Προτάσεις αναθεώρησης της νομοθεσίας για προμήθεια φαρμάκων θα καταθέσει τον Μάρτιο η Κομισιόν

Ισχυρότερες υποχρεώσεις για τη προμήθεια φαρμάκων, γρηγορότερη κοινοποίηση για ελλείψεις και ενισχυμένη διαφάνεια για τα αποθέματα του κάθε κράτους μέλους θα περιέχει η πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της νομοθεσίας για την επάρκεια των φαρμάκων, η οποία θα κατατεθεί τον Μάρτιο, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη.

Πέρα από την πρόταση αυτή θα κατατεθούν και προτάσεις για μη νομοθετικά μέτρα, με στόχο να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στα φάρμακα για όλους τους ασθενείς που τα χρειάζονται, και να αποφευχθεί η όποια διακοπή της παροχής στην αγορά φαρμάκων στην ΕΕ.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της υγείας λόγω της αύξησης σε μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος και των ελλείψεων σε φάρμακα.

Καθώς, συνέχισε, πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τους διεθνείς εταίρους της, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τα κράτη μέλη και την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Τα υγιή συστήματα και διαδικασίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και η ενισχυμένη αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, βοηθούν στη διαχείριση της κατάστασης εξήγησε, σημειώνοντας πως έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με τη βιομηχανία φαρμάκων.

Τα κύρια αίτια τα οποία έχουν αναγνωριστεί είναι η ραγδαία αύξηση στη συζήτηση λόγω της αύξησης των μολύνσεων του αναπνευστικού, καθώς και η μη επάρκεια στην παραγωγή όπως είπε.

Εξήγησε πως η Κομισιόν αξιοποιεί όλη την ευελιξία στο ρυθμιστικό πλαίσιο και αναζητεί τρόπους με τη φαρμακευτική βιομηχανία για γρήγορη αύξηση της παραγωγής και για την πρόληψη και περιορισμό των ελλείψεων. Όπως ανέφερε, αν υπάρξει ανάγκη η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) θα κληθεί να συντονίσει την κοινή αγορά ιατρικών μέτρων εκ μέρους των κρατών μελών, όπως έγινε την περίοδο της πανδημίας.

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση τρία χρόνια μετά την πανδημία της COVID-19, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Κίνα, καθώς και στις ΗΠΑ όπου έχει εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον».

Πρόσθεσε πως τα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα των τελευταίων χρόνων έχουν μειώσει την έκθεση του κόσμου σε ιούς του αναπνευστικού συστήματος, με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την πανδημία για παράδειγμα να μην έχουν ακόμα αντιμετωπίσει τον ιό της γρίπης. Επίσης, όπως είπε, έχει αυξηθεί ο ρυθμός μετάδοσης σε όλη την ΕΕ, ενώ η εποχή της εξάπλωσης των ιών έχει ξεκινήσει γρηγορότερα, δημιουργώντας αυξημένες πιέσεις για τα συστήματα υγείας.

Ο εμβολιασμός κατά των ιών του αναπνευστικού συστήματος παραμένει το καλύτερο εργαλείο για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία των συστημάτων υγείας, πρόσθεσε, ενώ εισηγήθηκε όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας καταστεί υποχρεωτική για εργαζόμενους και επισκέπτες σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σε εκδήλωση στις ΗΠΑ
«Λευτεριά στο Αφρίν» φώναξαν Κούρδοι διαδηλωτές,-Ζήτησαν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας
Πάνω από 250.000 σκύλοι εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην Κύπρο
Δήμοι, οργανωμένα σύνολα και σχολεία συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την Ώρα της Γης
Επίτιμος Δημότης Στροβόλου ανακηρύχθηκε ο Πάρις Παπαέλληνας
Επανέρχεται σταδιακά και με νέο σχεδιασμό η Πύλη Κτηματολογίου
Πράσινο φως για δυναμικά μέτρα από ΠΕΟ-Διαμαρτύρονται για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Σε διεθνή ομάδα εργασίας για προστασία των παιδιών συμμετέχει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης
Απαντά στις επικρίσεις για κενά και υποστελέχωση ο ΟΚΥπΥ