«Κατασκόπευσαν» τους χειρισμούς της ΝΥ για βαν σε ΕΚ-Αναφορές σε πολιτικό

Με αρκετές αναφορές στην Κύπρο και τη σύνδεση του Ταλ Ντίλιαν μέσω της Intellexa με τη χώρα μας και την υπόθεση του μαύρου βαν, συνεχίστηκαν σήμερα οι ακροάσεις της επιτροπής PEGA, που συστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία διερευνά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών υποκλοπών από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Στο πρώτο πάνελ της επιτροπής βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι, Νάσος Κουκάκης, η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Σταύρος Μαλιχούδης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουκάκης αποδεδειγμένα έπεσε θύμα παρακολούθησης δύο φορές, ενώ ο Σταύρος Μαλιχούδης, κατήγγειλε την υποκλοπή των συνομιλιών του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα βαθιά η συζήτηση στις Βρυξέλλες για παρακολουθήσεις εν μέσω νέας παραδοχής

Για την εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση, μίλησε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε δηλώσεις των δημοσιογράφων που βρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, στις οποίες έκαναν λόγο για «δίκη παρωδία για το μαύρο βαν», ότι ο Ταλ Ντίλιαν «μετακινήθηκε από την Κύπρο στην Ελλάδα ως φυγάς» και πως «ο ιός των παρακολουθήσεων μεταφέρθηκε από την Κύπρο στην Αθήνα και μόλυνε τα ελληνικά πράγματα». Ο κ. Γεωργίου αφού χαρακτήρισε «βαριές κουβέντες», τις δηλώσεις του κ. Κουκάκη στον Τύπο, ρώτησε εάν αυτές τεκμηριώνονται. 

Επιπλέον ο κ. Γεωργίου έθεσε στη συζήτηση την εμπλοκή της Intellexa η οποία ξεκίνησε ως κυπριακή εταιρεία και στη συνέχεια μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα του ανακριτή της υπόθεσης του μαύρου βαν το 2018 στην Κύπρο, ο οποίος έκανε λόγο για άδεια που εκδόθηκε για εξαγωγές λογισμικού από την εταιρεία του Τιλ Ντίλιαν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή Ηλεκτρομηχανολογικής για δυνατότητα παρακολουθήσεων από σύστημα Φυλακών

Απαντώντας στα σχόλια του Γιώργου Γεωργίου ο Νάσος Κουκάκης, υπενθύμισε πως αναφέρθηκε στην Κύπρο σε δύο συνεντεύξεις και όσα είπε ήταν βασισμένα στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης στην Κύπρο. «Όσα είπα είναι βασισμένα στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης στην Κύπρο και βάσει των δεδομένων που έχουμε ότι η εταιρεία που χρησιμοποιούσε στην Κύπρο ο Ταλ Ντίλιαν και η οποία αποδεδειγμένα έκανε παρακολουθήσεις σε μεγάλο εύρος, αυτή η εταιρεία αρχικά αντιμετώπισε ποινικές διώξεις, όπως και ο ίδιος ο Ταλ Ντίλιαν και οι συνεργάτες του».

Μάλιστα ο κ. Κουκάκης προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και αναφέρθηκε στο ζήτημα της απόσυρσης των κατηγοριών εναντίων των φυσικών προσώπων, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο η Νομική Υπηρεσία χειρίστηκε την υπόθεση. «Ύστερα οι ποινικές διώξεις, χωρίς να τεκμηριώνεται πως, κάτι το οποίο καθημερινά σχεδόν τώρα το τελευταίο διάστημα αναφέρουν τα κυπριακά μέσα, αποσύρθηκαν και βρέθηκε τώρα η εταιρεία αυτή να έχει πληρώσει ένα πρόστιμο, ένα εκατομμύριο ευρώ», εξήγησε στους ευρωβουλευτές ο κ. Κουκάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καίει Δράκου για παρακολουθήσεις η εταιρεία-Θα εισέβαλαν σε κινητά εκτός φυλακών

