Οσμή εμφυλίου στην Αστυνομία-Σύγκρουση στρατοπέδων για τη διαμαρτυρία μελών

Οσμή εμφυλίου επικρατεί ανάμεσα σε συνδέσμους της Αστυνομίας, με φόντο την εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα λάβει χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου, έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για τους μισθούς που λαμβάνουν οι αστυνομικοί στα κατώτερα στρώματα, τους οποίους άπαντες θεωρούν άδικους, ωστόσο διαφωνούν ως προς τον τρόπο αντίδρασης για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδίδουν υπόμνημα σε Δράκου οι Αστυνομικοί-«Ενωμένοι κερδίζουμε, διχασμένοι παρακαλάμε»

Την απόφαση για να κατέλθουν σε ειρηνική διαμαρτυρία τα μέλη της Αστυνομίας, έλαβε ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», μετά από συνεδρία του, το βράδυ της Τρίτης, κατά την οποία αποφασίστηκε πως στις 23 Σεπτεμβρίου, θα μεταβούν έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων.

Αυτή η απόφαση, έφερε την αντίδραση του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), ο οποίος σχεδόν άμεσα εξέδωσε ανακοίνωση εξαπολύοντας επίθεση στην «Ισότητα», χωρίς να την κατονομάζει, για την απόφασή της.

Από την ανακοίνωση, φαίνεται η έντονη ενόχληση του ΣΑΚ, ο οποίος θεωρεί ότι είναι δια Νόμου το μόνο αρμόδιο όργανο για να διαπραγματεύεται τους όρους εργοδότησης των αστυνομικών. Θέλοντας να καθησυχάσει τα μέλη του, ο σύνδεσμος διαμήνυε ότι χειρίζεται το θέμα, με τη συμβολή της ΠΑΣΥΔΥ, «μακριά από ερασιτεχνισμούς, ακρότητες και λαϊκισμούς, που επιστρατεύονται από τους γνωστούς “νεοφανείς μεσσίες” που θέτουν σε κίνδυνο την αίσια πορεία του αιτήματος», σημείωνε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως ουσιαστικές εξελίξεις αναμένονται επί του θέματος τις επόμενες ημέρες.

Κράτησε χαμηλούς τόνους η «Ισότητα»

Από την πλευρά του, ο κλάδος αστυνομικού σώματος «Ισότητα», στην δική του τοποθέτηση, ανακοινώνοντας επίσημα τη διαμαρτυρία, κράτησε χαμηλούς τόνους και δεν απάντησε στις έμμεσες αιχμές του ΣΑΚ, προς τον κλάδο, καλώντας τα μέλη του, να πορευτούν μαζί τους στην πορεία διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, κάλεσε και όλες τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις να παρευρεθούν στη διαμαρτυρία για να ενισχύσουν το αίσθημα αδικίας για τον εργαζόμενο που ονομάζεται Σώμα Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έστειλε εξάλλου το μήνυμα, ότι ενωμένοι κερδίζουν και διχασμένοι παρακαλούν, καλώντας με αυτό το μήνυμα σε συσπείρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέρχονται σε διαμαρτυρία οι αστυνομικοί-Έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Δριμύ κατηγορώ από ΣΑΚ

Ο πρόεδρος του ΣΑΚ Κυριάκος Χαραλάμπους, μιλώντας στον REPORTER, εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την ενέργεια της «Ισότητα», ενώ έριξε και καρφιά για δημόσιες τοποθετήσεις οι οποίες τον θέλουν να ασχολείται μόνο με τις προαγωγές.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΑΚ, το όλο ζήτημα τους απασχολεί εδώ και τέσσερα χρόνια και έχουν εκπονήσει διάφορες μελέτες, τόσο επιστημονικές, όσο και αναλογιστικές, για να τεκμηριώσουν το δίκαιο, όπως το χαρακτήρισε, αίτημα των συναδέλφων τους.

«Μιλάμε για ένα αίτημα που θα χρειαστούν αρκετά εκατομμύρια και το έχουμε εγγράψει στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Αστυνομίας (ΜΕΠΑ), η οποία είναι ο αρμόδιος θεσμοθετημένος οργανισμός για την επίλυση των προβλημάτων και αιτημάτων αστυνομικών. Καταστατικά, οι μόνοι που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το μηχανισμό επίλυσης των αιτημάτων μας, είναι ο ΣΑΚ, ο οποίος εκπροσωπεί τους συναδέλφους, μέχρι το βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου», υπέδειξε ο κ. Χαραλάμπους.

