Πέντε νεκροί άμαχοι από τις αεροπορικές επιδρομές στη Μιανμάρ

Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους μητέρα και το παιδί της, σε αεροπορικά πλήγματα του στρατού της Μιανμάρ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, γνωστοποίησαν χθες Σάββατο οργάνωση ανταρτών της εθνότητας Κάρεν και ανθρωπιστική οργάνωση.

Στη Μιανμάρ η βία μαίνεται αφότου ανατράπηκε η πολιτική κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι με το στρατιωτικό πραξικόπημα που επιβλήθηκε πριν από σχεδόν δυο χρόνια κι έκλεισε τη σύντομη δημοκρατική παρένθεση στο κράτος αυτό της νοτιοανατολικής Ασίας.

Τέσσερα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Μιανμάρ έριξαν την Πέμπτη οκτώ βόμβες σε χωριά της περιφέρειας Παπούν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις, ανέφερε η Εθνική Ένωση των Κάρεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα μέλη της εθνότητας Κάρεν ζουν στην πλειονότητά τους στην ανατολική Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.

Η χριστιανική ανθρωπιστική οργάνωση Free Burma Ranger επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτό στο χωριό Λέι Ουά, όπου μετέβησαν μέλη του προσωπικού της μερικές ώρες μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό.

«Ορισμένοι χωρικοί είχαν επιστρέψει και μας έδειξαν τα ακρωτηριασμένα πτώματα πέντε ανθρώπων», εξήγησε η οργάνωση σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Μητέρα και το παιδί της σκοτώθηκαν» στον βομβαρδισμό, συνέχισε η οργάνωση, διευκρινίζοντας πως το παιδί ήταν περίπου τριών ετών.

Δυο ιερωμένοι ήταν επίσης ανάμεσα στους νεκρούς, κατά την ίδια ανακοίνωση, που δεν δίνει καμιά λεπτομέρεια για το πέμπτο θύμα.

«Είδαμε σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές από θραύσματα (...) και είχαν διαλυμένες οροφές», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δυο εκκλησίες και σχολείο καταστράφηκαν από τις βόμβες.

Χωρικοί διέφυγαν στη ζούγκλα πριν από τα αεροπορικά πλήγματα· ο απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαρύς αν βρίσκονταν στο σχολείο παιδιά, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Εκπρόσωπος της παράταξης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης των Κάρεν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε νέα αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοια επεισόδια διότι δεν έχουμε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», είπε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάποιον εκπρόσωπο της στρατιωτικής χούντας για να ζητήσει σχόλιο. Δεν υπήρξε απάντηση.

Πάνω από 2.700 πολίτες έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει μη κυβερνητική οργάνωση της Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο ύποπτος για την υπόθεση της Μαντλίν
Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια για εφαρμογή του Συμφώνου για Μετανάστευση ανακοίνωσε η Κομισιόν
Σοβαρό τροχαίο στη Λεμεσό-Όχημα συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα
Ειδικό Δικαστήριο για τη ρωσική εισβολή δημιουργούν Ουκρανία και Συμβούλιο της Ευρώπης
Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Δεν αποδέχεται την πρόταση Υπ. Παιδείας για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ-Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν έτοιμη πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών στην Ουκρανία-Αν απορριφθεί, νέες κυρώσεις στη Ρωσία