Επίθεση κατά μέτωπο από γονείς και καθηγητές-«Τραγική διαχείριση της κατάστασης»

Με επίθεση κατά μέτωπο στο Υπουργείο Παιδείας, επανέρχονται οι γονείς και οι καθηγητές, με φόντο το σάλο που προκλήθηκε, με τη διαρροή των θεμάτων του εξεταστικού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών για τη Γ’ Λυκείου, οι οποίοι αποδίδουν στον Πρόδρομο Προδρόμου τραγική διαχείριση της κατάστασης, ενώ τονίζουν ότι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για όσα έγιναν μετά τη διαρροή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 250 μαθητές δεν εξετάστηκαν μετά τη διαρροή-«Πολύ μεγάλη η ζημιά»

ΟΕΛΜΕΚ, οργανωμένοι γονείς και μαθητές είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους, για ακόμη μία φορά, μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά την πρεμιέρα των εξετάσεων τετραμήνων και μετά από συνεχείς συνεδριάσεις που είχαν από το πρωί της Δευτέρας, επανέρχονται και πυροβολούν αδιακρίτως κατά του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των γονιών και των καθηγητών, «η καταδικαστέα διαρροή θεμάτων του εξεταστικού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου, για την οποία επιβάλλεται η διεξοδική διερεύνηση και τιμωρία όλων των εμπλεκομένων, ανέδειξε κάποια από τα τρωτά σημεία που είχαμε επισημάνει εδώ και χρόνια στις διαδικασίες των εξετάσεων τετραμήνων. Γι’ αυτό εξάλλου και είχαμε διαφωνήσει έντονα στην πρόταση που είχε καταθέσει προ διετίας ο Υπουργός Παιδείας, που προέβλεπε την κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων και τη χρησιμοποίηση αυτών των διάτρητων διαδικασιών για σκοπούς πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Θα πρέπει ασφαλώς να σημειωθεί, ότι η διαρροή σχετίζεται με τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για την οποία υπήρξε παραδοχή από τον Υπουργό Παιδείας, ενώπιον της Βουλής, ότι είναι ανύπαρκτος ο έλεγχος».

Συνεχίζοντας, γίνεται μία αναφορά στις ενέργειές τους, μόλις πληροφορήθηκαν για τις διαρροές που υπήρχαν, τονίζοντας ότι «χθες, μόλις ενημερωθήκαμε για την κυκλοφορία των επίμαχων μηνυμάτων με τα θέματα, επικοινωνήσαμε αμέσως με τον Υπουργό Παιδείας, πριν από την έναρξη των εξετάσεων της Γ’ Λυκείου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα, το οποίο θα επέβαλλε την ακύρωση των χθεσινών εξετάσεων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Παρά ταύτα, οι εξετάσεις ξεκίνησαν με το εξεταστικό δοκίμιο του οποίου είχαν διαρρεύσει τα θέματα και, στη συνέχεια, διακόπηκαν με οδηγίες του Υπουργείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το φιάσκο για το πρώτο γραπτό, οι αντιδράσεις και η άμυνα Προδρόμου

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στους τελειόφοιτους υπήρξε τεράστια, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ ρίχνοντας τα πρώτα πυρά κατά του Υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζουν ότι «η δε διαχείριση της κατάστασης από το Υπουργείο Παιδείας τραγική. Αγνοώντας την ψυχολογία των μαθητών, που είχαν αφιερώσει ήδη αρκετή ώρα για την επίλυση του γραπτού, αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας με το γραπτό της β’ σειράς, εκτός από τους μαθητές των διευκολύνσεων, που με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου συνέχιζαν την εξέταση με το πρώτο γραπτό. Σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγίες του Υπουργείου έφτασαν με καθυστέρηση ή/και καθόλου, ενώ αλλού πολλοί μαθητές βρίσκονταν εκτός τάξης».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της ΟΕΛΜΕΚ με τον υπουργό Παιδείας, πριν τη συνέχιση της διαδικασίας με το γραπτό της β’ σειράς, αναφέρουν οι καθηγητές, «του θέσαμε έντονα την ανάγκη ακύρωσης της χθεσινής εξέτασης και τον ορισμό νέας ημερομηνίας για την εξέταση των Νέων Ελληνικών Γ’ Λυκείου, έχοντας επίγνωση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και αντιλαμβανόμενοι την ψυχολογία των μαθητών. Συναντήσαμε την άρνηση του Υπουργού Παιδείας στις αγωνιώδεις εκκλήσεις μας, με απαράδεκτο ύφος και επιχειρηματολογία».

Καθηγητές και μαθητές, συνεχίζοντας με τον πύρινο λόγο τους, καταγγέλλουν ότι «την τραγική διαχείριση της κατάστασης από τον υπουργό Παιδείας, μετά την διαρροή των θεμάτων, με θύματα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, στην πιο κρίσιμη φάση της σχολικής τους ζωής. Ο υπουργός Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη για όσα έγιναν μετά τη διαρροή. Θυματοποιήθηκαν όλοι/-ες οι μαθητές/-τριες της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονταν εδώ και μήνες και καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών για αυτές τις εξετάσεις. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες που τον βαραίνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαθητές έμειναν εκτός τάξης μετά τη διαρροή θεμάτων-Πυρά κατά Υπ. Παιδείας

Στη συνέχεια, γονείς και καθηγητές ξεκαθαρίζουν ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη θυματοποίηση κανενός/καμίας μαθητή/-τριας για όσα έγιναν χθες. Δεν θα ανεχτούμε να πληρώσουν οι μαθητές τα λάθη άλλων. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να ληφθούν σήμερα αποφάσεις για το μάθημα των Νέων Ελληνικών Γ’ Λυκείου, για να δοθεί η ευκαιρία να παρακαθήσουν σε εξέταση οι μαθητές που δεν παρακάθησαν χθες, αλλά και εκείνοι που επιθυμούν να επαναλάβουν τη γραπτή εξέταση. Υπογραμμίζουμε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ανακοινωθούν σήμερα, για να αποκατασταθεί η ηρεμία στους μαθητές, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνέχεια».