Σημείωσε πως, «παρακολουθούμε το θέμα εδώ και καιρό. Υπάρχουν τρεις πυλώνες που αφορούσαν τους συναδέλφους αστυνομικούς και πυροσβέστες. Ο πρώτος, ήταν η εναρμόνιση του ωραρίου που από το 1982 εκκρεμούσε και καταφέραμε να το επιλύσουμε. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το συνταξιοδοτικό για τους ειδικούς αστυνομικούς, που δεν λάμβαναν σύνταξη και εφάπαξ από ιδρύσεως της Αστυνομίας, τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011 και δεν ήταν ασφαλισμένοι, καθώς και όλους τους αστυνομικούς και πυροσβέστες, όσον αφορά το αφορολόγητο για το εφάπαξ τους. Μαζί με την ΠΑΣΥΔΥ και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, υπογράψαμε συμφωνία με την Κυβέρνηση, που προωθείται με νομοσχέδιο που αναμένουμε την ψήφισή του από τη Βουλή».

Όσον αφορά στον τρίτο πυλώνα, σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους, που είναι η αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων από τον ιδιωτικό αστυνομικό μέχρι και τον Ανώτερο Υπαστυνόμο που εκπροσωπούν, βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν αποτελέσματα. «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα θεσμοθετημένα όργανα, στα οποία συμμετέχουμε και επειδή κάποιοι δεν συμμετέχουν, δεν μπορούν να γνωρίζουν, καλώντας τους συναδέλφους να προβούν σε δράσεις που ενδεχομένως να βλάψουν το αίτημα».

Υπέδειξε πως, «είμαστε οι πρώτοι που χαράξαμε το δρόμο των διαμαρτυριών, ακόμα και με κόστος σύλληψης συνδικαλιστών μας. Να είστε βέβαιοι, ότι εκεί όπου χρειάζεται θα λάβουμε τις ανάλογες αποφάσεις. Δεν μπορούμε όμως, για ένα ζήτημα που είναι στο τελικό του στάδιο και μένουν κάποιες πινελιές, να προβαίνουμε σε αχρείαστες δράσεις».

Συνεπώς, συνέχισε, «πρέπει οι συνάδελφοι να επιδείξουν ανάλογη εμπιστοσύνη στον ΣΑΚ, που διαχρονικά επιλύει τα προβλήματά τους, αλλά χαιρόμαστε που κάποιοι ένα βήμα πριν την επίτευξη του στόχου, θυμήθηκαν να ασχοληθούν με το θέμα».

Μέσα από τα λεγόμενά του, ο κ. Χαραλάμπους εξέφρασε την ανησυχία του, που οφείλεται «στο γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των πολύχρονων προσπαθειών, που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και τυχόν απερίσκεπτες ενέργειες πιθανόν να βλάψουν τον επιδιωκόμενο σκοπό».

Έριξε παράλληλα καρφιά σε σχέση με κάποιες δηλώσεις που περιήλθαν στην αντίληψή του, για τον πρόεδρο του ΣΑΚ, από κάποιους που μίλησαν για προαγωγές. «Οφείλω να πω πως είναι ανάξιες σχολιασμού. Εμείς παροτρύνουμε τα μέλη μας να αγωνίζονται για την ανέλιξή τους και την προαγωγή τους για την ευημερία τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι, «το να δίνουμε χαρακτηρισμούς στον πρόεδρο του Συνδέσμου, ο οποίος υπηρετεί για εννιά χρόνια εκτός επαρχίας, σε ένα από τα νευραλγικότερα πόστα της Αστυνομίας, στην πρώτη γραμμή και να λέμε ότι μοναδική επιδίωξη είναι η δική του προαγωγή, είναι άστοχο και προσβλητικό. Όταν μιλούμε για πρώτη γραμμή, εννοούμε ΤΑΕ και όχι δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη γραμμή, όπως κάποιους άλλους και άτομα που η μόνη έγνοια τους είναι η αυτοπροβολή, αλλά και η αναζήτηση βήματος, για να αναδείξουν τον εαυτό τους, για να ικανοποιούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Η μόνη τους έγνοια είναι η αυτοπροβολή και μόνο και όχι το σύνολο των συναδέλφων. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με άτομα που περιφέρονται άσκοπα, αναζητώντας συνδικαλιστική στέγη, για να συ συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις δικές του ανάγκες, σκοπιμότητες και ανάγκες της αυτοπροβολής».

Καταληκτικά, υπέδειξε πως «τα επιτεύγματα του ΣΑΚ είναι εκεί και φαίνονται, εν αντιθέσει με κάποιους άλλους που πέραν από τις θεωρητικολογίες δεν έχουν να επιδείξουν οτιδήποτε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβρασμός στην Αστυνομία, παρέδωσαν αντιοχλαγωγικές στολές-Επίκειται συνάντηση

Αντέστρεψε τα πυρά ο Λοϊζίδης

Απαντώντας στα πυρά, ο πρόεδρος του κλάδου αστυνομικού σώματος «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, ξεκαθάρισε ότι ο ισχυρισμός ότι υπάρχει νομοθεσία για αρμόδιο όργανο, δεν υφίσταται, παραπέμποντας στο νόμο, ο οποίος αναφέρει ότι κάθε μέλος της Αστυνομίας δικαιούται να συνδικαλίζεται σε οποιαδήποτε συντεχνία ή σύνδεσμο.

