Μαθητές έμειναν εκτός τάξης μετά τη διαρροή θεμάτων-Πυρά κατά Υπ. Παιδείας

Πληθαίνουν οι φωνές από τους εμπλεκόμενους φορείς στην παιδεία, μετά το σάλο που προκλήθηκε με τη διαρροή θεμάτων του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών, με μερίδα τελειόφοιτων στα Λύκεια να μένει εκτός αιθουσών, καθώς αρνήθηκαν να παρακαθίσουν στις εξετάσεις. Την ίδια ώρα, γονείς και καθηγητές κάλεσαν τον υπουργό να αναστείλει τη σημερινή εξέταση, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Σταματήστε να γράφετε, διέρρευσαν τα θέματα»-Έξαλλοι οι φορείς με το φιάσκο

Μετά την πρώτη διακοπή της εξέτασης, η οργάνωση των μαθητών, που πιάστηκε εξ απροόπτου, δεδομένου ότι ως άμεσα επηρεαζόμενοι, βρίσκονταν στις αίθουσες και δεν είχαν πρόσβαση στα κινητά για να γνωρίζουν το σάλο που είχε προκληθεί, είχε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας για να ζητήσει όπως αναβάλει τη σημερινή εξέταση, ωστόσο το Υπουργείο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί με το αναπληρωματικό γραπτό που είχε ετοιμαστεί. 

Πάντως, η αναστάτωση που προκλήθηκε με τη διακοπή, αφού αρκετοί μαθητές είχαν σχεδόν ολοκληρώσει το πρώτο μέρος του γραπτού, πριν τους διακόψουν οι επιτηρητές, ήταν τόσο μεγάλη, που κάποιοι μαθητές αρνήθηκαν να μπουν εκ νέου στις τάξεις για να εξεταστούν, άλλοι έφυγαν και άλλοι έπαθαν μέχρι και κρίσεις πανικού. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΣΕΜ, η υπόθεση διαρροής των θεμάτων των εξετάσεων των Νέων Ελληνικών λίγο πριν την έναρξη των Εξετάσεων Τετραμήνων, «αποτελεί ένα απαράδεκτο θλιβερό περιστατικό, το οποίο θέτει σε κίνδυνο το αδιάβλητο των εξετάσεων. Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας είναι βαρύτατα εκτεθειμένο. Ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι εξετάσεις σήμερα στις 10:30, διέκοψαν με οδηγίες τους την εξέταση βγάζοντας τους μαθητές έξω από τις τάξεις, καθότι το δοκίμιο όπως ενημέρωσαν φαίνεται να είχε διαρρεύσει».

Στην ανακοίνωση της ΠΣΕΜ προστίθεται πως «επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας και ζητήσαμε όπως οι σημερινές εξετάσεις αναβληθούν, αφού το περιστατικό αυτό αναπόφευκτα προκάλεσε αναστάτωση, ταλαιπωρία αλλά και περισσότερο άγχος σε όλους τους μαθητές. Το ΥΠΑΝ ετσιθελικά αποφάσισε όπως αφήσει τους μαθητές στις τάξεις και στο περίμενε για ακόμα μια ώρα, μέχρι να έρθει νέο γραπτό, ώστε να επαναρχίσει η εξέταση στις 11:30, φορτώνοντας τους αμφιβολίες, άγχος και περισσότερη πίεση. Πολλοί συμμαθητές μας, δικαιολογημένα αποφάσισαν μετά από αυτό το απαράδεκτο γεγονός να μείνουν εκτός της τάξης, αρνούμενοι να συμμετέχουν σε μια διαδικασία φιάσκο. Ως ΠΣΕΜ προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεκτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια στοχοποίησης ή τιμωρίας για αυτούς τους συμμαθητές μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σάλος με τη διαρροή θεμάτων των τετραμήνων-Ανακάλεσαν τα γραπτά των Ν. Ελληνικών

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές σημειώνουν πως «αν το ΥΠΑΝ γνώριζε πριν την έναρξη των εξετάσεων για το συγκεκριμένο περιστατικό, τότε εκτός από εκτεθειμένο είναι και επικίνδυνο. Η ευθύνη για αυτή την απόφαση βαραίνει τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος συνεχίζει να επαναλαμβάνει εαυτόν, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των μαθητών. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα ως προς το ότι οι εξετάσεις τετραμήνων είναι μια αποτυχημένη, αντιπαιδαγωγική διαδικασία η οποία θυματοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών/τριών επηρεάζοντας αρνητικά, όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την ψυχική και συναισθηματική υγεία τους». 

