Αντεπίθεση Δένδια στο τουρκικό παραλήρημα και νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου
20:58 - 06 Σεπτεμβρίου 2022
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna, απαντώντας στα παραληρήματα του Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρεσέντο απειλών από Ερντογάν-«Θα τελειώσει η υπομονή μας, δεν είναι φαντασίωση»
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως καθημερινά η Ελλάδα αντιμετωπίζει σειρά απειλών και δηλώσεων οι οποίες είναι «εξωφρενικές», ενώ κατά διαστήματα δημοσιεύονται χάρτες οι οποίοι απεικονίζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος.
Ο κ. Δένδιας συνέχισε δε υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ο οποίος είπε πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», υπονοώντας εισβολή σε ελληνικό έδαφος.
«Να θυμίσω πως απέναντί μας υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης καθώς και μία πλήρη στρατιά», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε λέγοντας πως μας η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με casus belli εάν η χώρα μας εξασκήσει τα δικαιώματά της όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Στην συνέχεια ωστόσο ο κ. Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρές απειλές στην ιστορία της τονίζοντας πως «απορρίπτουμε πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά εκτός εαυτού ο Ερντογάν-«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»
Μητσοτάκης για την Τουρκία: Προκαλεί ένταση, υπονομεύει την ασφάλεια
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Catherine Colonna, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάγησαν απόψεις για διεθνή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, με αιχμή την ενεργειακή κρίση.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην κα Colonna τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση με συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, ως στρατηγικός ενεργειακός κόμβος.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα Colonna για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Νωρίτερα, σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος λίγες ώρες μετά το παραλήρημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα επισημαίνοντας πως είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η κυριαρχία μας από μία χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην ενεργειακή κρίση, που απαιτεί, όπως είπε, κοινή αντιμετώπιση και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συζητήθηκαν θέματα διεθνούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.
Με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Όπως τόνισε, οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Παράλληλα, ενημέρωσε την πρόεδρο της Σλοβακίας για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακάθεκτος ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση στην Κύπρο χωρίς την Τουρκία»
Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσουγλου προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, αφού με την υπογραφή του σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που στάλθηκαν ηλεκτρονικές επιστολές, εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των «προβλημάτων του Αιγαίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αγκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές και επικαλούνται τα τουρκικά ΜΜΕ, στις επιστολές που στάλθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, δόθηκε έμφαση στις «παράνομες δράσεις» και τα «μαξιμαλιστικά αιτήματα» της Ελλάδας.
Οι επιστολές συνιστούν, πιθανότατα, απάντηση στην κίνηση της Αθήνας να διεθνοποιήσει το θέμα των πρωτοφανών δηλώσεων από τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, ενώ η Αγκυρα είχε απειλήσει να στείλει στα ίδια φόρα το υποτιθέμενο «κλείδωμα» τουρκικών αεροσκαφών από τους ελληνικούς S-300.
Σημειώνεται, δε, πως έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που η Αγκυρα –με πρωτοστάτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– διατηρεί υψηλούς τους τόνους, επιμένοντας για δήθεν προκλήσεις της Αθήνας και απειλώντας ξανά ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».
Τι ισχυρίζεται η Αγκυρα
Μια εκ των επιστολών αναφέρει ότι υπάρχει σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.
Στην επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μη επικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και σύνορα εναέριου χώρου, ενώ η όποια κατάσταση δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.
Στην επιστολή αναφέρεται, ακόμη, ότι η Τουρκία πιστεύει πως τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.
Τέλος, η επιστολή αναφέρει ότι παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.
Πηγή: Πρώτο Θέμα/In.gr