«Να σας πω σε αυτό το σημείο ότι η Κύπρος ήταν σε θέση βάσει του νομικού της πλαισίου να επιβάλει πρόστιμο ένα εκατομμύριο ευρώ στην εταιρεία του Ντίλιαν που πιάστηκε να κάνει παρακολουθήσεις. Στην Ελλάδα δεν μπορεί γιατί δεν υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Οπότε ακόμα κι αν αναγνωριστούν οι ευθύνες, οι αρχές δεν μπορούν να ρίξουν πρόστιμο», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος που έπεσε θύμα παρακολουθήσης.

Από την πλευρά της η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στα θέματα της Κυπρου σύντομα, παραθέτοντας γεγονότα. 

Είναι γεγονός ότι ο Ταλ Ντίλιαν ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες από την Κύπρο. Είναι γεγονός ότι μετά από τα προβλήματα που αντιμετώπισε εκεί, μετέφερε τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι μένει στην Κύπρο. Άλλο ένα γεγονός είναι ότι είχε επαφές με πολιτικό προσωπικό στην Κύπρο. Επίσης είναι γεγονός ότι ένα ποινικό Δικαστήριο δεν δίκασε άτομα αλλά εταιρεία. Ευχαριστώ», περιορίστηκε να πει η κα. Τριανταφύλλου, αφήνοντας τους Ευρωβουλευτές να εξάγουν ο κάθε ένας προσωπικά τα δικά του συμπεράσματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρ ομαδόν κατά Δράκου για χρήση μέσων παρακολούθησης-Νομικοί δείχνουν παρανομία

Οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα

Για περίπου μιάμιση ώρα, ο Νάσος Κουκάκης, η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Σταύρος Μαλιχούδης παρουσίασαν την υπόθεση όπως τη βίωσαν προσωπικά, αλλά και όπως έχει προκύψει από την εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική έρευνά τους. Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εξέφρασαν την συμπάθειά τους για όσα καταθέτουν, λέγοντας ότι λυπούνται για όσα οι δημοσιογράφοι βίωσαν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, και θέλησαν να μάθουν για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στο σκάνδαλο αυτό.

Εντύπωση προκάλεσε, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών η τοποθέτηση της Πολωνής ευρωβουλευτή από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Φιλελευθέρων (κόμμα Μακρόν) που δήλωσε ότι «όσα καταθέτετε, τα ξέρω. Τις ίδιες πρακτικές εφάρμοσε η κυβέρνηση στην Πολωνία κατά της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, προκειμένου να κρατήσουν την εξουσία».

«Μαθαίνουμε για τη διαγραφή του φακέλου του Νίκου Ανδρουλάκη», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιντ' Βελτ, αναφερόμενη σε σημερινά δημοσιεύματα. Η πάντα ενημερωμένη ευρωβουλευτής ήθελε να μάθει αν συμβαίνει και στην περίπτωση των δημοσιογράφων. Η ίδια αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων γιατί ενώ υπήρξε η ευκαιρία, οι ελληνικές Αρχές δεν έλεγξαν άμεσα την Intellexa, την εταιρεία που σχετίζεται με το λογισμικό παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα. «Η  κυβέρνηση αρνείται ότι αγόρασε Predator, ας το πιστέψουμε. Μπορούν να ενεργοποιήσουν όμως την εταιρεία Intellexa ή κάποιον για λογαριασμό τους; Έχει προκύψει αυτό στην προκαταρκτική συζήτηση στο Κοινοβούλιο;», ρώτησε.

