Καλοπαναγιώτης και Πισσούρι ένα βήμα πριν τη λίστα Καλύτερων Τουριστικών Χωριών

Ένα βήμα πριν τη λίστα των Καλύτερων Τουριστικών Χωριών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκονται τα χωριά Καλοπαναγιώτης και Πισσούρι, μετά από την τιμητική διάκριση που έλαβαν για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Αναβάθμισης του Οργανισμού.

Η διάκριση αυτή, βρίσκει τις δύο περιοχές πολύ κοντά στη μεγαλύτερη διάκριση από τον Οργανισμό, αφού θεωρείται ο προθάλαμος της αναγνώρισης ως τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά του κόσμου. Συγκεκριμένα, 136 χωριά από 57 χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξή τους στην κατηγορία και από αυτά τα 32 αναγνωρίστηκαν ως Καλύτερα Τουριστικά Χωριά. Καλοπαναγιώτης και Πισσούρι είναι στη λίστα των είκοσι χωριών στον κόσμο που εντάχθηκαν στον πρόγραμμα Αναβάθμισης και αυτό περιποιεί τιμή για την Κύπρο μας.

Ο Καλοπαναγιώτης έγινε πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους, αφού τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει τεράστια ανάπτυξη, ενώ μέσα σε λίγους μήνες έχει λάβει τρεις συνολικά διακρίσεις, αφού όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο κοινοτάρχης Καλοπαναγιώτη, Λάμπρος Λάμπρου, η κοινότητα ήταν από τις πρώτες που έλαβε από το Υφυπουργείο Τουρισμού το σήμα για τα Χρωματιστά Χωριά. Λίγους μήνες αργότερα, ο Καλοπαναγιώτης έλαβε το βραβείο καθαριότητας κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας… Αποκορύφωμα ήταν τον περασμένο μήνα που γνωστοποιήθηκε η συμμετοχή της κοινότητας στο πρόγραμμα αναβάθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Για να λάβει μέρος μια κοινότητα στον σχετικό διαγωνισμό, σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά, ιστορία, φυσικό περιβάλλον, υπηρεσίες και άλλα. «Ετοιμάσαμε την πρότασή μας γιατί πιστεύαμε πως τηρούμε όλες τις προϋποθέσεις και τελικά επιλεγήκαμε. Σύμφωνα με την επιστολή που λάβαμε, το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούμε για συμμετοχή σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία στις 28 Φεβρουαρίου και αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο κος Λάμπρου. 

Ο Καλοπαναγιώτης είχε βάλει ψηλά τον πήχη, αφού εδώ και χρόνια, αναβαθμίζεται συνεχώς με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Πλέον διαθέτει 250 τουριστικές κλίνες, 13 διαφορετικά σημεία για φαγητό και ποτό. Επίσης διαθέτει δεκάδες σημεία που μπορεί να περάσουν τον χρόνο τους οι επισκέπτες, ανάμεσά τους τα 40 χιλιόμετρα μονοπάτια της φύσης πλήρως σηματοδοτημένα, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστή, ιαματικές πηγές και το φράγμα, στο οποίο αναμένεται να τοποθετηθούν πάπιες.

Ο κοινοτάρχης του Καλοπαναγιώτη εξέφρασε ηθική ικανοποίηση για τα όσα κατάφεραν τα τελευταία χρόνια και σχεδιάζουν περαιτέρω αναβάθμιση σε άλλα σημεία του χωριού. «Οι προσπάθειες μας είναι συνεχείς για αναβάθμισή της κοινότητας γιατί το τέλειο δεν το φτάνεις ποτέ, αλλά πρέπει να καλυτερεύεις. Το επόμενο βήμα, είναι το 2023 να φτιάξουμε τα σκαλιά του Αγίου Γεωργίου, αλλά το μεγάλο έργο που ονειρευόμαστε είναι η αναβάθμιση των ιαματικών πηγών, για τις οποίες έχουμε ήδη ετοιμάσει σχετικές μελέτες», είπε τέλος ο κος Λάμπρου.

Το ξεχωριστό Πισσούρι

Μπορεί το Πισσούρι να μην διαθέτει την εικόνα ενός παραδοσιακού πετρόκτιστου χωριού της Κύπρου, όμως η φυσική ομορφιά που διαθέτει δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο. Τα μονοπάτια της φύσης, οι παραλίες και οι κοιλάδες του, επιβεβαιώνουν τους λόγους για τους οποίους η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, προχώρησε σε αίτηση συμμετοχής της κοινότητας στο πρόγραμμα.

Η διάκριση αυτή αποτελεί για τον κοινοτάρχη Πισσουρίου, κ. Λάζαρο Λαζάρου, την απαρχή για μια μεγαλύτερη διάκριση, αφού γνωρίζει πως υπάρχει δρόμος ακόμη μέχρι το Πισσούρι να μπει επίσημα στη λίστα με τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά του κόσμου.

Όπως ανέφερε ο κος Λαζάρου, «αυτά που αναδεικνύουν περισσότερο στο Πισσούρι είναι το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει η περιοχή, με τα μονοπάτια της φύσης, τους γκρεμούς, με την παραλία που διαθέτει πράσινη σημαία. Επίσης, είμαστε μια κοινότητα που λαμβάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια βραβείο πράσινης κοινότητας από το Προεδρικό. Υπάρχει η υποδομή για τουρισμό μέσα στη κοινότητα και την παραλιακή περιοχή. Έχουμε σημαντικά πράγματα να προσφέρουμε και να αναδείξουμε το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου. Μπορούν να γίνουν πολλά».

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, τα 32 Καλύτερα Τουριστικά Χωριά για το 2022 είναι: Αιθιοπία: Choke Mountains Ecovillage, Αυστρία: Zell am See, Wagrain, Βιετνάμ: Thái Hải, Γεωργία: Mestia, Εκουαδόρ: Aguarico, Angochagua, Ελβετία: Murten, Andermatt, Ιορδανία: Umm Qais Ισπανία: Rupit, Alquézar, Guadalupe, Ισραήλ: Kfar Kama, Ιταλία: Sauris-Zahre, Isola del Giglio, Κίνα: Dazhai, Jingzhu, Κολομβία: Choachí, Μαρόκο: Ksar Elkhorbat, Moulay Bouzerktoune, Μεξικό: Creel, Εl Fuerte, Νότια Κορέα: Pyeongsa-ri, Περού: Lamas, Raqchi, Πορτογαλία: Castelo Novo, Ρουμανία: Rasinari, Σαουδική Αραβία: AlUla Old Town, Σλοβενία: Bohinj, Τουρκία: Birgi, Χιλή: Puqueldón.

Επιπλέον, τα χωριά που βρίσκονται στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης, κατηγορία που ανήκουν Πισσούρι και Καλοπαναγιώτης είναι: Αιθιοπία: Adaba, Αργεντινή: Trevelin, Βοσνία Ερζεγοβίνη: Krupa na Vrbasu, Ινδία: Khonoma, Ισραήλ: Neot Semadar, Ιταλία: Otricoli, Κένυα: Il Ngwesi, Κολομβία: San Vicente de Chucuri, Barichara, Κύπρος: Καλοπαναγιώτης, Πισσούρι, Μαυρίκιος: Grand Baie, Παραγουάη: Bella Vista, Πολωνία: Istebna, Πορτογαλία: Ferraria de São João, Πράσινο Ακρωτήρι: Fontainhas, Τουρκία: Anıtlı, Cumalıkızık.

*Εικόνες από τις επίσημες σελίδες των κοινοτήτων

Δειτε Επισης

Οι Φυλακές μυρίζουν μπαρούτι και οι φύλακες εκ των υστέρων στο ψάξιμο για... (απο)δράσεις
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου