα, σημαντικό πρόβλημα προέκυψε και με τους μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης της Γ’ Λυκείου, αφού κάποιοι εξετάστηκαν κανονικά στο πρώτο γραπτό και όχι στο αναπληρωματικό, που δόθηκε στους υπόλοιπους μαθητές. Αυτό προκαλεί διάφορα ερωτηματικά, αφού οι εν λόγω μαθητές εξετάστηκαν σε ένα δοκίμιο που για την υπόλοιπη Γ’ Λυκείου έχει ανακληθεί και είναι απορίας άξιο πώς θα βαθμολογηθούν.

Κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ο υπουργός υπέδειξε ότι «αυτά που αφορούν ορισμένα παιδιά, θα το δούμε ξεχωριστά. Η διαχείριση της διαδικασίας είναι ξεχωριστή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σάλος με τη διαρροή θεμάτων των τετραμήνων-Ανακάλεσαν τα γραπτά των Ν. Ελληνικών

Στο ακουστικό η Αστυνομία

Στο μεταξύ, η Αστυνομία παραμένει στο ακουστικό για τυχόν καταγγελία από το Υπουργείο Παιδείας, σε βάρος της συγκεκριμένης εκπαιδευτικού, αφού μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου της δύναμης, Χρήστος Ανδρέου, δεν έχει ακόμη γίνει η οποιαδήποτε καταγγελία. Μόνο μετά από επίσημη καταγγελία, μπορεί να παρέμβει με τον οποιοδήποτε τρόπο η Αστυνομία, ξεκαθάρισε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα SMS που διέρρευσαν για τα θέματα-Το μήνυμα που καίει καθηγήτρια

Κρατά χαμηλούς τόνους η Επιτροπή Παιδείας

Θα πρέπει «να αφήσουμε απερίσπαστα τα παιδιά να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τετραμήνων», είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε τη Δευτέρα με τη διαρροή των θεμάτων του εξεταστικού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών , στα πλαίσια των εξετάσεων τετραμήνων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, «είναι μεγάλη η απογοήτευση και η οργή για όλους μας, όσοι ασχολούμαστε με τον τομέα της εκπαίδευσης και της παιδείας».

Υπάρχει, συνέχισε, ένα ζήτημα πλέον αξιοπιστίας, έλλειψης προνοητικότητας «και θα πρέπει να το δούμε μαζί με το Υπουργείο Παιδείας».

Σημείωσε ότι σαφέστατα η πολιτεία πρέπει να δει το θέμα των εξετάσεων γενικότερα και πρόσθεσε ότι ήταν μια αφορμή για να φανεί η «γύμνια» του συστήματος σε κάποιες περιπτώσεις.

«Θα πρέπει να αφήσουμε απερίσπαστα τα παιδιά να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τετραμήνων. Θα δούμε το θέμα. Υπάρχει μια σκέψη για σύγκληση συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας», είπε.

Προτιμώ, πρόσθεσε, «προς το παρόν να κρατήσουμε χαμηλούς -εμείς τουλάχιστον ως Επιτροπή Παιδείας- τους τόνους όχι όσον αφορά το πρόβλημα αλλά όσον αφορά το κλίμα διότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ότι πούμε και ότι κάνουμε δυστυχώς μπορεί να παρεξηγηθεί ως προεκλογικό. Οπόταν έχω μια έννοια για αυτό, θα πρέπει να το πω».

 Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε, παράλληλα, ότι έγινε δέκτης κάποιων καταγγελιών τις προηγούμενες μέρες για την πιθανότητα του διάτρητου των εξετάσεων.

«Δεν υπήρχε δυνατότητα να παρέμβω και θα το διευκρινίσω αυτό διότι την παραμονή δεν μπορείς να παρέμβεις διότι θα τερματίσεις μια διαδικασία που είναι επικίνδυνη. Έγιναν όμως συστάσεις», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι διερευνάται η υπόθεση και σημείωσε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να μην είμαστε της υπερβολής ως λαός». «Να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας και σαφέστατα να προχωρήσουμε σε αλλαγές, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Υπουργείου για βελτίωση της κατάστασης», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια
Μείωση βροχόπτωσης δείχνει η τάση για Κύπρο-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής