Αναστολή του ρωσικού δημοψηφίσματος στη νότια Ουκρανία εν μέσω μαχών

Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Μόσχα στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι σταματούν τα σχέδια για δημοψήφισμα για να γίνει μέρος της Ρωσίας, εν μέσω ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η Χερσώνα και η νότια περιοχή της Ζαπορίζια βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής τον Φεβρουάριο και τώρα ενσωματώνονται στη ρωσική οικονομία.

«Έχουμε προετοιμαστεί για την ψηφοφορία, θέλαμε να διεξαγάγουμε δημοψήφισμα στο εγγύς μέλλον, αλλά λόγω όλων των γεγονότων που συμβαίνουν, νομίζω ότι θα σταματήσουμε προς το παρόν», ανέφερε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αξιωματούχος, που υποστηρίζει τη Μόσχα στη Χερσώνα, σε δηλώσεις που μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Στρεμούσοφ είπε ότι αυτή ήταν μια «πρακτική» απόφαση επειδή «εκπληρώνουν το κύριο καθήκον: τη διατροφή και την προστασία του πληθυσμού».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση κατά του ρωσικού στρατού στη νότια Ουκρανία, λέγοντας ότι έχουν εκ νέου καταλάβει αρκετές περιοχές και κατέστρεψαν στόχους, συμπεριλαμβανομένης μιας γέφυρας.

Η νότια διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε στο Facebook αργά την Κυριακή ότι έπληξε επίσης μια αποθήκη πυρομαχικών και ένα κέντρο ελέγχου του ρωσικού στρατού νοτιοανατολικά της Χερσώνας, μιας πόλης που κατέλαβε η Μόσχα τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Στο καθημερινό μήνυμά του την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την εκ νέου κατάληψη δύο χωριών στα νότια και ενός στα ανατολικά, χωρίς να δώσει τα ονόματά τους.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνεχίζει να προκαλεί μεγάλες απώλειες στον ουκρανικό στρατό και «προσπαθεί να κερδίσει έδαφος» σε ορισμένες νότιες περιοχές.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από βορρά, νότο και ανατολικά.

Αφού απέτυχαν να καταλάβουν το Κίεβο τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, αποσύρθηκαν από το βόρειο τμήμα της χώρας και εστίασαν τις επιθέσεις τους στο νότο και στα ανατολικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Η θέση των IDF για τον τραυματισμό Κυανόκρανων στον Λίβανο-«Πυροβολήσαμε κατά απειλής, το φυλάκιό τους ήταν κοντά»
Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ για «80 βλήματα» μέσα σε 3 λεπτά από τον Λίβανο
Επί μήνες ένοπλος Ισραηλινός παρίστανε τον στρατιώτη–Έχει φωτογραφεί και με τον Νετανιάχου στη Γάζα
Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα-Τουλάχιστον 16 οι νεκροί
Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να κάνει «ενδελεχείς έρευνες» για φερόμενες κακοποιήσεις μεταναστών
Ζελένσκι για συνάντηση με Πάπα-Κεντρικό θέμα η επιστροφή συμπατριωτών μας που βρίσκονται σε αιχμαλωσία
Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ μιλά για τις απειλές συνωμοσιολόγων μετά τον τυφώνα Milton
Σαράντα νέες καταγγελίες κατά του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, μεταξύ άλλων για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς
Κόλαση φωτιάς μετά από έκρηξη σε πλοίο μεταφοράς πετρελαίου στη Βαλτική
Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί το Ισραήλ ο ΟΗΕ-«Συντονισμένη πολιτική καταστροφής»