Πάντως, λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης, αναφέρουν και οι τρεις εκπαιδευτικοί φορείς, «όσον αφορά στο μέτρο των εξετάσεων τετραμήνων, ο οποίος επισώρευσε τόσα προβλήματα και αποδεδειγμένα πλέον δεν εξυπηρετεί κανένα εκπαιδευτικό στόχο, δεν υπάρχει πλέον ούτε ίχνος εμπιστοσύνης, ενώ η αξιοπιστία των διαδικασιών έχει καταρρακωθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Σταματήστε να γράφετε, διέρρευσαν τα θέματα»-Έξαλλοι οι φορείς με το φιάσκο

Καταλήγοντας, στην κοινή τους ανακοίνωσης, καθηγητές, γονείς και μαθητές υπενθυμίζουν πως εδώ και καιρό, απαιτούν με διάφορες δράσεις όπως καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. «Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν και η περσινή κοινή μεγάλη κινητοποίηση  που πραγματοποιήσαμε έξω από το προεδρικό εκφράζοντας την αντίθεση μας για το συγκεκριμένο θεσμό. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να είχαν ήδη καταργηθεί. Καλούμε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και την Βουλή των Αντιπροσώπων να παρέμβουν άμεσα και να εξευρεθούν λύσεις τόσο τα τρέχοντα ζητήματα όσο και γενικότερα για τις εξετάσεις τετραμήνων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σάλος με τη διαρροή θεμάτων των τετραμήνων-Ανακάλεσαν τα γραπτά των Ν. Ελληνικών

Άρχισε έρευνα το Υπουργείο Παιδείας

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει ήδη όλες τις ενέργειες, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς έχει προκληθεί αρκετά μεγάλη ζημιά, ειδικά προς το κύρος του θεσμού. Πάντως, ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο ποινικό αδίκημα πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Μιλώντας στον Ant1, ο υπουργός Παιδείας υπέδειξε πως ήταν μία άκρως ανεύθυνη ενέργεια μίας εκπαιδευτικού, η οποία είχε πρόσβαση στα θέματα, ενώ ξεκαθάρισε εκ νέου ότι ήταν ιδιωτικό σχολείο. «Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός θεώρησε ότι ήταν καλό να στείλει περιγραφή των θεμάτων σε άλλους, πράγμα που είναι απαράδεκτο και ακατανόητο. Έγινε διάδοση και πολλά παιδιά είχαν ενημέρωση πριν να παρακαθήσουν στις εξετάσεις. Το θέμα ερευνάται. Πάντως, η συγκεκριμένη δεν αποτελούσε μέλος της Επιτροπής του σχολείου, που είναι υπεύθυνη για τα γραπτά, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση από τη διαδικασία τύπωσης των γραπτών. Το σχολείο πρέπει να κάνει και τη δική του έρευνα».

Ο κ. Προδρόμου, αναφερόμενος στην κίνηση για οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, υπέδειξε πως είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να μην υπάρχουν επιπτώσεις «επειδή η ζημιά που έγινε είναι πολύ μεγάλη. Επί της διαδικασίας, το Υπουργείο δεν είχε άλλο περιθώριο, παρά να προχωρήσει με τα εφεδρικά θέματα και αυτό έγινε».

Ερωτηθείς για το εφεδρικό δοκίμιο, ο υπουργός σημείωσε ότι «προβλέπεται να υπάρχουν εφεδρικά θέματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, τα παιδιά ήταν μέσα στις τάξεις και έπρεπε να εξεταστούν. Θα έπρεπε να μας κάνουν όλους να νιώθουμε υπεύθυνοι και κυρίως τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Δεν πρέπει να έχουμε τέτοιες περιπτώσεις ανευθυνότητας».

Παιδιά έφυγαν από το σχολείο

Στο μεταξύ, ένα άλλο υποκεφάλαιο κάτω από το μεγάλο κεφάλαιο της διαρροής των θεμάτων είναι το τι μέλλει γενέσθαι για τους μαθητές που είτε αποχώρησαν από το σχολείο, είτε αρνήθηκαν να εξεταστούν, μετά το σάλο που προκλήθηκε, με τον υπουργό να σημειώνει πως θα εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις ξεχωριστά.

«Τα παιδιά που έφυγαν από το σχολείο, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν στη δεύτερη σειρά εξέτασης, αν και δεν προβλέπεται αυτό. Δεν είμαι σε θέση να πω τον αριθμό. Θα διαπιστωθεί τι έγινε και θα δοθούν λύσεις για όλους. Στη διόρθωση θα ληφθεί υπόψη η αναστάτωση που προκλήθηκε. Χθες απουσίαζαν 66 παιδιά και αυτοί που αποχώρησαν είναι 250 παιδιά. Μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα. Οι 66 αν ήταν αδικαιολόγητα απόντες, είναι άλλο το θέμα, αν ήταν δικαιολογημένοι είναι άλλο θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα SMS που διέρρευσαν για τα θέματα-Το μήνυμα που καίει καθηγήτρια

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»