Ελίζα Λοΐζου: Ενισχύονται οι ψηφιακές δεξιότητες δημοσίων λειτουργών

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, ο οποίος θα επιφέρει πολλαπλά οικονομικά – και άλλα – οφέλη.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου.

Όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στην ημερίδα με τίτλο: «Η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες των δημοσίων λειτουργών: κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», που διοργανώνει η ΚΑΔΔ, ως ο αρμόδιος φορέας ανάπτυξης και εφαρμογής πολιτικής μάθησης στη δημόσια διοίκηση και το ΥΕΚΨΠ, ως ο αρμόδιος φορέας με οριζόντιες αρμοδιότητες επί θεμάτων ψηφιακής υφής.

Περισσότερα για την ημερίδα αλλά και τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρει στο In Business η Προϊστάμενη της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, Ελίζα Λοΐζου.

 

Πού στοχεύει η Ημερίδα με τίτλο «Η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες των δημοσίων λειτουργών: κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό»;

 

Η Ημερίδα στοχεύει αρχικά στην ενημέρωση των Διευθυντικών και Ανώτερων Στελεχών της Δημόσιας Υπηρεσίας για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια υπηρεσία. Παράλληλα αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου των στελεχών της δημόσιας υπηρεσίας στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και στο να τονίσει την σημαντικότητα της αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσίων λειτουργών.

 

Σημειώνω επίσης ότι η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ) σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΕΚΨΠ) έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν ένα ολοκληρωμένο και περιεκτικό σχέδιο δράσης για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσίων λειτουργών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Ψηφιακές Δεξιότητες και Απασχόληση.

 

 

Ποιες οι κύριες δράσεις του προγράμματος που έχει σχεδιαστεί από την ΚΑΔΔ με τη συνεργασία του Υφυπουργείου;

Η ΚΑΔΔ, ως ο αρμόδιος φορέας ανάπτυξης και εφαρμογής πολιτικής μάθησης στη δημόσια υπηρεσία, συνεργάζεται με το ΥΕΚΨΠ, που είναι ο αρμόδιος φορέας με οριζόντιες αρμοδιότητες σε θέματα ψηφιακής πολιτικής, για την υλοποίηση αριθμού συμβάσεων, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση».

Μια πρώτη δράση στην οποία το ΥΕΚΨΠ έχει συμβάλει τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση είναι η σύμβαση για «Εκπαίδευση στη Διαχείριση Έργων». Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από 400 δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν με βάση το πρότυπο PMP (Project Management Professional), ένα σύγχρονο εργαλείο διαχείρισης έργων με σκοπό την υποστήριξη των δημοσίων υπαλλήλων στην διαχείριση έργων και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή διοικητικών αλλαγών στους οργανισμούς τους.

Δεύτερη δράση είναι η ενδυνάμωση των στελεχών του δημόσιου τομέα στις ψηφιακές δεξιότητες που αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Οι συμβάσεις για την εκπαίδευση σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν περισσότερες από 10000 μαθησιακές ανάγκες σε 16 θεματικές ενότητες, όπως, μεταξύ άλλων, χρήση διαφόρων λογισμικών (word, excel, powerpoint,outlook, ms project) σε βασικό και προηγμένο επίπεδο, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και εργαλεία τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας και συνεργασίας. Για την ικανοποίηση των αναγκών αυτών θα πραγματοποιηθούν συνολικά 850 διήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι εκπαιδεύσεις έχουν ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022 και θα ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο του 2023.  

 

Τρίτη δράση είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την Κυβερνοασφάλεια. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται σε συνεργασία με το  ΥΕΚΨΠ , την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας / Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΥΠΑΝ/ΠΙ), το Υπουργείο Άμυνας / Εθνική Αρχή Ασφάλειας (ΥΠΑΜ) και το Υπουργείο Άμυνας / Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας (ΥΠΑΜ).

 

Τέλος, η ΚΑΔΔ συμμετέχει στην Ομάδα Διακυβέρνησης για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τις Ψηφιακές Δεξιότητες, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13.12.2021. Σκοπός της Ομάδας είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης, η αλληλοενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων αναφορικά στις διάφορες δράσεις, η επίτευξη συνεργειών και συμπληρωματικότητας δράσεων και η αποφυγή επικαλύψεων.

 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε στη διαδικασία εκπαίδευσης των δημόσιων λειτουργών, ώστε ν’ αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες;

 

Ξεκινώ με την διαπίστωση ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου, περιλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων (σύμφωνα και με τα στοιχεία που τηρούνται και δημοσιεύονται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας), έχει ψηλό μορφωτικό επίπεδο, πολύ ψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ. Εντούτοις  η Κύπρος εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, με ένα στους δύο Κύπριους να μην διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

 

Η ανάπτυξη των αναγκαίων ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων εξαρτάται  από το είδος της εργασίας την οποία επιτελούν αλλά και από την ιεραρχική θέση την οποία κατέχουν στη δημόσια υπηρεσία. Επομένως, για να καταστεί δυνατή η ικανοποίηση όλων των εκπαιδευτικών αναγκών, τα πλείστα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και προσφέρονται σε δυο επίπεδα, βασικό και προχωρημένο.

