Απάντησε στον Μαυρογιάννη το Προεδρικό-«Οι πολίτες θέλουν ασφάλεια, όχι λαϊκισμούς»
16:21 - 13 Ιανουαρίου 2023
Απάντηση σε σχέση με το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο έδωσε το Προεδρικό, δίνοντας νέα συνέχεια στην οικονομική αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με τον υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έδωσε στατιστικά στοιχεία, κάνοντας ταυτόχρονα προεκλογική νύξη, καθώς δήλωσε πως «οι πολίτες θέλουν διακυβέρνηση που θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα, και όχι με λαϊκισμούς, τα όσα τους ανησυχούν».
«Να ξεκινήσουμε με ένα απλό ξεκαθάρισμα για το ΑΚΕΛ και το επιτελείο Μαυρογιάννη: Το Ευρωβαρόμετρο που επικαλούνται, καταγράφει τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες των πολιτών. Τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται η Κυβέρνηση και επιλέγουν να αγνοούν, είναι ακλόνητα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν ανατρέπονται με αφορισμούς προεκλογικών σκοπιμοτήτων», ανέφερε ο Μάριος Πελεκάνος.
Ακολούθως δήλωσε πως αν διάβαζαν χωρίς παρωπίδες τα δεδομένα, θα διαπίστωναν πως η χώρα μας, έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα στο περίπου 6% σε σύγκριση με 17% που παρέδωσαν.
«Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη (6%), σε σύγκριση με ύφεση 7% που παρέδωσαν. Και επειδή τις φτωχές τους επιδόσεις τις πληρώνουν οι πολίτες, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2013 βρισκόταν στο 28%, ενώ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ανέρχεται πλέον στο 17%. Τα όσα ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε δεν είναι ψυχροί αριθμοί. Αφορούν τον διπλανό και τη διπλανή μας που δεινοπάθησαν με τις πολιτικές του ΑΚΕΛ», τόνισε.
Ακόμη, εάν διάβαζαν χωρίς παρωπίδες το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο θα διαπίστωναν πως η ανησυχία των πολιτών για τις αυξημένες τιμές προϊόντων, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, διαχέεται σε όλη την Ευρώπη με ποσοστά που υπερβαίνουν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το 90%! Στην Ιταλία, η ανησυχία διατυπώνεται από το 98%, στη Γερμανία από το 93%, στο Βέλγιο από το 95% κ.ο.κ. Και είναι πολύ λογικό καθώς ζούμε σε μία από τις πιο ταραγμένες περιόδους στη σύγχρονη Ιστορία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε.
«Οι πολίτες θέλουν διακυβέρνηση που θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα, και όχι με λαϊκισμούς, τα όσα τους ανησυχούν», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Συναγερμού
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του επιτελείου Μαυοργιάννη, Ανδρέας Ασσιώτης, είχε δηλώσει πως το πρόσφατο Ειδικό Ευρωβαρόμετρο καταδεικνύει ότι το 64% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, δηλαδή 14% περισσότεροι από την τελευταία έρευνα, ενώ το 70%, δηλώνει ότι έχει δει το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται αισθητά εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ζωής. Την ίδια ώρα, οι Financial Times κατατάσσουν την χώρα μας στις τελευταίες θέσεις ως προς την κρατική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
«Όλα αυτά αποτυπώνουν όσα γνωρίζει και βιώνει η κυπριακή κοινωνία. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες οικονομικές δυσκολίες, καθώς βλέπει καθημερινά τα εισοδήματά της να διαβρώνονται, χωρίς καμία προοπτική αναστροφής του κλίματος», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η διόγκωση των ανισοτήτων και οι πολιτικές μίας ευκαιριακής οικονομίας, που στιγμάτισαν τη δεκαετία που πέρασε, έπληξαν ανεπανόρθωτα κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Συναγερμού, που υπηρέτησαν και φιλοδοξούν να συνεχίσουν οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Ο τόπος χρειάζεται μια νέα αρχή. Χρειάζεται μια οικονομία ισχυρή, πράσινη, βιώσιμη και φιλόξενη για το επιχειρείν, που να παράγει ευημερία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς», είπε ο κ. Ασσιώτης.
«Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει την ισχυρή βούληση, να θέσει σε εφαρμογή ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, με πολιτικές για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις και με μια σύγχρονη στεγαστική πολιτική για τους νέους μας. Η κοινωνική ευαισθησία και η ειλικρίνεια του Ανδρέα Μαυρογιάννη σφραγίζουν τη νέα αρχή για τον τόπο μας», κατέληξε.