ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή σύλληψης της Γκρέτα στις επεισοδιακές διαδηλώσεις

Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μεταξύ των διαδηλωτών που κρατούνται μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις στο Λούτσερατ της δυτικής Γερμανίας, το οποίο οι αρχές εκκενώνουν για να κατεδαφίσουν κτίρια με σκοπό την επέκταση του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή.

Η 20χρονη Τούνμπεργκ συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη επέκταση του λιγνιτωρυχείου Γκαρτσβάιλερ 2, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων από το Λούτσερατ.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται στο πλευρό των διαδηλωτών από την Παρασκευή, εθεάθη μετά την προσαγωγή της να κάθεται απομονωμένη σε αστυνομική κλούβα, σύμφωνα με μαρτυρία που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Αστυνομικοί απομάκρυναν την Τούνμπεργκ σηκωτή από διαδήλωση ακτιβιστών - Βίντεο

Το 2017 οι περίπου 900 κάτοικοι του Λούτσερατ υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετεγκατασταθούν, προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση της πλούσιας σε λιγνίτη περιοχής. Το 2013 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η επέκταση του ορυχείου Γκαρτσβάιλερ ήταν ξεκάθαρα προς το δημόσιο συμφέρον.

Αργότερα στα εγκαταλελειμμένα κτίρια εγκαταστάθηκαν περίπου 700 ακτιβιστές, αναδεικνύοντας το χωριό σε σύμβολο της κλιματικής κρίσης και του αγώνα για την απολιγνιτοποίηση στην παραγωγή ενέργειας. Δικαστήριο της περιοχής εξέδωσε στο μεταξύ διαταγές έξωσης, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Τρίτη, χωρίς ωστόσο να πείσουν τους ακτιβιστές να απομακρυνθούν. Αντιθέτως, ο αριθμός των διαδηλωτών αυξανόταν τις προηγούμενες ημέρες συνεχώς, ενόψει της προγραμματισμένης για χθες διαδήλωσης κατά του σχεδίου της κυβέρνησης, η οποία επικαλείται τις αυξημένες ανάγκες σε λιγνίτη, που οφείλονται στην εγκατάλειψη του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τον Οκτώβριο του 2022 ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και η επίσης «πράσινη» υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Μόνα Νοϊμπάουερ κατέληξαν σε συμβιβασμό με την εταιρεία ενέργειας RWE, για την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης της περιοχής από το 2038 στο 2030, με τον ενεργειακό κολοσσό να δέχεται η επέκταση των δραστηριοτήτων του να περιοριστεί στο Λούτσερατ και να διασωθούν πέντε ήδη εγκαταλελειμμένα χωριά τα οποία επρόκειτο να ισοπεδωθούν. Σύμφωνα με το σχέδιο κυβέρνησης και RWE, η επέκταση των εξορύξεων θα αποφέρει επιπλέον 280 τόνους λιγνίτη.

Οι ακτιβιστές πάντως του Λούτσερατ, υπό το σύνθημα «Lützi bleibt» (Το Λούτσι παραμένει), είχαν καταλάβει τα εναπομείναντα κτίρια, ενώ είχαν δημιουργήσει και πρόχειρους καταυλισμούς.

Δειτε Επισης

Ποινή φυλάκισης με αναστολή επέβαλε η Σρι Λανκα σε τρανς τουρίστρια που περιφερόταν γυμνόστηθη
Μπλόκο στο 18ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας στο ΣΕΥ μετά από βέτο της Σλοβακίας
Ευρηματικός δραπέτης στη Γαλλία-Κρύφτηκε σε τσάντα με τα άπλυτα άνδρα που αποφυλακίστηκε
Η Βρετανία δέχτηκε μυστικά χιλιάδες Αφγανούς έπειτα από μαζική διαρροή δεδομένων το 2022
Κυρώσεις ΕΕ σε πρόσωπα από Ρωσία και Ιράν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Απτόητος από τις απειλές του Τραμπ, ο Πούτιν θα συνεχίσει τον πόλεμο
Υποσιτισμένο ένα στα δέκα παιδιά που εξετάζεται στη Γάζα
Ψάχνουν τα ιατρικά αρχεία του πιλότου της Air India-Οι φήμες για κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα
Τα 32 δευτερόλεπτα μέχρι την καταστροφή του αεροσκάφους της Air India-Τι έγινε στο πιλοτήριο και οι διακόπτες καυσίμου
Financial Times: Ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν μπορεί να χτυπήσει τη Μόσχα, εάν πάρει όπλα μεγάλου βεληνεκούς