«Η δημοσιογραφική έρευνα στην Ελλάδα, μέρα με την μέρα, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που είναι πολύ σκοτεινοί», απάντησε ο Θανάσης Κουκάκης. «Ακούγεται γενικόλογο, αλλά χρειάζεται χρόνο, αν μπούμε σε πρόσωπα και εταιρείες. Αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται και στις προμήθειες συστημάτων ασφαλείας παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ και την Intellexa. Αναμένουμε από τις εισαγγελικές αρχές να κάνουν δουλειά τους και να αξιοποιήσουν δημοσιογραφική έρευνα, που εύκολα διαπίστωσαν ότι ο παραιτηθείς διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού συναλλάσσεται με τον εκπρόσωπο της εταιρίας Intellexa στην Ελλάδα... Το να οχυρώνεται πίσω από δικαιολογίες η ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν έχουν αγοράσει το σύστημα είναι αστείο. Το Λιμενικό χρησιμοποιεί 7 λιμενικά σκάφη που έχει αγοράσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών», συμπλήρωσε.

«Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για την εξεταστική της Ελληνικής Βουλής θα κρίνουν την πορεία της έρευνας, θα φανούν οι προθέσεις και θα μπορούμε να καταλάβουμε πού πάει αυτή η επιτροπή», είπε η Ελίζα Τριανταφύλλου, η οποία χαρακτήρισε την εξεταστική επιτροπή ως δεύτερη ευκαιρία για την κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή.

«Λυπάμαι που το ζήσατε αυτό. Κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να μπαίνει σε τέτοια θέση», είπε ο ευρωβουλευτής Ζοιντο Αλβάρεθ από το ΕΛΚ. «Περιμένουμε να διευκρινιστούν από την εξεταστική επιτροπή.

Με ανησυχεί αυτό που είπατε για την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα όταν αποκαλύφθηκαν όλα αυτά. Νομίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε και έκανε περισσότερα από άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη και αυτά που ζητάει η επιτροπή μας. Αισθάνεται ότι σας περιορίζουν στην ελευθερία της έκφρασης;», ρώτησε.

«Όταν έτυχε η δική μου περίπτωση, είναι ένα χρόνο πριν δεν είχε υπάρξει το πλαίσιο των παρακολουθήσεων. Οι επιπτώσεις στη δουλειά μου ήταν τεράστιες. Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποιείς είναι ότι έχεις εκθέσει πηγές και πιο ευάλωτους, όπως αξιωματούχους που πήραν ρίσκο να σε εμπιστευτούν, άνθρωποι που δεν έχουν χαρτιά, άλλοι που η απόφαση για το άσυλο εκκρεμεί. Χωρίς να το γνωρίζεις τους έχεις εκθέσει. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η ΕΥΠ είναι μια υπηρεσία που δε λογοδοτεί πουθενά και τα στελέχη της το γνωρίζουν.

Αν φτάσει στο δικαστήριο, θα αρκεί τα στελέχη να πει λόγους εθνικής ασφαλείας και η κουβέντα θα τελειώσει εκεί. Η παρακολούθηση θα πρέπει να είναι κάτι εξαιρετικό, σπάνιο. Και στην Ελλάδα δεν είναι», είπε ο Σταύρος Μαλιχούδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο για ανακρίσεις η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για παρακολουθήσεις

Δειτε Επισης

Τα πρωτόκολλα μας έπεσαν απ' τα χέρια... Απέδρασαν από το παράθυρο οι «καμπάνιες», ζητούμενο η επάρκεια
Πήδηξε από ύψος τεσσάρων μέτρων ο δραπέτης-Καταζητείτο για χρέη 87 εκατομμυρίων ευρώ
Πρόταση για καταγγελία οχημάτων σε πεζοδρόμια μέσω φωτογραφίας-Επιστολή ΟΠΑΚ στην Επιτροπή Νομικών
Η αναλγησία της εκτελεστικής εξουσίας, η καθυστέρηση ψήφισης Νόμου και η συνέχιση του χάους με τους ΤΑΚΑΤΑ
Σε διαθεσιμότητα και αξιωματικός για την απόδραση του Σουηδού-Ερώτημα η παραμονή του σε ιδιωτική κλινική
Στις φλόγες φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, έκλεισε η μια λωρίδα
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο