Στην Κύπρο για ανακρίσεις η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για παρακολουθήσεις

Την απόφαση να έρθει με κλιμάκιο στην Κύπρο, έτσι ώστε να αποκτήσει ιδίαν άποψη για το θέμα των παρακολουθήσεων, φαίνεται να έχει λάβει η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που διερευνά τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus και γενικότερα κακόβουλων λογισμικών σε κράτη μέλη.  

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Η αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου που θα έρθει στην Κύπρο, θα ζητήσει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα για τη χρήση, αλλά και το εμπόριο τέτοιων λογισμικών εντός Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό διερεύνηση τα κονδύλια της ΕΕ στην Κύπρο-Έρχεται κλιμάκιο του Ευρωκοινοβουλίου

Η σημασία της επίσκεψης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν υπολογίσει κανείς πως η επίσκεψη στην Ελλάδα, όπου αποδεδειγμένα γίνονταν παρακολουθήσεις κατά πολιτικών και δημοσιογράφων, θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο από την επίσκεψη στην Κύπρο. Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Κύπρο στις τέσσερις Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει μια στάση στην Αθήνα, όπου τα μέλη της Επιτροπής που θα αποτελούν την αποστολή, θα έχουν επαφές με αρμόδιους της Ελλάδας.

Σε σχέση με την επίσκεψη στην Κύπρο η επιτροπή έχει ήδη κυκλοφορήσει στα μέλη της ένα πιθανό πρόγραμμα συναντήσεων, το οποίο ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Μεταξύ άλλων τα μέλη της επιτροπής θα έχουν συναντήσεις με τη Βουλή, τις εθνικές αρχές, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει την πολιτική ηγεσία, τις διωκτικές Αρχές και τη Νομική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κυπριακές εταιρείες εμπλεκόμενες στο παράνομο εμπόριο λογισμικού παρακολουθήσεων

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα της επιτροπής PEGA, η οποία συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση στις Βρυξέλλες, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να εστιάσει στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση αναμένεται να έχει και έντονο κυπριακό ενδιαφέρον αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι εταιρείες που εμπλέκονται στις παρακολουθήσεις Κουκάκη-Ανδρουλάκη στο παρελθόν είχαν ως πεδίο δράσης την Κύπρο.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της επιτροπής PEGA, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, με κάθε ευκαιρία, τόσο κατά τη διάρκεια των ακροάσεων όσο και με δημόσιες παρεμβάσεις του, κάνει λόγω για συντριπτικά στοιχεία. Μάλιστα μιλώντας σε ελλαδική εφημερίδα την περασμένη Κυριακή, έκανε λόγο για χείμαρρο στοιχείων για τη διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. «Σαν σε ξέφραγο αμπέλι, οι ισραηλινές εταιρείες βρήκαν πρόσφορο έδαφος και την ανοχή της κυπριακής κυβέρνησης και ανέπτυξαν σε πειραματικό στάδιο τα λογισμικά τους. Ο ιός και τα απόνερα των παράνομων λογισμικών έφτασαν από τη Λευκωσία στην Αθήνα», είπε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά στο δημοτικό Λυκαβητού στη Λευκωσία-Επηρεάστηκαν δύο αίθουσες
Η εβδομάδα που πέρασε ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ-Το σερί των επιτυχιών και οι προκλήσεις
Τουλάχιστον 23 νεκροί και δεκάδες Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη-Νεκροί πατέρας και 13χρονος γιος μετά από τροχαίο
The Times: Οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει στο Ιράν τουλάχιστον από το 2010 και χαρτογραφούσαν τα πυρηνικά
Φωτιά μετά από χρήση σμυριλίου στην Κακοπετριά-Καταγγέλλει τους εμπλεκομένους το Τμήμα Δασών
Συνολικά 53 Κύπριοι έφυγαν από Ιράν και Ισραήλ-Πάνω από 3000 ταξιδιώτες στην Κύπρο λόγω εκτροπής
Πατέρας ξυλοκόπησε με βέργα τα παιδιά του στην Αχαΐα-Συνελήφθη μετά από καταγγελία της μητέρας
Εκτελέσεις, συλλήψεις και παράνοια στο Ιράν μετά το τέλος του πολέμου-Πού κρυβόταν ο Χαμενεΐ
Δεκαενιάχρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού-Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα