«Σταματήστε να γράφετε, διέρρευσαν τα θέματα»-Έξαλλοι οι φορείς με το φιάσκο

Σε μεγάλο φιάσκο κατέληξε η πρεμιέρα των εξετάσεων τετραμήνων, μετά τη διαρροή των θεμάτων του γραπτού των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου, με γονείς, καθηγητές και μαθητές να είναι έξαλλοι. Μάλιστα, ζητούν την αναστολή της σημερινής εξέτασης και επαναπρογραμματισμό της σε κατοπινό στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σάλος με τη διαρροή θεμάτων των τετραμήνων-Ανακάλεσαν τα γραπτά των Ν. Ελληνικών

Από τις 11:00 οι μαθητές βρίσκονται στις αυλές των σχολείων, καθώς οι επιτηρητές ανακάλεσαν τα γραπτά, μετά το σάλο που προκλήθηκε με τη διαρροή. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς μαθητών, καθώς κάποιοι βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο της εξέτασης, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τους έχει αναστατωθεί με τον πανικό.

«Είναι τραγικό. Εμείς ξεκινήσαμε κανονικά, εγώ είχα τελειώσει και την έκθεση και ξαφνικά έρχονται και μας δίνουν οδηγίες να σταματήσουμε. “Παιδιά σταματήστε να γράφετε, διέρρευσαν τα θέματα και έχουμε οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας να πάρουμε πίσω τα γραπτά”, ήταν τα λόγια του επιτηρητή», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Αλέξανδρος Παχίτης.

Πάντως, οι μαθητές, μετά το πέρας των εξετάσεων, αναμένεται να ξεκινήσουν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της παιδείας, ώστε να μελετήσουν τον τρόπο αντίδρασής τους.

Από πλευράς τους, οι γονείς παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι με το σάλο που προκλήθηκε και καλούν το Υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα απαντήσεις. Θέση τους ήταν ότι η εξέταση θα έπρεπε να ανασταλεί και να επαναπρογραμματιστεί σε κατοπινή ημερομηνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα SMS που διέρρευσαν για τα θέματα-Το μήνυμα που καίει καθηγήτρια

Στο μεταξύ και η οργάνωση των καθηγητών έχει θορυβηθεί, η οποία αναμένεται το μεσημέρι να συγκληθεί και να λάβει αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί και συγκεκριμένα στις 6:00 άρχισαν να αποστέλλονται μηνύματα σε μαθητές για τα θέματα του γραπτού στη Λευκωσία και μέχρι τις 7:00 το πρωί, είχαν διαρρεύσει τα θέματα και στη Λάρνακα, χωρίς να αποκλείεται να έχουν ενημερωθεί όλα τα σχολεία παγκύπρια.

Οι οργανωμένοι φορείς είχαν ενημερωθεί γύρω στις 9:20 το πρωί, για το συγκεκριμένο θέμα και αμέσως ενημέρωσαν το Υπουργείο Παιδείας για τις πληροφορίες τους. Όπως ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, είχαν δοθεί άμεσα οδηγίες για να εξεταστεί το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο το γραπτό που δόθηκε στους μαθητές ήταν το ίδιο με αυτό που διέρρευσε.

Λόγω αυτού, τα γραπτά ανακλήθηκαν, με το Υπουργείο Παιδείας να δίνει οδηγίες όπως αποσταλεί νέο γραπτό προς τα σχολεία για όλους τους μαθητές. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο είχε δώσει οδηγίες για να ανακληθούν τα γραπτά, οι χειρισμοί προκάλεσαν αντιδράσεις, με τους φορείς να καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του.  

Δεν βλέπει διαρροή θεμάτων το Υπουργείο Παιδείας

Πάντως, μετά το σάλο, το Υπουργείο Παιδείας βγήκε μπροστά και έδωσε τη δική του απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στην ανακοίνωσή του είναι το γεγονός πως ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για διαρροή, αφού όλοι γνώριζαν τα θέματα, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι δεν πρόκειται για διαρροή των ίδιων των θεμάτων της εξέτασης. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, «αναφορικά με τη γραπτή αξιολόγηση Νέων Ελληνικών Γ΄ Λυκείου, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, 16 Ιανουαρίου 2023,  αφού διαπιστώθηκε η διάδοση ηλεκτρονικού μηνύματος μεταξύ μαθητών και μαθητριών, με νύξεις και γενικόλογες αναφορές στο εξεταστικό δοκίμιο Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, αποφασίστηκε προς αποφυγήν οποιασδήποτε σύγχυσης, η εξέταση να διεξαχθεί με τη χρήση του υφιστάμενου αναπληρωματικού εξεταστικού δοκιμίου».

Για το λόγο αυτό θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση, αλλά η εξέταση θα διεξαχθεί κανονικά, τονίζεται. Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαιτιότητα αυτής της ενέργειας, καθώς και τα κίνητρα, εφ’ όσον μάλιστα δεν πρόκειται για «διαρροή» των ίδιων των θεμάτων της εξέτασης».

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι «έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στις σχολικές μονάδες για διαχείριση του θέματος. Οι Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά με ώρα έναρξης εξέτασης 11:30 π.μ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημη πρώτη για τετραμήνα για σχεδόν 50,000 μαθητές-Στη μάχη και τα Γυμνάσια

Δειτε Επισης

Χαιρέτισε την αναθεώρηση για τις άδειες οδήγησης στο Συμβούλιο Μεταφορών ΕΕ ο Βαφεάδης
Νέος νόμος απαγορεύει τη συλλογή και εμπορία άγουρων χαρουπιών
Η Βουλή στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Πράσινο Βουλής για γρηγορότερη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
«Δεν πωλούν σπίτια σε Τουρκοκύπριους ή Τούρκους στην περιοχή του Τρικώμου»
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
Τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη ανεβάζει ο ΘΟΚ για το καλοκαίρι
Τατάρ: Με Ερντογάν θα συνεχιστεί η αποφασιστική στάση στην Αν. Μεσόγειο
Κατέθεσε πρόταση Νόμου για την ευθανασία η Χαραλαμπίδου
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα σε δηλώσεις για την ελληνική σημαία Κάστρου Κερύνειας