 

Όπως σε όλους τους οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι και στη δημόσια υπηρεσία, διαπιστώνεται ότι τουλάχιστον ένα μέρος των στελεχών χαρακτηρίζεται από απροθυμία για αλλαγή. Πιστεύουμε όμως ότι με τα σωστά βήματα (κατάλληλη εκπαίδευση, στάση ηγεσίας, παροχή των αναγκαίων εργαλείων και υποδομών, κτλ.) μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανασφάλεια που προκαλεί την αντίσταση για αλλαγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως ΚΑΔΔ, μεριμνούμε όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται σε κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες της κάθε αναδόχου εταιρείας ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα συνδεσιμότητας ή ανεπάρκειας υποδομής .

 

Θεωρείτε ικανοποιητικά τα βήματα, που έγιναν από το 2014 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Έργου «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση» και ποιες οι εκκρεμότητες μέχρι το 2023, χρονιά ολοκλήρωσης του Έργου;

Να αναφέρω πρωτίστως ότι το Έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ. Όπως διατυπώνεται και στον τίτλο του Έργου, ο στόχος είναι να υποστηρίξουμε μαθησιακά τις σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη δημόσια υπηρεσία, μερικές από τις οποίες αναφέρω ενδεικτικά:

  • Εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης
  • Ανάπτυξη και ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στη δημόσια υπηρεσία
  • Ανάπτυξη μαθημάτων ασύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης με θεματικές που αγγίζουν όλες τις πτυχές της λειτουργίας ενός σύγχρονου δημόσιου οργανισμού αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας που προωθεί το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού
  • Διαμόρφωση του νέου Πλαισίου και Οδηγού για τη Διαχείριση της Μάθησης στη δημόσια υπηρεσία
  • Μαθησιακή υποστήριξη οργανισμών της Κυπριακής Δημόσιας Υπηρεσίας στη Διαχείριση Έργων με τη χρήση του προτύπου Project Management Professional  (PMP)
  • Εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (CAF) σε 19 οργανισμούς της κυπριακής δημοσίας υπηρεσίας

 

Σημειώνω ότι από το 2014 μέχρι το 2018 που ξεκίνησαν οι πρώτες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Έργου υπήρξε μια έντονη περίοδος ζυμώσεων και συζητήσεων στη δημόσια υπηρεσία ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι αλλαγές/μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα προχωρούσαν. Η ΚΑΔΔ διαγιγνώσκοντας έγκαιρα το περιβάλλον εντόπισε τις αλλαγές αυτές και αναπροσάρμοσε το Έργο της ώστε να υποστηρίξει  την εφαρμογή τους.  Όπως διαμορφώθηκε στην πορεία, το Έργο αποτελείται σήμερα από 19 συμβάσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι 9 και οι υπόλοιπες βρίσκονται σε  φάση υλοποίησης.

Παρόλο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δια ζώσης, καταφέραμε σήμερα να έχουμε να επιδείξουμε θετικό πρόσημο στην πορεία του Έργου και θεωρώ ότι με το κλείσιμο του θα έχουμε πετύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματά. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι μέχρι τη ολοκλήρωση του Έργου το 2023 αναμένεται να έχουν προσφερθεί περίπου 25000 ανθρωποημέρες εκπαίδευσης και 3500 ώρες καθοδήγησης.

Καταλήγοντας, θεωρώ πως αν καταφέρουμε να συμβάλουμε στην επιτυχή επίτευξη των πιο πάνω αλλαγών μέχρι το τέλος του 2023, τότε ναι θα μπορούμε να πούμε με σαφήνεια ότι πετύχαμε το στόχο μας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ημερίδα μπορείτε να βρείτε εδώ

Πληροφορίες Ημερίδας

Αναθέτουσα Αρχή - Διοργανωτής: Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης – Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Υπουργείο Οικονομικών

Συνδιοργανωτής: Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας

Συντονισμός: ΙΜΗ

Χρηματοδότηση: Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Καρκίνος του προστάτη: Τι θα πρέπει να γνωρίζεις για το δεύτερο πιο συχνά διαγνωσμένο καρκίνο του αντρικού πληθυσμού;
Το Foody δημιούργησε μια νέα λειτουργία έκτακτης ανάγκης για τους διανομείς του.
Stephanis - Oι Black Friday προσφορές ξεκίνησαν και έρχονται…περισσότερες!
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφιότητες...Φιναλίστ στα WAF Awards το «The Island Private School»
Υπεύθυνη ηλεκτροκίνηση σε ένα ανυψωμένο πακέτο SUV-Το Kia EV3 είναι έτοιμο για την Ευρώπη
Με μόλις έξι ευρώ κέρδισε τα 4,2 εκατομμύρια ο Κύπριος υπερτυχερός του Τζόκερ
Το Natura Physio & Pilates μαζί με το Physio Peak Pilates ενώνονται για ένα σημαντικό σκοπό
Παρουσίαση του 1ου Επιστημονικού Εργαστηρίου Εγκλήματος στην Κύπρο
Εργαστήρια ενδυνάμωσης για γυναίκες της αγροτικής επιχειρηματικότητας