Εξήγησε παράλληλα ότι δεν ζουν σε μια συνδικαλιστική δικτατορία, εξηγώντας πως δεν ακολουθούν την τακτική υποσχέσεων ή ανταλλαγών.

«Το 2013, ο ΣΑΚ είπε ότι δεν θα είχαμε αποκοπές και έχουμε 30% μείωση στους μισθούς. Μας είπαν ότι το ΓΕΣΥ δεν θα ήταν πάνω σε όλες τις απολαβές και οι συνάδελφοί μου πληρώνουν εκατό και πλέον ευρώ μετά τη συμφωνία που έκανε η ΠΑΣΥΔΥ. Μας είπαν ότι η συνταξιοδότηση δεν θα πάει πάνω από τα 62 χρόνια, αφυπηρετούμε στα 62», όπως εξήγησε.

Επίσης, ανέφερε ότι, «μας είπαν πως 60 χρόνια δουλεύαμε δύο ώρες παραπάνω οι αστυνομικοί και ο ΣΑΚ ξαφνικά μέσα σε μια μέρα αποφάσισε να εναρμονιστούμε με τη Δημόσια Υπηρεσία και όλες αυτές οι ώρες να δοθούν εισφορά και να μην πάρουμε τίποτα».

Σε ότι αφορά στο κατά πόσον γνώριζαν για τη διαβούλευση που είχε ο ΣΑΚ για τις μισθολογικές κλίμακες, υπογράμμισε πως για να καταλήξουν σε αυτό το θέμα, πρέπει να ενημερώσουν τα μέλη για τη μελέτη που έκαναν, όπως έπραξαν οι ίδιοι για τη δική τους μελέτη. «Οπόταν αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί από τα κόμματα και μετά να οδηγηθεί στον προϋπολογισμό. Λόγια είναι καλά να λέμε, αλλά εμείς θέλουμε πράξεις».

Τόνισε παράλληλα ότι, «είχαν υποσχεθεί (σ.σ. ο ΣΑΚ) να μιλήσουν για τους κανονισμούς προαγωγών και μέχρι σήμερα, εν έτη 2022, η Αστυνομία είναι έρμαιο των κομμάτων σε θέματα προαγωγών. Αυτό το λέει το Ανώτατο Δικαστήριο. Όσα έγιναν εναντίον των αστυνομικών τόσα χρόνια, δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνουν. Γραπτές συμφωνίες, δεσμεύσεις, χωρίς να υπάρχουν πίσω από κλειστές πόρτες είτε άλλες συμφωνίες, είτε άλλες συναλλαγές».

Δίνοντας κάποιες λεπτομέρειες για τη διαμαρτυρία είπε ότι είναι συμβολική και δεν θέλουν να προκαλέσουν οποιονδήποτε, αφού είναι αστυνομικοί και υπερασπίζονται την ευνομία στο κράτος.

«Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση. Επικοινώνησαν μαζί μας δύο εκ των κυριότερων για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ζητούν ενημέρωση, όπως και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αυτό σημαίνει να συνδικαλίζεσαι, αυτό σημαίνει να προασπίζεσαι τα δικαιώματα των αστυνομικών και όχι να μένεις στα λόγια ή απλά να δέχεσαι οποιοσδήποτε βρίσκεται στο προεδρείο οποιασδήποτε οργάνωσης ενίοτε να προάγεται», σημείωσε.

Κατέληξε λέγοντας πως «αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ και δεν μπορεί να συνεχίσει στην Αστυνομία. Δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να επεμβαίνει στην προσωπική ανέλιξη του οποιουδήποτε. Είμαστε εκεί για τους συναδέλφους μας, δεν είμαστε εκεί για προσωπικά συμφέροντα ή για αλλότρια κίνητρα».

Δειτε Επισης

Καταδίκης ΚΔ από ΕΔΑΔ-Παραβιάσεις σε υπόθεση γονικής επιμέλειας
Καταδίκη Κύπρου από ΕΔΑΔ για pushback δύο Σύρων αιτητών ασύλου στο Λίβανo το 2020
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Πληροφορίες της Europol οδήγησαν στη σύλληψη 42χρονου για παιδική πορνογραφία
Τρίτη σύλληψη για τη ρατσιστική επίθεση στη Λεμεσό
Πρόλαβε τα χειρότερα στη Λεμεσό το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιά πλησίαζε ντεπόζιτο με μαζούτ
Νέα τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 79χρονος Τρύφωνας Παπαχριστοφόρου
Ελεύθερος από Ανώτατο καταδικασθείς για τρομοκρατία-Εκκρεμούσε η απέλαση του για πάνω από 18 μήνες
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στο Πελέντρι 14χρονος (pic)
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»