Είναι αργό και ακριβό το ίντερνετ στην Κύπρο; Παγκόσμια έρευνα δίνει απαντήσεις

«Το ίντερνετ στην Κύπρο είναι αργό». «Οι τιμές των παρόχων διαδικτύου είναι από τις πιο ακριβές». «Οι ταχύτητες στην Κύπρο είναι πολύ πιο χαμηλές από το εξωτερικό».«Το 5G υπολειτουργεί», είναι μόνο μερικές από τις φράσεις κλισέ που ακούγονται, όταν στις παρέες πέφτει το θέμα της χρήσης ίντερνετ στην Κύπρο.   

Έτσι είναι όμως τα πράγματα; Όντως η Κύπρος έμεινε ανεξεταστέα στις παρεχόμενες υπηρεσίες ίντερνετ προς τους πολίτες; Απαντήσεις σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα δίνει η μελέτη DQL (Ψηφιακού Δείκτη Ποιότητας Ζωής) που διεξήχθη από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark, η οποία αξιολογεί τις χώρες με βάση πέντε θεμελιώδεις πυλώνες ψηφιακής ευημερίας: ποιότητα Διαδικτύου, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική υποδομή, προσιτή τιμή στο Διαδίκτυο και ηλεκτρονική ασφάλεια.

Σύμφωνα με την τέταρτη ετήσια έκδοση DQL, η Κύπρος κατατάσσεται στην 37η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την ψηφιακή ευημερία. Η έρευνα διεξήχθη ανάμεσα σε 117 χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από τους πέντε θεμελιώδεις πυλώνες της ψηφιακής ζωής, η χειρότερη βαθμολογία της Κύπρου είναι για την ποιότητα του διαδικτύου (κατάταξη στην 53η θέση παγκοσμίως) και η καλύτερη για την ηλεκτρονική ασφάλεια (22η). Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Κύπρου έρχονται στην 31η θέση, ενώ η ηλεκτρονική υποδομή και η οικονομική προσιτότητα στο διαδίκτυο κατατάσσονται στην 39η και 51η θέση, αντίστοιχα. Ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού, το σταθερό ευρυζωνικό διαδίκτυο έχει γίνει λιγότερο προσιτό παγκοσμίως για δεύτερη συνεχή χρονιά, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το παγκόσμιο ψηφιακό χάσμα.

Φέτος, η Κύπρος μπήκε στην πρώτη 40άδα παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 37η θέση στον τελικό δείκτη και την 5η στην Ασία. Η χώρα έχει υποχωρήσει κατά δύο θέσεις από την περσινή έκδοση, πέφτοντας από την 35η στην 37η θέση. Από όλους τους πυλώνες του δείκτη, το πιο αδύναμο σημείο της Κύπρου είναι η ποιότητα του διαδικτύου, η οποία υπολείπεται κατά 70%για να φτάσει τα αποτελέσματα  της καλύτερης στην κατάταξη χώρας που είναι η Χιλή.

Η ποιότητα του Διαδικτύου στην Κύπρο είναι συγκριτικά μέτρια και σε παγκόσμια κλίμακα το κινητό διαδίκτυο είναι καλύτερο από το σταθερό.

Η ποιότητα του διαδικτύου της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του διαδικτύου, κατατάσσεται στην 53η θέση παγκοσμίως και είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Όσον αφορά μόνο την ταχύτητα του διαδικτύου, το κινητό διαδίκτυο της Κύπρου κατατάσσεται υψηλότερα από τη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση στην παγκόσμια κατάταξη, με ταχύτητα 159,2 Mbps/s (7η παγκοσμίως). Εν τω μεταξύ, το σταθερό ευρυζωνικό διαδίκτυο έρχεται στην 66η θέση (58 Mbps/s), που το καθιστά ιδιαίτερα χαμηλό.

Σε σύγκριση με την Τουρκία, το κινητό διαδίκτυο της Κύπρου είναι 3 φορές ταχύτερο, ενώ το ευρυζωνικό είναι 30% ταχύτερο. Από πέρυσι, η ταχύτητα του mobile internet στην Κύπρο έχει βελτιωθεί κατά 49,9% (53 Mbps), ενώ η ταχύτητα σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης έχει αυξηθεί κατά 14,9% (7,5 Mbps). Συγκριτικά, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης απολάμβαναν ταχύτητες κινητής τηλεφωνίας έως και 104 Mbps/s και σταθεροποιήθηκαν έως και 261 Mbps/s καθιστώντας την χώρα της Ασίας, στην κορυφή της λιστας για το ταχύτερο διαδίκτυο παγκοσμίως.

Σύγκριση μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας-Ελλάδας

 

Η πιο προσιτή τιμή του διαδικτύου της Κύπρου, τοποθετεί τη χώρα στην 51η θέση παγκοσμίως. Οι Κύπριοι καταναλωτές, μπορούν να αγοράσουν 1 GB mobile internet για 3 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα εργασίας το μήνα, τρεις φορές δηλαδή, περισσότερο από ό,τι στην Τουρκία. Ωστόσο, σε σύγκριση με το Ισραήλ, που έχει το πιο προσιτό mobile internet στον πλανήτη (5 δευτ. ανά 1 GB), οι Κύπριοι εργάζονται 45 φορές περισσότερο. Η τιμή του mobile internet βελτιώθηκε από το προηγούμενο έτος, κάνοντας τους ανθρώπους να εργάζονται 14 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα λιγότερο για να αντέξουν οικονομικά την ίδια υπηρεσία διαδικτύου για κινητά.

