Το ρωσικό αέριο θα «επανέλθει» εν τέλει στην Ευρώπη-Tι εκτιμά το Κατάρ

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξαναρχίσουν στο τέλος τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, εκτιμά ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, μιας χώρας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου, προβλέποντας ότι η τρέχουσα αστάθεια της αγοράς θα συνεχιστεί.

«Το ρωσικό φυσικό αέριο θα επανέλθει, κατά τη γνώμη μου, στην Ευρώπη» ακόμη κι αν τώρα αυτή έχει «πολύ μεγαλύτερη ποικιλία» πηγών προμήθειας, δήλωσε ο υπουργός του Κατάρ Σαάντ Σεριντά αλ Κάμπι, από τους επικεφαλής της QatarEnergy.

«Οι Ευρωπαίοι λένε σήμερα ότι αυτό αποκλείεται» αλλά «τα πράγματα επανορθώνονται με τον καιρό», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας σε ένα ενεργειακό φόρουμ στο Άμπου Ντάμπι.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελβετία μειώθηκαν κατά 55% το 2022, σύμφωνα με αυτόν τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα, με την Ευρώπη να ήταν στο παρελθόν η κύρια αγορά της.

Αυτόν τον μήνα, η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, χάρη σε έναν ήπιο χειμώνα που βοήθησε στη εξοικονόμηση των αποθεμάτων, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν για το απρόβλεπτο της αγοράς.

«Η κατάσταση θα παραμείνει ασταθής για κάποιο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε ο Σαάντ Σεριντά αλ Κάμπι, λέγοντας ότι το πρόβλημα της αναπλήρωσης των αποθεμάτων θα προκύψει ξανά τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για το φάσμα ενός παγκόσμιου πολέμου
Πλήρης αποδοχή του σχεδίου Τραμπ για αποστολή βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ
Μερτς: Πολύ ανεπαρκής η πρόταση του Πούτιν για συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας
Περιμένει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με Ουκρανία ο Ερντογάν-«Παράθυρο ευκαιρίας για ειρήνη»
Ερντογάν σε Μακρόν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Ένας από τους τελευταίους εν ζωή κρατούμενους του Αλκατράζ θυμάται όσα έζησε-Δεν θέλει να ξανανοίξει
Ανένδοτη η Μόσχα για τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, «θετικό σημάδι» για τον Ζελένσκι
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα-Ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά
Σάλος στη Βρετανία για την ερωτική σχέση του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού
Blame game Ινδίας-Πακιστάν για την παραβίαση της εκεχειρίας-Διχάζει ο ρόλος των ΗΠΑ και τα πυρηνικά