Ο πρώτος παιδοκομικός σταθμός στη Λευκωσία-Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση

Άνοιξε τις πόρτες του και είναι έτοιμος να γεμίσει με παιδικές φωνούλες, ο πρώτος παιδοκομικός σταθμός, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών και είναι δωρεάν. Αυτό που τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους παιδοκομικούς σταθμούς, είναι ότι έχει ωράριο εργασίας μέχρι και τις 8 το βράδυ και έρχεται να στηρίξει τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, καθώς και τους γονείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως μονογονιοί και πολύτεκνοι.

Ο Παιδοκομικός Σταθμός «Ουράνιο Τόξο» είναι μία πρωτοβουλία του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας. Ένα έργο που χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί και τελικά έγινε πραγματικότητα, αφού πέρασε από αρκετές προκλήσεις λόγω πανδημίας. Έπρεπε να γίνει ανοικοδόμηση του κτιρίου, όπου στεγάζεται ο παιδοκομικός σταθμός, να ανακαινιστεί, να επιπλωθεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό, για να ανοίξει τις πόρτες του και να δεχτεί τους πρώτους μικρούς του επισκέπτες.

Αυτό έγινε την περασμένη Δευτέρα, που ήταν η πρώτη ημέρα που λειτούργησε. Είχε τρία παιδιά, που πήγαν για κάποια ώρα στο χώρο, ώστε να εγκλιματιστούν, να γνωρίσουν τους εκπαιδευτικούς που θα τους κρατούν παρέα όσες ώρες θα βρίσκονται εκεί, αλλά και να για να συνηθίσουν στην ιδέα ότι σιγά-σιγά θα είναι μακριά από την οικογένειά τους. Μπαίνοντας στο χώρο του παιδοκομικού σταθμού, το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς είναι τα χρώματα που τον γεμίζουν και σε κάνουν απευθείας να αισθάνεσαι μία ζεστασιά.

Εκτός από τα χρώματα, ένα άλλο βασικό συστατικό που σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία, είναι η χαρούμενη διάθεση που εκπέμπει το προσωπικό του σταθμού. Παρά το γεγονός ότι ήταν μόνο τρία παιδιά εκεί, τους έδιναν όλη την προσοχή τους, έπαιζαν μαζί τους, διασκέδαζαν και τους δίδασκαν κάποια πράγματα.

Το κτίριο του παιδοκομικού σταθμού βρίσκεται απέναντι από το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας, αφού και αυτό είναι ένα παράρτημα του Κέντρου. Το σπίτι είναι μία χορηγία της οικογένειας Πολυβίου και του Φιλανθρωπικού Σωματείου Αλκυονίδες και φέρει την επωνυμία «Κτήριο Γεωργία Πολυβίου».

Την ξενάγηση έκανε η Νικόλ Ταμανά, που είναι η λειτουργός προγραμμάτων παιδιών και μας ενημέρωσε για όλα τα προγράμματα λειτουργίας του παιδικού σταθμού.  

«Το πρόγραμμα λειτουργεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ. Βασικά έχουμε τρία ωράρια. Είναι από τις 7:00-15:00, από τις 7:00-18:00 και από 7:00-20:00. Εκείνοι που θα επιλέξουν το ωράριο 8:00 το βράδυ πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει και θα είναι αποδεδειγμένο ότι εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ. Είναι χωρισμένο σε τρεις φάσεις, για να μπορούν οι γονείς να επιλέγουν το ωράριο που τους αρμόζει. Απλά θέλουμε απόδειξη για το 7:00-20:00, επειδή δεν θέλουμε να σταθμεύουν εδώ τα παιδιά. Θέλουμε να περνούν χρόνο και με την οικογένειά τους».

Όσον αφορά στα κριτήρια αποδοχής των παιδιών του Κέντρου, μπορούν να κάνουν αίτηση οι γονείς παιδιών ηλικίας 2-5, των οποίων οι γονείς είναι δημότες Λευκωσίας και θα τους δοθεί προτεραιότητα αν ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες ομάδες:

-Μονογονεϊκή οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα (συμπεριλαμβάνει άγαμους και χήρους)

-Πολύτεκνη ή πενταμέλης οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα

-Γονέας με χρόνια πάθηση ή/και σύνταξη ανικανότητας με χαμηλά εισοδήματα

-Άνεργος/οι γονέας/εις με χαμηλά εισοδήματα

-Μετανάστες

Για να κάνει κάποιος αίτηση πρέπει να την υποβάλει ηλεκτρονικά, μέσα από την πλατφόρμα «Νοιάζομαι», του Δήμου Λευκωσίας.

«Έχουμε δεχθεί αιτήσεις για παιδιά που ακόμη να κλείσουν δύο και τα περιμένουμε. Έχουμε αρκετές αιτήσεις, από τη μέρα που ανοίξαμε και πρέπει να αξιολογηθούν, βάσει των κριτηρίων, επειδή προτεραιότητα δίνουμε στα εισοδηματικά κριτήρια. Δίνεται, επίσης, προτεραιότητα, αναλόγως με τη σειρά που έγινε η αίτηση. Έχουμε από 16 μέχρι 20 θέσεις. Θα δούμε αναλόγως της ζήτησης, πόσες θέσεις θα προσφέρουμε».

Πώς προέκυψε η ιδέα

Η πρωτοβουλία δεν είναι πρόσφατη. Είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, κατά την οποία χρειάστηκε να αλλάξουν αρκετά πράγματα στο κτίριο και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είχε σχεδόν κτιστεί από την αρχή.

«Τώρα προσπαθούμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία των προγραμμάτων. Είναι μεγάλο έργο, που χρειάστηκε πολλά χρόνια. Βιώσαμε και την πανδημία του κορωνοϊού, που χρειάστηκε να αναστείλουμε τη λειτουργία όλων των προγραμμάτων του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας και να παρέμβουμε με άλλο τρόπο. Στέλναμε πακέτα αγάπης, που παίρναμε σε μέλη μας, που ήταν στις ευάλωτες ομάδες. Αν δεν ήταν η πανδημία, ίσως να ξεκινούσαμε τη λειτουργία πιο νωρίς».

Τα προγράμματα για παιδιά

Μέσα από τα προγράμματα που παρέχονται στα παιδιά, στόχος του Παιδοκομικού Σταθμού είναι να προσφέρονται δημιουργικές δραστηριότητες στα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητές τους, να μάθουν πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να συνεργάζονται, αποκτώντας γερές βάσεις και κοινωνικές δεξιότητες από την παιδική ηλικία.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες να συμφιλιωθούν με την αγορά εργασίας, ώστε κάποιοι να μπορέσουν να ενταχθούν και κάποιοι να συνεχίσουν να εργάζονται, επειδή υπάρχει πολύς κόσμος που οι δουλειές τους είναι με βάρδιες ή και Σάββατα και προσπαθούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Βλέπουμε ότι έχει ανταπόκριση και σύντομα θα καλυφθούν όλες οι θέσεις».

Στον παιδοκομικό σταθμό προσφέρονται δραστηριότητες όπως:

-Γλωσσική έκφραση, με στόχο τα παιδιά να ορίζουν τους κανόνες της τάξης τους και μέσα από συζητήσεις να γνωρίσουν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους

-Μαθηματικές Έννοιες, για να εμπεδώσουν την έννοια του χώρου του σχολείου και την έννοια του λιγότερα-περισσότερα

-Ηθική και συναισθηματική αγωγή, ώστε να γνωρίσουν τις έννοιες σεβασμός, συνεργασία, ομαδικότητα και να αναπτύξουν το αίσθημα του «ανήκειν» σε μία ομάδα

-Δημιουργικές Τέχνες και Φυσική αγωγή, με στόχο να αναπτύξουν την λεπτή και αδρή κινητικότητα, να αποκτήσουν αυτοέλεγχο και να αναπτύξουν την φαντασία και δημιουργικότητά τους.

Στα παιδιά προσφέρεται μεσημεριανό φαγητό, καθώς και απογευματινά σνακ, ωστόσο δεν προσφέρεται πρόγευμα και καλούνται οι γονείς να φροντίζουν, ώστε τα παιδιά να έχουν μαζί τους υγιεινό πρόγευμα.

Θα λειτουργήσει και Κέντρο Προστασίας Παιδιών

Στο διώροφο κτήριο, όπου λειτουργεί αυτή τη στιγμή ο παιδοκομικός σταθμός, αναμένεται να ξεκινήσει και Κέντρο Προστασίας παιδιών 8-12 ετών, που θα είναι μία λέσχη για παιδιά που όταν φεύγουν από το σχολείο, για να έχουν ένα χώρο να  

«Περιμένουμε να εγκριθούν οι αιτήσεις για τους συνοδούς μας και να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του. Ίσως χρειαστούν κάποιους μήνες. Το ωράριό του είναι από Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 13:00 μέχρι 3:00 και από τις 13:00 μέχρι τις 20:00 το βράδυ, για εκείνους που είναι αποδεδειγμένο ότι το χρειάζονται. Θα τους προσφέρεται η μετακίνησή τους, με λεωφορεία του Κέντρου, θα προσφέρεται η ασφάλειά τους, η σίτιση με ένα μεσημεριανό γεύμα και δύο απογευματινά, καθώς και δραστηριότητες, που θα καταρτίσουμε σε κατοπινό στάδιο».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, από εθνικούς πόρους, υπό την επενδυτική προτεραιότητα 9β, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ανταγωνιστικότητα και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020 και δικαιούχος είναι ο Δήμος Λευκωσίας και φορέας υλοποίησης το Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος