Ζητά «αναγνώριση» για τα μάρμαρα του Παρθενώνα η βρετανική Κυβέρνηση

Το Βρετανικό Μουσείο ανέκαθεν έλεγε πως αν αναγνωριστεί η κυριότητά του επί των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν πρόθυμο να συζητήσει δανεισμό τους στην Αθήνα, επανέλαβε ο Βρετανός Υφυπουργός Πολιτισμού, λόρδος Πάρκινσον, σε συζήτηση την Τρίτη στη Βουλή των Λόρδων περί επαναπατρισμού πολιτιστικών αντικειμένων.

Κατά τη συζήτηση ακούστηκαν θέσεις υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά ο κυβερνητικός αξιωματούχος δεν παρεξέκλινε της πάγιας βρετανικής θέσης.

Ο λόρδος Πάρκινσον είπε ότι χαιρετίζει την πρόθεση του Βρετανικού Μουσείου να ανοίξει συζητήσεις για μία «συνεργασία του Παρθενώνα» με το Μουσείο Ακρόπολης, όπως το έθεσε σε συνέντευξή του προ μηνός ο υποδιευθυντής του λονδρέζικου ιδρύματος Τζόναθαν Γουίλιαμς.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την απόφαση του Μουσείου Horniman του Λονδίνου να επιστρέψει στη Νιγηρία τα Μπρούτζινα του Μπενίν που έχει στη συλλογή του.

Ο λόρδος Νταμπς του Εργατικού Κόμματος, με αναφορά στην Ελλάδα, προέτρεψε τη Συντηρητική κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία ώστε να επιτρέπεται η επιστροφή αντικειμένων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα προέλευσης ή που αποτελούν μέρος μίας ενιαίας καλλιτεχνικής οντότητας.

Ο Υφυπουργός υποστήριξε πως τα μουσεία και οι πινακοθήκες στη Βρετανία λειτουργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και ότι η κίνηση του Μουσείου Horniman δεν επιφέρει κάποια αλλαγή στις θέσεις της κυβέρνησης ή στους νόμους που απαγορεύουν τη διάλυση μουσειακών συλλογών.

Η βαρόνη Τζόουνς των Πρασίνων, η οποία τυγχάνει πρώην αρχαιολόγος, πήρε το λόγο για να σχολιάσει ότι η Βρετανία δεν είναι ιδιοκτήτρια των «Ελγινείων μαρμάρων», καθώς όπως τόνισε δεν υπάρχει απόδειξη περί νόμιμης αγοράς τους από τον Έλγιν. «Επομένως έχουν κλαπεί», συμπέρανε, κάτι που χαρακτήρισε «εθνική ντροπή». Όπως συμπλήρωσε, επισκέφθηκε το καλοκαίρι το Μουσείο Ακρόπολης και είδε ένα τεράστιο κενό. «Είναι ώρα να τα στείλουμε πίσω», κατέληξε.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού αντέτεινε κατά την πάγια απάντηση πως ενώ το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα θαυμάσιο μουσείο με τον Παρθενώνα στον ορίζοντα, «περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο κάθε χρόνο στο πλαίσιο μιας σπουδαίας σύνοψης του ανθρώπινου πολιτισμού».

Πρόσθεσε ότι τα Γλυπτά «αποκτήθηκαν νόμιμα από το Μουσείο το 1801 και οι επίτροποι διοίκησης έχουν δίκιο στην επίκληση αυτού του γεγονότος».

Αλλαγή της νομοθεσίας ζήτησαν επίσης το ανεξάρτητο μέλος της Βουλής των Λόρδων κόμης του Κλανκάρτι και ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης λόρδος ΜακΝάλι, ο οποίος τάχθηκε μάλιστα υπέρ της αντικατάστασης των Γλυπτών στο Λονδίνο από τρισδιάστατα αντίγραφα, ώστε τα αυθεντικά να επιστρέψουν «εκεί όπου δικαιωματικά ανήκουν στην Αθήνα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία ο Τράμπ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 16,2 εκατ. ευρώ
Άδειασε το αφήγημα των υπουργών του ο Πρόεδρος-Διαφορετική στάση, παραδοχή παραλείψεων και εκτεθειμένοι Χαρτσιώτης-Παναγιώτου
Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Ακμάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου-Τρεις καταγγελίες ενώπιον των Αρχών, απέσπασαν 37 χιλιάδες οι επιτήδειοι
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Κύθηρα, νέο «112» στην Εύβοια
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Γερολέμου που έχασε το σπίτι της από την πυρκαγιά-«Δουλέψαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Ανακοινώνει μέτρα για τους πυρόπληκτους ο Πρόεδρος, αποζημιώνονται πλήρως-Τα παράπονα και τι συμφωνήθηκε
Τα πρόσωπα της τραγωδίας έχουν ονοματεπώνυμο... Επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια στον τόπο που γεννήθηκαν οι άτυχοι Δημήτρης και Μάρω