Στο πόδι συνεργεία στις πληγείσες περιοχές για καθαρισμό δρόμων που πλημμύρισαν

Συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου καταγράφουν σήμερα ζημιές που προκλήθηκαν σε υποστατικά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή το Σάββατο, ενώ συνεργεία του Δήμου Παραλιμνίου συνεχίζουν τον καθαρισμό δρόμων που πλημμύρισαν από τις βροχοπτώσεις, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης

Πρόσθεσε ότι «τα συνεργεία του Δήμου Παραλιμνίου συνεχίζουν σήμερα το καθάρισμα και την επιδιόρθωση ειδικά αγροτικών δρόμων, όπου έχουν δημιουργηθούν ζημιές στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα δημοτικά όρια του Δήμου. Ταυτόχρονα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου καταγράφουν σήμερα τις ζημιές ούτως ώστε να υποβληθούν στον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ο οποίος θα τις προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πυρίλλης είπε πως «ουσιαστικά το Σάββατο το Παραλίμνι και ο Πρωταράς επλήγησαν από τρία κύματα έντονων βροχοπτώσεων, το ένα στις πέντε τα ξημερώματα, το δεύτερο στις 07.30 και το τρίτο στις 12.00 το μεσημέρι. Με τον Υπουργό Εσωτερικών επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος και είδαμε ιδίοις όμμασι την ένταση του φαινομένου».

Σημείωσε ότι «τα καιρικά φαινόμενα ήταν πολύ ακραία, η βροχόπτωση που έπεσε ήταν περισσότερο από 200 χιλιοστά για έξι περίπου ώρες και στον Πρωταρά δεν είχε συμβεί στο παρελθόν να πέσει τόση ποσότητα βροχής. Σε αρκετές περιπτώσεις στην τουριστική περιοχή Πρωταρά χρησιμοποιήθηκαν το Σάββατο οι δρόμοι για να καταλήξουν τα όμβρια ύδατα στην θάλασσα, ενώ μετά από τριάντα περίπου λεπτά είχαν καθαρίσει».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «υπήρχαν μεν οι υποδομές για αντιμετώπιση της βροχόπτωσης, οι οποίες λειτούργησαν, ωστόσο είχαμε προβλέψει ότι σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορούν να λειτουργήσουν οι δρόμοι ως οχετοί για να μην υποστούν ζημιές υποστατικά και οικίες. Αυτό έχει λειτουργήσει στη περίπτωση του Σαββάτου» είπε.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Πυρίλλη «είχαμε κάνει πάρα πολλή δουλειά και διορθώθηκαν αρκετά προβλήματα που υπήρχαν κατά καιρούς όσον αφορά την απορρόφηση ομβρίων υδάτων. Παραμένουν κάποια προβλήματα τα οποία και θα διορθωθούν ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους περιπτώσεις από έντονα καιρικά φαινόμενα».

Την δια ώρα, τρία συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας επισκέπτονται σήμερα Δρομολαξιά, Μενεού και Κίτι για καταγραφή των ζημιών που άφησαν πίσω τους οι καταρρακτώδεις βροχές της Κυριακής, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου.

Πρόσθεσε ότι «η πιο μεγάλη καταγεγραμμένη περίπτωση βροχόπτωσης ήταν 40 χιλιοστά ενώ χθες Κυριακή έφτασε τα 120 χιλιοστά και ήταν φυσικό οι τριπλάσιες ποσότητες βροχής που έπεσαν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στη περιοχή μας. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής, ωστόσο τα αντιπλημμυρικά έργα λειτούργησαν αρκετά καλά».

Σημείωσε ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της μακράς χρονικής διάρκειας τους, πλημμύρισε η Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου η οποία συνδέει τις Κοινότητες Μενεού και Κίτι. «Το συγκεκριμένο σημείο της λεωφόρου που πλημμύρισε, διαχρονικά παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα, αφού είναι το χαμηλότερο σημείο του δρόμου και τα όμβρια ύδατα συγκεντρώνονται εκεί» είπε.

Επικοινωνήσαμε, συνέχισε «άμεσα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αφού η λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου είναι υπό την αρμοδιότητα του, ενώ πέρσι το καλοκαίρι έγιναν βελτιωτικά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία και δούλεψαν κανονικά. Φαίνεται όμως ότι με τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής χρειάζεται να γίνουν και άλλα αντιπλημμυρικά έργα».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρονίκου «είμαστε σε επικοινωνία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και θα δούμε με τους δικούς μας και τους δικούς τους τεχνικούς τι άλλο μπορεί να γίνει ούτως ώστε σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιου είδους έντονα καιρικά φαινόμενα, να μην δημιουργούνται προβλήματα».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος είπε ότι «σήμερα τρία συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης βρίσκονται για καταγραφή ζημιών στη Δρομολαξιά, το Μενεού και το Κίτι. Ουσιαστικά από χθες Κυριακή είμαστε σε επαφή με την Επαρχιακή Διοίκηση και τον Επαρχο Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, ενώ το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου και ο Υπουργός Εσωτερικών».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας μαζί με τα συνεργεία του Δήμου θα επισκεφθούν υποστατικά που υπέστησαν ζημιές λόγω των πλημμυρών και θα γίνει καταγραφή τους, ενώ ευελπιστούμε ότι σύντομα οι κάτοικοι των οικιών αυτών θα αποζημιωθούν».

ΔΙΑΒΣΤΕ ΕΔΩ:  Μετρούν πληγές σε Λάρνακα και ελ. Αμμόχωστο-Ολοκληρώνεται η αποτίμηση ζημιών

Δειτε Επισης

Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης