Τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, ακόμη και υπό την επίδραση του καιρικού φαινομένου La Nina από το 2020, δήλωσε την Τρίτη η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μέσες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του 2022 - που είδε μια σειρά άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών που έγιναν πιο πιθανές και θανατηφόρες από την κλιματική αλλαγή - την καθιστούν την πέμπτη θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Το Πακιστάν και η βόρεια Ινδία βίωσαν έναν ανοιξιάτικο καύσωνα δύο μηνών με σταθερές θερμοκρασίες πολύ πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ), ακολουθούμενο στο Πακιστάν από πλημμύρες που κάλυψαν το ένα τρίτο της χώρας.

Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία σημείωσαν νέα ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας για το 2022, με την Ευρώπη στο σύνολό της να διανύει τη δεύτερη θερμότερη χρονιά της ποτέ, ανέφερε η Copernicus σε ετήσια έκθεση.

Τα κύματα καύσωνα σε όλη την ήπειρο επιδεινώθηκαν από σοβαρές συνθήκες ξηρασίας.

Οι ευρωπαϊκές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου τα τελευταία 30 χρόνια, με την περιοχή να παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο στον κόσμο.

«Το 2022 ήταν ένα ακόμη έτος ακραίων κλιματικών συνθηκών σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως», δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Copernicus, Samantha Burgess σε μια δήλωση.

«Αυτά τα γεγονότα υπογραμμίζουν ότι ήδη βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του κόσμου μας», υπέδειξε.

Μεγάλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Κίνας, της Κεντρικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής βίωσαν επίσης μια άνευ προηγουμένου ζέστη κατά μέσο όρο σε όλο το 2022.

"Κανένα σημάδι επιβράδυνσης"

Η Κίνα και η Δυτική Ευρώπη ανέφεραν αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία, τις ποτάμιες μεταφορές και τη διαχείριση της ενέργειας που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Οι πολικές περιοχές της Γης γνώρισαν επίσης θερμοκρασίες ρεκόρ πέρυσι.

Ο απομακρυσμένος σταθμός Βοστόκ βαθιά στο εσωτερικό της Ανατολικής Ανταρκτικής έφτασε σε θερμοκρασία μείον 17,7 βαθμών Κελσίου, η θερμότερη που έχει μετρηθεί ποτέ στην 65χρονη ιστορία του.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, η Γροιλανδία βίωσε τον Σεπτέμβριο θερμοκρασίες κατά 8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο, επιταχύνοντας την απώλεια στρώματος πάγου που έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής είναι - κατά φθίνουσα σειρά - το 2016, το 2020, το 2019 και το 2017, σύμφωνα με το Copernicus.

Οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις των δύο κύριων αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη - του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και του μεθανίου (CH4) - συνέχισαν επίσης μια άνοδο δεκαετιών σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα επίπεδα CO2 αυξήθηκαν στα 417 μέρη ανά εκατομμύριο - το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια χρόνια. Το μεθάνιο αυξήθηκε σε 1.894 μέρη ανά δισεκατομμύριο σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και 800.000 χρόνια.

«Οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται χωρίς σημάδια επιβράδυνσης», δήλωσε ο Vincent-Henri Peuch, διευθυντής της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λίγοι μήνες στο διάστημα δεν προκαλούν μόνιμη γνωστική εξασθένηση
Επιστήμονες απάντησαν επιτέλους στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα
Ο «Guardian» δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το «Χ» λόγω... Ίλον Μασκ
Έρευνες για φοροδιαφυγή στα γραφεία του Netflix στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ
Αφαίρεσε σχεδόν όλες τις ταινίες με ιστορίες Παλαιστινίων δημιουργών το Netflix-Πλήθος αντιδράσεων
Η ακρόαση μουσικής μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ
Οδηγία Κομισιόν για πιο εύχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές-Τι αλλάζει από τις 28 Δεκεμβρίου
Ανήλικες συνευρίσκονται με αγνώστους και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυοι-Ανησυχία για το challenge
Κάθε τρία δευτερόλεπτα νοσεί κάποιος στον κόσμο με άνοια