Με αρνητικό PCR στην Κύπρο οι ταξιδιώτες από Κίνα-Στο Υπουργικό οι αποφάσεις

Πρόταση με τέσσερα νέα μέτρα θα παρουσιάσει κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσης νέων παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον της COVID-19 από την Κίνα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μετά από σύσκεψη που είχε με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) στο Υπουργείο, τα μέτρα προτείνονται έπειτα από εξέταση και των σχετικών συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, που δείχνουν αύξηση στα κρούσματα του ιού στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Υπουργείου περιλαμβάνει ως μέτρα την επίδειξη αρνητικής εξέτασης PCR 48 ωρών από όλους τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν από την Κίνα στην Κύπρο, τη σύσταση τήρησης μάσκας και αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε όλες τις πτήσεις προς την Κύπρο και σε όλους τους κλειστούς χώρους, τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια, σε ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην Κύπρο, και εξέταση λυμάτων αεροπλάνων και αεροδρομίων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο σήμερα, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι υπήρξε κάποια αύξηση στα κρούσματα της COVID-19, η οποία παρακολουθείται. «Δεν υπάρχει εφησυχασμός, περάσαμε πολύ πιο δύσκολα, δεν είναι ώρα για πανικό και αν πρέπει να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα, θα τα πάρουμε άμεσα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διευθετήσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών, είπε ότι σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να ψηφίσει. «Το δικαίωμα στην ψήφο είναι ιερό, άρα θα δοθούν κάποιες χαλαρώσεις, εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή αν δεν έχουμε κάποια έξαρση του ιού», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν και όσοι είναι θετικοί στον ιό.

«Θα δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να ψηφίσει, ακόμα και αν είναι θετικός στον ιό, σε συγκεκριμένες ώρες, νοουμένου ότι θα τηρούνται συγκεκριμένα αυστηρά πρωτόκολλα», εξήγησε ο Υπουργός. Ανέφερε ότι ως προς τη συμμετοχή του κοινού στις εκλογές, έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, όμως θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, όπως είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με καταγγελίες ότι κάποιοι επισκέπτες στα νοσοκομεία δεν έχουν κάνει προηγουμένως rapid test, ο κ. Χατζηπαντέλα απάντησε ότι έχει γίνει επικοινωνία με τον ΟΚΥπΥ για το θέμα. «Υπάρχει αυτό το φαινόμενο και έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στον ΟΚΥπΥ να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος», ανέφερε.

Εκ μέρους της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, ο Δρ Μιχάλης Βωνιάτης ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ότι οι εισηγήσεις για τα μέτρα ήταν ομόφωνες. «Τα μέτρα δεν στοχεύουν στην πλήρη αποτροπή εισαγωγής οποιασδήποτε νέας μετάλλαξης, αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «στοχεύουν στην ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης, ώστε έγκαιρα να εντοπιστεί μία νέα μετάλλαξη και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μπορεί το σύστημα να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες της πιθανής αύξησης πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων».

Εξήγησε, ακόμα, ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν μόνο στην επιτήρηση των ταξιδιωτών από Κίνα, αλλά και στον έλεγχο πιθανής εισαγωγής της παραλλαγής XBB1.5 της Όμικρον από τις ΗΠΑ. «Είναι κάτι που θα παρακολουθούμε και θα μας βοηθήσουν τα μέτρα αυτά να ολοκληρώσουμε τη σωστή επιτήρηση», πρόσθεσε. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι είναι ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό ή κλειστούς χώρους, ιδίως για άτομα από ευάλωτες ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζουν συστάσεις και λαμβάνουν μέτρα για την Κίνα ειδικοί και Χατζηπαντέλλας

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Λευκωσία-Έσβησε βρέφος 15 μηνών
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των εκλογών των Επαρχιακών Συνελεύσεων του ΔΗΣΥ
Ζήτησαν από σουβλατζίδικο να μην τους στείλει «μελαμψό» διανομέα και έλαβαν «πληρωμένη» απάντηση
Διαβήματα ΥΠΕΞ για την άσκηση που συμμετέχει το ψευδοκράτος-Αποχώρησαν Ισπανία και Πολωνία
Κήρυξε και επίσημα την έναρξη της αντεπίθεσης ο Ζελένσκι-Σε εξέλιξη επιχειρήσεις του στρατού
Αναστάτωση στην Κέρκυρα-Παιδάκι 1,5 έτους και 20χρονος έπεσαν από μπαλκόνι
Χτύπησαν ξανά οι επιτήδειο, βρήκαν νέο τρόπο να υποκλέπτουν λογαριασμούς στο Instagram
Τραγωδία στην Ελλάδα-Ηλικιωμένος μπήκε ανάποδα στην Εθνική και συγκρούστηκε με όχημα της ΕΛΑΣ
Συγκινητικά πλάνα από τη διάσωση των παιδιών που επιβίωσαν μόνα για 40 μέρες σε ζούγκλα του Αμαζονίου
Οι παγίδες που κρύβουν τα μηνύματα απάτης από δήθεν ταχυδρομείο