Καταλήγοντας, οι μαθητές καλούν το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι οι εξετάσεις τετραμήνων πρέπει να καταργηθούν. 

Από πλευράς τους, οι γονείς παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι με το σάλο που προκλήθηκε και καλούν το Υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα απαντήσεις. Θέση τους ήταν ότι η εξέταση θα έπρεπε να ανασταλεί και να επαναπρογραμματιστεί σε κατοπινή ημερομηνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα SMS που διέρρευσαν για τα θέματα-Το μήνυμα που καίει καθηγήτρια

Στο μεταξύ και η οργάνωση των καθηγητών έχει θορυβηθεί, η οποία αναμένεται το μεσημέρι να συγκληθεί και να λάβει αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί και συγκεκριμένα στις 6:00 άρχισαν να αποστέλλονται μηνύματα σε μαθητές για τα θέματα του γραπτού στη Λευκωσία και μέχρι τις 7:00 το πρωί, είχαν διαρρεύσει τα θέματα και στη Λάρνακα, χωρίς να αποκλείεται να έχουν ενημερωθεί όλα τα σχολεία παγκύπρια.

Οι οργανωμένοι φορείς είχαν ενημερωθεί γύρω στις 9:20 το πρωί, για το συγκεκριμένο θέμα και αμέσως ενημέρωσαν το Υπουργείο Παιδείας για τις πληροφορίες τους. Όπως ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, είχαν δοθεί άμεσα οδηγίες για να εξεταστεί το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο το γραπτό που δόθηκε στους μαθητές ήταν το ίδιο με αυτό που διέρρευσε.

Λόγω αυτού, τα γραπτά ανακλήθηκαν, με το Υπουργείο Παιδείας να δίνει οδηγίες όπως αποσταλεί νέο γραπτό προς τα σχολεία για όλους τους μαθητές. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο είχε δώσει οδηγίες για να ανακληθούν τα γραπτά, οι χειρισμοί προκάλεσαν αντιδράσεις, με τους φορείς να καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του.  

Δεν βλέπει διαρροή θεμάτων το Υπουργείο Παιδείας

Πάντως, μετά το σάλο, το Υπουργείο Παιδείας βγήκε μπροστά και έδωσε τη δική του απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στην ανακοίνωσή του είναι το γεγονός πως ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για διαρροή, αφού όλοι γνώριζαν τα θέματα, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι δεν πρόκειται για διαρροή των ίδιων των θεμάτων της εξέτασης. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, «αναφορικά με τη γραπτή αξιολόγηση Νέων Ελληνικών Γ΄ Λυκείου, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, 16 Ιανουαρίου 2023,  αφού διαπιστώθηκε η διάδοση ηλεκτρονικού μηνύματος μεταξύ μαθητών και μαθητριών, με νύξεις και γενικόλογες αναφορές στο εξεταστικό δοκίμιο Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, αποφασίστηκε προς αποφυγήν οποιασδήποτε σύγχυσης, η εξέταση να διεξαχθεί με τη χρήση του υφιστάμενου αναπληρωματικού εξεταστικού δοκιμίου».

Για το λόγο αυτό θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση, αλλά η εξέταση θα διεξαχθεί κανονικά, τονίζεται. Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαιτιότητα αυτής της ενέργειας, καθώς και τα κίνητρα, εφ’ όσον μάλιστα δεν πρόκειται για «διαρροή» των ίδιων των θεμάτων της εξέτασης».

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι «έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στις σχολικές μονάδες για διαχείριση του θέματος. Οι Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά με ώρα έναρξης εξέτασης 11:30 π.μ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσημη πρώτη για τετραμήνα για σχεδόν 50,000 μαθητές-Στη μάχη και τα Γυμνάσια

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας