Παρουσιάστηκε το τελικό ψηφοδέλτιο των Προεδρικών Εκλογών

Παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης το ψηφοδέλτιο των Προεδρικών Εκλογών. Μετά τον χθεσινό έλεγχο από τα επιτελεία και την υποβολή ενστάσεων, ο Γενικός Έφορος Προεδρικών Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου, έδωσε στη δημοσιότητα το δείγμα του ψηφοδελτίου, το οποίο θα οδηγηθεί προς εκτύπωση στο κυβερνητικό τυπογραφείο.

Με βάση τον νόμο, στη σειρά προηγούνται οι υποψήφιοι κομμάτων και ακολούθως οι ανεξάρτητοι και παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά. Εμφανίζονται ως ακολούθως:

  1. Αβέρωφ Νεοφύτου
  2. Χρίστος Χρίστου
  3. Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός
  4. Χαράλαμπος Αριστοτέλους
  5. Αχιλλέας Δημητριάδης
  6. Ανδρέας Ευστρατόυ
  7. Ανδρόνικος Ζερβίδης
  8. Γιώργος Κολοκασίδης
  9. Ανδρέας Μαυρογιάννης
  10. Τσελεστίνα ντε Πέτρο
  11. Αλέξιος Σαββίδης
  12. Λουκάς Σταύρου
  13. Νίκος Χριστοδουλίδης
  14. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Προεδρικών Εκλογών-Η σειρά και τα λογότυπα  

Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ετοιμασία του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και αν χρειαστεί, οι επαναληπτικές εκλογές στις 12 του ίδιου μήνα.

Οσον αφορά το ψηφοδέλτιο για την Α΄ Κυριακή, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, «μετά από μια προεργασία που έγινε από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, καταλήξαμε στο τελικό δείγμα, το οποίο τελικό δείγμα επιθεώρησαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, έγιναν κάποιες υποδείξεις για κάποιες λεπτομέρειες, έγιναν οι διορθώσεις και πλέον έχουμε το τελικό δείγμα του ψηφοδελτίου».

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, έχει ήδη δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να προχωρήσει με τη διαδικασία εκτύπωσης.

Το ψηφοδέλτιο έχει 14 υποψηφίους, το μήκος του είναι το ίδιο όπως προηγούμενες φορές λόγω των τεχνολογικών περιορισμών, λόγω του μεγέθους του χαρτιού αλλά και του τρόπου που μπορούν οι μηχανές του τυπογραφείου να λειτουργήσουν.

Διευκρίνισε πως για να μπορέσουν να χωρέσουν όλοι οι υποψήφιοι, το πλάτος της στήλης του κάθε υποψηφίου έχει μειωθεί και είναι περίπου στα 4 εκατοστά. Ωστόσο, σημείωσε, αυτό έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εμφανείς οι υποψήφιοι.

Περαιτέρω, έγινε ρύθμιση ούτως ώστε να αριθμηθούν οι υποψήφιοι με τρόπο που να μπορεί εύκολα να αναγνωρίζεται η σειρά τους και με τον αριθμό κατάταξης τους.

Σημείωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών ότι η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο είναι αυτή που καθορίζει η νομοθεσία. Εξήγησε πως στην αρχή τοποθετήθηκαν οι κομματικοί υποψήφιοι ή αυτοί που αντιπροσωπεύουν κομματικούς συνδυασμούς κατά αλφαβητική σειρά των κομμάτων ή των συνδυασμών που εκπροσωπούν, στη συνέχεια ακολουθούν οι ανεξάρτητοι κατά αλφαβητική σειρά του επιθέτου του κάθε υποψήφιου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτύπωση του ψηφοδελτίου, είπε πως είτε σήμερα είτε αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία. Τα ψηφοδέλτια, εξήγησε, αφού τυπωθούν θα τοποθετηθούν σε ασφαλές χώρο για να διασφαλιστεί πλήρως η εκλογική διαδικασία και στη συνέχεια θα κατανεμηθούν στα επιμέρους εκλογικά κέντρα, ούτως ώστε να δοθούν στους εφόρους για να τοποθετηθούν στις κάλπες στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές.

Κληθείς από δημοσιογράφο να αναφέρει τον χρόνο που τα ψηφοδέλτια θα προχωρήσουν σε εκτύπωση από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, ο Γενικός Έφορος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Κυβερνητικού Τυπογραφείου και το προσωπικό του για τη συνεισφορά τους, απάντησε, ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για να ξεκινήσει η δοκιμαστική εκτύπωση. Διευκρίνισε δε, ότι εφόσον ολοκληρωθεί η δοκιμαστική εκτύπωση, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της μέρας, θα επικυρωθεί από τον ίδιο το πρότυπο ψηφοδέλτιο, και από αύριο το Κυβερνητικό Τυπογραφείο θα προχωρήσει στη μαζική εκτύπωση των ψηφοδελτίων, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί περίπου μια βδομάδα. Συνολικά θα εκτυπωθούν 590.000 ψηφοδέλτια.

Τα ψηφοδέλτια, συνέχισε, εφόσον εκτυπωθούν «μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου θα βρίσκονται υπό αστυνομική φρούρηση στο Τυπογραφείο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η εκλογική διαδικασία. Στον ίδιο χρόνο, το προσωπικό του Τυπογραφείου θα κατανέμει τα ψηφοδέλτια, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εκλογικού κέντρου». Ακολούθως, είπε, θα δοθούν στους Εφόρους, που με δική τους ευθύνη θα τοποθετηθούν στις κάλπες και θα παραδοθούν στους Προεδρεύοντες υπαλλήλους, την Παρασκευή πριν τις εκλογές.

Δεν προβλέπονται ενστάσεις

Υπενθυμίζεται ότι ένσταση είχε υποβάλει ο Γιώργος Κολοκασίδης, αναφορικά με την επιλογή λογοτύπου το Αλέξιου Σαββίδη, καθώς το «ν» είναι ένα από τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται για να ψηφίσουν οι πολίτες. Ωστόσο, όπως διακρίνεται, το λογότυπο διατηρήθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ενστάσεις, ο Έφορος σημείωσε πως η νομοθεσία δεν προβλέπει διαδικασία ένστασης. Η νομοθεσία προβλέπει πως κάθε υποψήφιος δύναται να έχει το όνομα του, τη φωτογραφία του και έμβλημα, το οποίο υποβάλλεται μαζί με την υποψηφιότητα. Από τη στιγμή που επικυρωθούν οι υποψηφιότητες, επικυρώνεται η φωτογραφία και το έμβλημα και αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν, είπε.

Αυτό που έγινε χθες, διευκρίνισε, είναι κάποιες παραστάσεις από κάποιο υποψήφιο, του εξηγήθηκαν οι πρόνοιες της νομοθεσίας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του εμβλήματος και επιπρόσθετα έγινε τέτοια προσαρμογή του χρώματος του εμβλήματος που έχει δώσει ο συγκεκριμένος υποψήφιος ώστε να μην  υπάρχει περίπτωση να μπερδευτεί με το έμβλημα κάποιου άλλου υποψηφίου.

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος