Οι καμπάνιες εκατοντάδων χιλιάδων και που καταλήγουν τα εκατομμύρια της χορηγίας

Βρισκόμαστε σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές και τα επιτελεία των υποψηφίων έχουν πάρει φωτιά. Όλοι γνωρίζουν πως τώρα είναι η ώρα για να δώσουν το 100% των δυνάμεων τους, έτσι ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου. Και όπως σε όλα τα επίπεδα εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις, έτσι και στο κομμάτι της διαφήμισης, προβολής και παρουσίασης της εκλογικής τους καμπάνιας, χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσο που έχουν στη διάθεση τους.

Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με διαφημιστικές πινακίδες των υποψηφίων, τα ραδιόφωνα παίζουν ασταμάτητα προεκλογικά σποτάκια, το διαδίκτυο πλημμύρισε από μπάνερς, ενώ αργά ή γρήγορα όλοι θα βρουν στο γραμματοκιβώτιο τους διαφημιστικά φυλλάδια με το πρόγραμμα των υποψηφίων. Όλα αυτά βέβαια, θα γίνουν, όπως γίνονται όλα στην Κύπρο, στα πλαίσια της Νομοθεσίας.

Μιας Νομοθεσίας που είναι ξεκάθαρη για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν σε σχέση με τα προεκλογικά τους έξοδα, αλλά όχι ικανή για να εφαρμοστεί και κατά γράμμα και μέσα στο πνεύμα. Άλλωστε δουλειά στο χέρι μας είναι ως λαός, να βρίσκουμε παραθυράκια στο Νόμο και να κάνουμε αυτό που θέλουμε χωρίς να φοβόμαστε να υποστούμε τις συνέπειες των πράξεων μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε φωτιές η κρατική χορηγία-Καταστάσεις, διευκρινίσεις και προκλήσεις

Αυτό ουσιαστικά υπέδειξε κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεμαχίας ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος μάλιστα προσέφυγε και στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας πως οι υποψηφίοι που στηρίζονται από κόμματα, έχουν στη διάθεση τους κρατικά χρήματα για να υποστηρίξουν τις καμπάνιες τους, ενώ οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν λαμβάνουν ούτε σεντ. 

Ποια είναι τα δεδομένα, τι προνοεί η Νομοθεσία, ποιοι έχουν πλεονέκτημα και ποιοι είναι οι χαμένοι από την οικονομική βιομηχανία των Προεδρικών Εκλογών.

Ξεκινώντας από το τι προβλέπει η Νομοθεσία για το οικονομικό μέρος της προεκλογικής καμπάνιας των υποψηφίων, το πρώτο μεγάλο κενό εντοπίζεται στο γεγονός ότι αν και στην Κύπρο η προεκλογική περίοδος και συνεπώς ο έλεγχος των οικονομικών των υποψηφίων Προέδρων ξεκινά μόλις έξι μήνες πριν την ημέρα των εκλογών. Συνεπώς όποια έξοδα ή τιμολόγια εκδίδονται σε προγενέστερη ημερομηνία, δεν περιλαμβάνονται στο ποσό που καλούνται να δηλώσουν οι υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων η εκλογική νομοθεσία αναφέρει πως, το ανώτατο όριο των εκλογικών δαπανών είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ για κάθε σεντ περισσότερο που δαπανάται μετά το ένα εκατομμύριο, ο υποψήφιος καλείται να καταβάλλει πρόστιμο ίσο με τη υπέρβαση. Στις προηγούμενες Προεδρικές ωστόσο, τουλάχιστον δύο υποψήφιοι υπερέβησαν αυτό το ποσό, το ένα εκατομμύριο δηλαδή, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κλήθηκαν για να πληρώσουν πρόστιμο.

Μάλιστα στις Προεδρικές Εκλογές, θεωρητικά, θα έπρεπε να είναι περιορισμένος και ο ρόλος των κομμάτων, αφού τα κόμματα δεν δικαιούνται να προβαίνουν σε δαπάνες. Οι δαπάνες γίνονται μόνο από το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου, κάτι βέβαια που στην Κύπρο δεν φαίνεται να ισχύει, αφού και σήμερα τα κόμματα δηλώνουν ότι ενισχύουν την προεκλογική καμπάνια. Αυτό συμβαίνει με συγκεκριμένο τρόπο, τόσο στον ΔΗΣΥ όσο και στο ΕΛΑΜ που έχουν κομματικό υποψήφιο. Αυτό συμβαίνει και στο ΑΚΕΛ, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, μέχρι τις 11 Ιανουαρίου η Εζεκία Παπαϊωάννου έδωσε στο επιτελείο του υποψηφίου που στηρίζει, πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατάσταση εσόδων-εξόδων έδωσε στη δημοσιότητα ο Μαυρογιάννης-Πρόκληση για τους άλλους

Και η ενίσχυση αυτή από τα κόμματα δεν έχει ταβάνι. Σημειώνεται ότι όταν κάποιος θελήσει να κάνει εισφορά σε ένα κόμμα, υπάρχει το ανώτατο όριο των πενήντα χιλιάδων ευρώ. Αυτό το όριο δεν ισχύει στην περίπτωση των Προεδρικών.

Μάλιστα ο Νόμος προβλέπει πως, οποιοσδήποτε προβεί σε δωρεές σε είδος ή τραπεζώματα που γίνονται από τρίτους για τον κάθε υποψήφιο πρέπει να καταγράφονται ως έσοδα ή έξοδα ανάλογα και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο ένα εκατομμύριο, πράγμα που αποδεδειγμένα δεν συμβαίνει στην Κύπρο. Αν συνέβαινε, οι υποψήφιοι θα είχαν ήδη ξεπεράσει το όριο του ενός εκατομμυρίου και σε αυτές, αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Μια από τις πτυχές του θέματος που αναδείχθηκε είναι το ερώτημα τι συμβαίνει με την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη και τη στήριξη του από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Πώς γίνεται, είναι το ερώτημα που τέθηκε, «ενώ παρουσιάζεται ως ανεξάρτητοι, να λαμβάνει άμεσα ή έμμεσα για τις ανάγκες της εκστρατείας τους, χρήματα από τον κρατικό κορβανά;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρινίζει για χορηγία το ΔΗΚΟ-«Ούτε λάβαμε από το κράτος, ούτε δώσαμε στον Χριστοδουλίδη»

Σε αυτό το ερώτημα, απάντησε τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και τα τρία κόμματα που τον στηρίζουν. Η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει καμία οικονομική συναλλαγή μεταξύ των δύο και τα κόμματα δεν έχουν συνεισφέρει ούτε σεντ στην προεκλογική του εκστρατεία. 

Εδώ τίθεται όμως το επόμενο ερώτημα προς τα κόμματα: Πού διοχετεύτηκαν τα χιλιάδες ευρώ που έλαβαν στις αρχές του χρόνου και που λαμβάνουν κάθε χρόνο; Η απάντηση που έδωσαν ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ήταν πως αυτά τα χρήματα αποτελούν μέρος της κρατικής χορηγίας και δεν προορίζονται για τις εκλογές. Την ώρα δηλαδή που ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενδεχομένως το ΕΛΑΜ και με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από το επιτελείο Μαυρογιάννη και το ΑΚΕΛ, δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τις Προεδρικές, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία τα ανάλογα ποσά που τους αντιστοιχούν, τα εξοικονομούν. 

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα έλαβαν με τον νέο χρόνο, παραμονές δηλαδή των εκλογών σχεδόν έντεκα εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ-Συνεργασία και Οικολόγοι μοιράστηκαν επτά εκατομμύρια ως κρατική χορηγία, και άλλα 4,2 εκατομμύρια για την κάλυψη των μισθών των 100 και πλέον κοινοβουλευτικών συνεργατών που εργοδοτούν στη Βουλή.  

Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ έλαβε 1,9 εκ., το ΑΚΕΛ 1,6 εκ, το ΔΗΚΟ 889 χιλιάδες, το ΕΛΑΜ 591 χιλιάδες, η ΕΔΕΚ 587 χιλιάδες, η ΔΗΠΑ 546 χιλιάδες και οι Οικολόγοι 434 χιλιάδες. Επιπλέον οι νεολαίες των κομμάτων μοιράστηκαν αναλόγως και των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών 314 χιλιάδες ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθάρισε και η ΔΗΠΑ για τη χορηγία-«Δεν έλαβε οποιοδήποτε ποσό από εμάς ο Χριστοδουλίδης»

Τι είναι όμως αυτά τα χρήματα που σήμερα τα τρία κόμματα δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν για τους σκοπούς των Προεδρικών Εκλογών; Είναι χρήματα που αποτελούν την κρατική χορηγία προς τα κόμματα, που τα τελευταία χρόνια ενοποιήθηκε και έγινε μια, αφού παλαιότερα τα κόμματα λάμβαναν την κρατική χορηγία, και λάμβαναν και έκτακτη κρατική χορηγία τα έτη που ήταν προγραμματισμένες εκλογές. Συνεπώς μπορεί να μην λαμβάνουν ονομαστικά έκτακτη κρατική χορηγία για τις εκλογές, αλλά στα χρήματα που λαμβάνουν ετησίως, περιλαμβάνονται κατα χρήματα που θα έπαιρναν εάν δεν άλλαζε η Νομοθεσία. Συνεπώς, είναι πλέον παιχνίδι εντυπώσεων και λέξεων, το τι κάνουν τελικά τα κόμματα με αυτά τα χρήματα και κανείς δεν είναι διαθετειμένος να δώσει ξεκάθαρες, απαντήσεις, αφενός για το πώς χρηματοδοτούνται οι προεκλογικές καμπάνιες και αφετέρου που καταλήγουν τα χρήματα τριών κομμάτων, που θεωρητικά και πρακτικά ειναι μικρότεροι οργανισμοί, με λιγότερους υπαλλήλους από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ που παραδέχονται ότι δίδουν εκατοντάδες χιλιάδες για τους υποψηφίους τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιτίθενται σε Αβέρωφ, δηλώνουν δικαιωμένοι που δεν επέλεξαν κανένα υποψήφιο οι Οικολόγοι

 

Δειτε Επισης

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν