Αλαλούμ και σύγχυση ανάμεσα σε γονείς για εγγραφές στην Προδημοτική-Όσα ισχύουν

Αλαλούμ και σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους γονείς, όσον αφορά στις εγγραφές των παιδιών στην προδημοτική και τα νηπιαγωγεία, ειδικά μετά και το σήριαλ της αναπομπής του νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, για την υποχρεωτική επέκταση προς τα κάτω. Αυτό που προκάλεσε την περισσότερη σύγχυση είναι το τι ισχύει για την επερχόμενη σχολική χρονιά, την ώρα που βρισκόμαστε στο παρά πέντε της έναρξης των εγγραφών.

Το πήγαινε έλα του νόμου που ψηφίστηκε, πριν κλείσει η Βουλή, για τις Προεδρικές, με τον Πρόεδρο να τον επιστρέφει στη Βουλή, επικαλούμενος αντισυνταγματικές πρόνοιες και τη Βουλή να μην αποδέχεται την εν λόγω αναπομπή, με αποτέλεσμα το μπαλάκι να βρίσκεται στα χέρια του Ανωτάτου αυτή τη στιγμή, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους γονείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν κατά πόσο μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία ή αν μπορούν να επιλέξουν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για την εγγραφή των παιδιών στα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία και τα παράπονα που δέχεται η Συνομοσπονδία Γονέων Προδημοτικής είναι αρκετά. Τα περισσότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο REPORTER αφορούν την διαδικασία και κατά πόσο θα μπορούν οι γονείς παιδιών, που είναι κάτω των 4,8 χρόνων να τα εγγράψουν στα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι η διαδικασία που ίσχυε τις προηγούμενες χρονιές ισχύει και φέτος και τα σχολεία μπορούν να δεχθούν αιτήσεις για όλα τα παιδιά, ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί σε όσα παιδιά είναι 4,8 ετών και άνω. Στη συνέχεια, εάν υπάρχουν κενές θέσεις, τότε τα σχολεία θα εξετάσουν τις αιτήσεις που έχουν ενώπιον τους, ώστε να τις καλύψουν. Στο μεταξύ, όσοι γονείς επιθυμούν να επιλέξουν την ιδιωτική εκπαίδευση, μπορούν να το κάνουν, όπως ίσχυε και τις προηγούμενες σχολικές χρονιές.

Πάντως σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας δεκτά για εγγραφή στην Υποχρεωτική Προδημοτική Εκπαίδευση είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Επίσης, δεκτά για εγγραφή στην Προδημοτική τάξη είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2018. Στο μεταξύ, αιτήσεις εγγραφών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία μπορούν να υποβάλουν και παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020.

Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης του Υπουργείου Παιδείας, για τις εγγραφές παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία, αυτό που ισχύει είναι:

-16-18 Ιανουαρίου 2023: Οι γονείς/κηδεμόνες τοποθετούν σε κλειστό φάκελο, όλα τα απαραίτητα έντυπα/πιστοποιητικά/έγγραφα για την εγγραφή του παιδιού τους στο σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας και την αίτηση για μετεγγραφή (εάν επιθυμούν μετεγγραφή). Στη συνέχεια, ρίχνουν τον κλειστό φάκελο σε ειδικό κιβώτιο που θα τοποθετηθεί στον χώρο του σχολείου.

• Στον ίδιο χώρο, θα υπάρχουν και τα απαραίτητα έντυπα για εγγραφή (έντυπο ΔΔΕ 11) και για μετεγγραφή (έντυπο ΔΔΕ 33) για τους γονείς/κηδεμόνες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

• Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται στον συγκεκριμένο χώρο έχοντας συμπληρώσει, εκ των προτέρων, όλα τα απαραίτητα έντυπα απλώς για να ρίξουν στο κιβώτιο τον φάκελο και αποχωρούν.

-16-18 Ιανουαρίου 2023: Το σχολείο μελετά όλες τις αιτήσεις εγγραφών/μετεγγραφών και επικοινωνεί τηλεφωνικώς με όλους τους γονείς/κηδεμόνες:

• για να επιβεβαιώσει την εγγραφή του παιδιού,

• για να εξασφαλίσει τυχόν πληροφορίες/στοιχεία που δεν έχουν δοθεί/προσκομιστεί και

• για να ενημερώσει τους γονείς/κηδεμόνες ότι η αίτησή τους για μετεγγραφή θα προωθηθεί στο οικείο Ε.Γ.Π. και μόλις το σχολείο έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση θα τους ενημερώσει σχετικά.

-Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2023: Προσκομίζονται στο σχολείο τυχόν στοιχεία/πιστοποιητικά που δεν είχαν υποβληθεί με την αίτηση για εγγραφή/μετεγγραφή.

Βολές κατά Υπουργείου Παιδείας

Πάντως, οι γονείς παρουσιάζονται ενοχλημένοι από τη στάση του Υπουργείου Παιδείας, με τους αρμόδιους να αναφέρουν ότι το Υπουργείο εξέδωσε τυπικές ανακοινώσεις, χωρίς να υπάρχουν επεξηγήσεις, αποδίδοντας του τη σύγχυση που επικρατεί. Την ίδια ώρα, δεν επιδιώκεται μία συνάντηση, ώστε να συζητήσουν για το νόμο που έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο, καθώς περιμένουν πλέον την απόφαση. Μάλιστα, οι γονείς εκφράζουν την άποψη ότι η Κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει αίτημα ώστε να μελετηθεί ο νόμος από το Ανώτατο, με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, ώστε να προλάβουν την επόμενη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνει για τις εγγραφές στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία το ΥΠΑΝ

Δειτε Επισης

Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης