Κατέθεσε προτάσεις στους υποψηφίους η οικογένεια του Θανάση-Ζητά τις θέσεις τους
11:50 - 14 Ιανουαρίου 2023
Τις θέσεις των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας για αναθεώρηση διαδικασιών και νομοθεσιών, που εμμέσως σχετίζονται με την υπόθεση δολοφονίας του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ζητά η οικογένεια του, σε ανοικτή επιστολή της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκαοχτώ χρόνια μετά... ακόμη ολιγωρούν στην υπόθεση Θανάση-Φωνάζει η οικογένεια
Υπενθυμίζεται πως το άψυχο σώμα του 26χρονου εντοπίστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσα, ενώ τo 2020 η οικογένεια πέτυχε την εκταφή της σορού και τη διενέργεια εξειδικευμένων επιστημονικών εξετάσεων, που απέδειξαν ότι δεν επρόκειτο για αυτοχειρία αλλά για εγκληματική ενέργεια.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η μητέρα του, Ανδριάνα Νικολάου, «απευθυνόμαστε στους υποψήφιους Προέδρους ώστε να γνωρίζουμε κατά πόσο έχουν πρόθεση να αλλάξουν κάποια πράγματα για να μην επαναληφθεί αυτό που βιώνουμε, σε άλλες οικογένειες», προσθέτοντας ότι, παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε ότι πρόκειται για δολοφονία, ακόμη δεν έχει δει σημαντικά βήματα, από πλευράς των Αρχών, που να δίνουν ελπίδα για διαλεύκανση της υπόθεσης.
Περιμένουμε από την Αστυνομία να παραδώσει το φάκελο της υπόθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα για να τον μελετήσει και να μας καλέσει για ενημέρωση, είπε και διερωτήθηκε αν υπάρχει εσκεμμένη καθυστέρηση στις διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, με την ανοικτή επιστολή της οικογένειας, ζητείται συνταγματική ή άλλη νομική αναθεώρηση, ώστε ο αρμόδιος για τις ποινικές διώξεις θεσμός να μην διορίζεται από την εκτελεστική εξουσία, αλλά να επιλέγεται μέσα από ανοιχτή διαδικασία, με διαφανή κριτήρια, από όλα τα κόμματα της Βουλής.
Επίσης, ζητείται όπως τα πορίσματα των ποινικών ανακριτών να δίδονται στους επηρεαζόμενους συγγενείς ή άλλους και χωρίς καθυστέρηση και όπως εφαρμοστούν διαδικασίες υποβολής παραπόνων για τα τεκταινόμενα στα στρατόπεδα.
Προτείνεται δε, διορισμός αρμόδιου ανεξάρτητου Επιτρόπου, με ευθύνη να εξετάζει παράπονα και να εκδίδει δεσμευτικές αποφάσεις εναντίον μελών της Ε.Φ., σύνταξη κώδικα κατά της παρενοχλητικής, κακοποιητικής και εκβιαστικής συμπεριφοράς εντός των στρατοπέδων και τοποθέτηση καμερών σε σημεία κλειδιά του στρατοπέδου που θα εξετάζονται από τον/την Επίτροπο και υιοθέτηση ευέλικτου τρόπου υποβολής ανώνυμων καταγγελιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλαβε το πόρισμα με ονόματα η οικογένεια του Θανάση-Ζητά σύλληψη ιατροδικαστή
Η οικογένεια προκρίνει ακόμη εις βάθος διερεύνηση, από ανεξάρτητους μη-Κύπριους ανακριτές, για πιθανή διακίνηση ναρκωτικών εντός των στρατοπέδων της ΕΦ και εφαρμογή «υποχρεωτικών πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον δημόσιων λειτουργών που αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, αρνούνται να διεξάγουν ποινική έρευνα για σοβαρά αδικήματα, ενθαρρύνουν θύματα ή συγγενείς τους να μην προχωρήσουν με καταγγελίες».
Τέλος, προτείνει εφαρμογή δεσμευτικού κώδικα για τη διαδικασία της ποινικής διερεύνησης, από τη στιγμή υποβολής της καταγγελίας μέχρι τη δικαστική διαδικασία, που θα συνταχτεί από ακαδημαϊκούς, με ειδικότητα στο ποινικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις 22 Ιανουαρίου, στις 11:00, πρόσθεσε η Ανδριάνα Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια εκδήλωση διαμαρτυρίας της ομάδας στήριξης της οικογένειας, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Πηγή: ΚΥΠΕ