Προβληματισμός για το μέγεθος και ρυθμό αλλαγής χρήσης γης στην περιοχή Αλυκής Ακρωτηρίου

Τον «έντονο προβληματισμό» του για το μέγεθος και το ρυθμό που αλλάζει η χρήση γης στην περιοχή της Αλυκής Ακρωτηρίου και το μεγάλο όγκο περιβαλλοντικών όρων που καλείται να εποπτεύσει το Τμήμα Περιβάλλοντος, εκφράζει το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria), σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν πάρει το πράσινο φως επτά έργα διαφόρων τύπων και μεγέθους. Για την «πολύ πιθανή επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή και την αλλοίωση του υδρολογικού ισοζυγίου, η Πολιτεία φαίνεται να είναι απροετοίμαστη και προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα εκ των υστέρων με μελέτες διαχείρισης όμβριων υδάτων που, όπως φαίνεται, μένουν στα συρτάρια», λέει το ίδρυμα σε δελτίο Τύπου.

Συγκεκριμένα, το Terra Cypria αναφέρει ότι παρατηρεί «την έντονη και απότομη προώθηση αρκετών έργων βόρεια και πολύ κοντά, έως δίπλα, από την Αλυκή Ακρωτηρίου». Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για τις πιέσεις που δέχεται η Αλυκή, προστίθεται, «το Ίδρυμα εκφράζει για ακόμα μια φορά τον έντονο προβληματισμό του για το μέγεθος και το ρυθμό που αλλάζει η χρήση γης στην περιοχή, αλλά και το μεγάλο όγκο περιβαλλοντικών όρων που καλείται να εποπτεύσει το Τμήμα Περιβάλλοντος, για τα διάφορα έργα, ενώ παράλληλα δηλώνει υπο-στελεχωμένο».

Καθώς οι πολεοδομικές ζώνες το επιτρέπουν, με βάση το Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού (2013), σημειώνει, στην ευρύτερη περιοχή βόρεια της Αλυκής Ακρωτηρίου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον για αναπτύξεις.

«Τα τελευταία χρόνια, και εξ όσο γνωρίζουμε με βάση και της ιδιότητας μας ως μόνιμο μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ) του Τμήματος Περιβάλλοντος, έχουν πάρει το πράσινο φως από την περιβαλλοντική Αρχή 7 έργα διαφόρων τύπων και μεγέθους», σημειώνει ο  Χριστόφορος Παναγιώτου, Υπεύθυνος Πολιτικής του Terra Cypria, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου. «Για τα 7 αδειοδοτημένα έργα έχουν μεν επιβληθεί όροι για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων μέσα από τις γνωματεύσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής, όμως μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι οι όροι που επιβάλλονται είναι μεμονωμένοι ανά έργο, και δεν υπάρχει κάποια γνωμάτευση με συσσωρευτικούς όρους για το σύνολο των έργων και τις συναθροίστηκες επιπτώσεις στο υδρολογικό ισοζύγιο της περιοχής» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι το Terra Cypria «διαχρονικά τονίζει» την ανάγκη για εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ή αντίστοιχης μελέτης, για την αξιολόγηση των συσσωρευτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από όλες τις υφιστάμενες και προτεινόμενες αναπτύξεις στην ευρύτερη περιοχή που συνορεύει με την Αλυκή Ακρωτηρίου στα βόρεια. «Ένας ενισχυτικός παράγοντας για την ανάγκη εκπόνησης της πιο πάνω μελέτης είναι η πολύ μεγάλη βιολογική σημασία της Αλυκής Ακρωτηρίου και η απουσία ικανοποιητικής ζώνης ανάσχεσης (buffer zone) μεταξύ των οικιστικών και εμπορικών ζωνών με την Αλυκή», αναφέρεται.

Για την «πολύ πιθανή επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή» στην περιοχή και την αλλοίωση του υδρολογικού ισοζυγίου, η Πολιτεία φαίνεται να είναι απροετοίμαστη και προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα εκ των υστέρων με μελέτες διαχείρισης όμβριων υδάτων που, όπως φαίνεται, μένουν στα συρτάρια, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Απαραίτητη μελέτη στατικής επάρκειας πλέον πριν την παραχώρηση τ/κ περιουσίας
Kαλεί τον ΠτΔ να επιληφθεί της Πρότασης Μηχανισμού για ΜΕΧ o ΣΥΠΡΟΔΑΤ
Έντεκα Τ/κ παραγωγοί χαλουμιού υπέβαλαν αίτηση για επιθεώρηση από το Bureau Veritas
Κατάθεση στη Βουλή των δύο Νομοσχεδίων για την εγγραφή των ιατρών ζητούν Βουλευτές
Αυξάνονται τα τέλη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας
Αναθεώρηση εκτίμησης ακινήτων που εμφανίζονται με μηδενική αξία ζητούν βουλευτές
Μεταφέρθηκαν 76 μετανάστες από την Κύπρο στη Γαλλία
Απέσυρε τους κανονισμούς για αισθητικές επεμβάσεις το Υπ. Υγείας-«Στερεί λεφτά από τα νοσηλευτήρια»
Κατά 37.3 εκατομμύρια αυξημένη η κρατική χορηγία στο Π.Κ.-Οι διευκρινήσεις της Ελεγκτικής
Πώς απαντά ο ΚΟΑ για την τοποθέτηση τουρκικής σημαίας σε διεθνείς αγώνες