Δικαιωμένη η Αριστοτέλους με έκθεση για σύστημα κινητών-«Αποσαφηνίζονται οι ευθύνες»
17:39 - 05 Σεπτεμβρίου 2022
Αναμφίβολα η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στην οποία καταγράφεται ξεκάθαρα για το ποιος έχει ευθύνες σε σχέση με την μη αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές, έρχεται να προσθέσει κομμάτια στο παζλ που προέκυψαν, στον απόηχο των καταγγελιών της Άννας Αριστοτέλους σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού.
Μετά τις καταγγελίες, η συζήτηση στράφηκε και γύρω από το σύστημα απενεργοποίησης κινητών, όπου το φως της δημοσιότητας είδαν αρκετές επιστολές της Διεύθυνσης των Φυλακών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέσω των οποίων ζητούσε τα τελευταία δύο χρόνια, αναβάθμιση του συστήματος, ώστε αυτό να συνάδει με την τεχνολογία, με στόχο την καθολική φραγή του σήματος. Αναβάθμιση η οποία δεν έγινε μέχρι σήμερα, ενώ επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας, ήθελε τη Στέφη Δράκου να προκρίνει καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, με τη Διεύθυνση να επιμένει στην καθολική φραγή, αφού αυτό που ζητούσε η υπουργός Δικαιοσύνης, παραβίαζε τις σχετικές νομοθεσίες, καθώς για κάτι τέτοιο, απαιτείται δικαστικό διάταγμα.
Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, που καταλογίζει ευθύνες στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, έρχεται να δώσει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα, αφού διαπιστώνεται πως η εν λόγω υπηρεσία ήταν η καθ΄ ύλη αρμόδια για την αναβάθμιση του συστήματος, η οποία ωστόσο φαίνεται να μην ανταποκρίθηκε. Σημειώνεται πως η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, ήταν αυτή που κατήγγειλε την Διεύθυνση των Φυλακών για διαρροή email, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις επιστολές που λάμβανε από την αναβάθμιση του συστήματος και για την πρόθεση παρακολουθήσεων, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να ανοίξει σε βάρος της ποινική υπόθεση, κάτι για το οποίο δέχθηκε έντονες επικρίσεις, αφού ήταν η θέση της πλευράς της Αριστοτέλους, πως επρόκειτο για ανύπαρκτα αδικήματα και στόχος ήταν η «αντεπίθεση» στην Διεύθυνση που προέβη σε καταγγελίες σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, αφού προηγήθηκε και ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για δεύτερη έρευνα.
Στην εν λόγω έκθεση, καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση και ολιγωρία από πλευράς Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, κάτι που αντικρούεται με τα όσα είχε δηλώσει τον Αύγουστο ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος σε δηλώσεις του, είχε αναφέρει πως δεν καθυστέρησαν οι εργασίες αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων και ότι το σύστημα θα αναβαθμιστεί πλήρως εντός ενός ή δύο μηνών. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το σύστημα δεν έχει αναβαθμιστεί.
Τα όσα υποστήριζε η Άννα Αριστοτέλους, σε σχέση με τις αλλεπάλληλες επιστολές της στις αρμόδιες υπηρεσίες, έρχονται να επιβεβαιωθούν από την έκθεση του Ελεγκτή, ο οποίος δείχνει ξεκάθαρα πως η ευθύνη βαραίνει την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, κάνοντας λόγο για «κακή διαχείριση της σύμβασης εκ μέρους του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών», τονίζοντας πως ο χρόνος της αναβάθμισης του συστήματος, παρήλθε χωρίς να έχει εκτελεστεί, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει πως «η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, οφειλόταν στην αποτυχία του Αναδόχου να εγκαταστήσει ένα σύστημα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύμβασης, κυρίως όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να ικανοποιούσε».
Παράλληλα, όσον αφορά στην εκτέλεση σημαντικών πρόσθετων εργασιών/αναγκών που προκύπτουν, σημαντικού κόστους και τα οποία επηρεάζουν άμεσα την αποτελεσματικότητα των προς προμήθεια συστημάτων και άπτονται σημαντικών θεμάτων ασφάλειας, η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει πως «το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας να δίνει τη δέουσα σημασία και να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους».
Επιπρόσθετα, η έκθεση του Ελεγκτή έρχεται να επιβεβαιώσει και τις παρεμβολές στην κινητή τηλεφωνία της περιοχής γύρω από τον χώρο των φυλακών, που είχαν παρουσιαστεί κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος, αναφέροντας πως η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία «ισχυρίστηκε ότι αυτές οφείλονταν σε τεχνική αστοχία του συστήματος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΚΤΗ
Νιώθει δικαιωμένη η Αριστοτέλους
Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση και τα όσα καταγράφει, η Άννα Αριστοτέλους σε δηλώσεις της, αναφέρει πως νιώθει δικαιωμένη, ενώ επαναλαμβάνει πως ως Διεύθυνση, έχει αποστείλει σωρεία επιστολών για την αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών.
«Χαιρετίζουμε την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας αφού πάντα με σαφήνεια αναλύονται θέματα με όλες τις λεπτομέρειες που τα περιβάλλουν και αποσαφηνίζονται οι ευθύνες, οι ρόλοι των υπηρεσιών σε διάφορα ζητήματα, καθώς και οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται», ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, προσθέτοντας πως «οι διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή, όσον αφορά το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις μας, ενώ παραμένει εκτεθειμένη η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία η οποία ειρήσθω εν παρόδω υπέβαλε μια άνευ λόγου και ουσίας καταγγελία εναντίον μας».
Παράλληλα, αναφέρει πως «τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αποσαφηνίζουν διάφορα θέματα σε σχέση με την εγκατάσταση και ειδικότερα την αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές και επί αυτού θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το Τμήμα Φυλακών έχει αποστείλει σωρεία επιστολών τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνοντας τα προβλήματα που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Φυλακών, και προέκυπταν από όλες αυτές τις καθυστερήσεις, παρατάσεις κτλ, που καταγράφονται στην έκθεση».
Συνεπώς, αναφέρει καταλυτικά, «σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι από τα ευρήματα της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δούρειος ίππος το σύστημα των Κεντρικών Φυλακών για παρακολουθήσεις;