Η σταθερή ευρυζωνική σύνδεση κοστίζει στους Κύπριους περίπου 2 ώρες 32 λεπτά από τον χρόνο εργασίας τους κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εργάζονται 8 φορές περισσότερο από τους Ισραηλινούς πολίτες, για τους οποίους το πιο προσιτό πακέτο κοστίζει μόνο 19 λεπτά εργασίας μηνιαίως. Από πέρυσι, το ευρυζωνικό διαδίκτυο έχει γίνει πιο προσιτό στην Κύπρο, αφού χρειάζεται να εργάζονται 46 λεπτά λιγότερα για να αντέξουν οικονομικά την υπηρεσία σταθερού ευρυζωνικού διαδικτύου.

Το παγκόσμιο ψηφιακό χάσμα είναι τώρα πιο βαθύ από ποτέ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευρυζωνική σύνδεση γίνεται λιγότερο προσιτή κάθε χρόνο. Εξετάζοντας τις χώρες που περιλαμβάνονται στον δείκτη του περασμένου έτους, οι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν έξι λεπτά παραπάνω για να αντέξουν οικονομικά το ευρυζωνικό διαδίκτυο το 2022. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ουγκάντα, οι άνθρωποι εργάζονται κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες για να κερδίσουν το φθηνότερο πακέτο σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και πέρυσι. Με τον τρέχοντα πληθωρισμό, την πίεση στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα που χρειάζονται το διαδίκτυο έχει γίνει ακόμη πιο βαριά. Η μελέτη του Surfshark διαπίστωσε επίσης ότι οι χώρες με τη φτωχότερη σύνδεση στο Διαδίκτυο πρέπει να εργάζονται για αυτήν τη μεγαλύτερη διάρκεια. 

«Ενώ οι χώρες με ισχυρή ψηφιακή ποιότητα ζωής τείνουν να είναι εκείνες των προηγμένων οικονομιών, η παγκόσμια μελέτη διαπίστωσε ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν πάντα την ψηφιακή ευτυχία», εξηγεί ο Gabriele Racaityte-Krasauske, Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων στο Surfshark. «Γι' αυτό, για τέταρτη συνεχή χρονιά, συνεχίζουμε να αναλύουμε την Ψηφιακή Ποιότητα Ζωής για να δούμε πώς τα διάφορα έθνη συμβαδίζουν με την παροχή των βασικών ψηφιακών αναγκών για τους πολίτες τους. Το πιο σημαντικό, η έρευνά μας επιδιώκει να δείξει την πλήρη εικόνα του το παγκόσμιο ψηφιακό χάσμα από το οποίο υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι».

Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να ζεις με την ψηφιακή ποιότητα ζωής

Συνολικά, 7 στις 10 χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία βρίσκονται στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Το Ισραήλ κατέχει την 1η θέση στο DQL 2022 ωθώντας τη Δανία στη δεύτερη θέση μετά από δύο χρόνια προβάδισμα. Η Γερμανία κατατάσσεται στην 3η θέση και η Γαλλία και η Σουηδία συγκεντρώνουν την πρώτη πεντάδα από τα 117 κράτη που αξιολογήθηκαν. Κονγκό, Υεμένη, Αιθιοπία, Μοζαμβίκη, Καμερούν είναι οι πέντε τελευταίες χώρες.

 Περιφερειακά, οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν στην Αμερική ως χώρα με την υψηλότερη ψηφιακή ποιότητα ζωής, ενώ το Ισραήλ κατέχει ηγετική θέση στην Ασία. Μεταξύ των αφρικανικών χωρών, οι άνθρωποι στη Νότια Αφρική απολαμβάνουν την υψηλότερη ποιότητα ψηφιακής ζωής. Στην Ωκεανία, η Νέα Ζηλανδία παίρνει το προβάδισμα, ξεπερνώντας την Αυστραλία σε διάφορους ψηφιακούς τομείς φέτος.

Η έρευνα DQL του 2022 εξέτασε περισσότερους από 7,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σχετικά με πέντε βασικούς πυλώνες και 14 βασικούς δείκτες που παρέχουν ένα ολοκληρωμένο μέτρο. Η μελέτη βασίζεται σε πληροφορίες ανοιχτού κώδικα των Ηνωμένων Εθνών, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Freedom House, τη Διεθνή Ένωση Επικοινωνιών και άλλες πηγές. Η φετινή μελέτη περιλαμβάνει επτά (6%) περισσότερες χώρες από το DQL 2021, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αφρικανικές χώρες.

 

Δειτε Επισης

Έδειξαν λένε διάθεση αποφυγής της απεργίας οι γιατροί-«Αλαζονική και αυταρχική διαχρονικά η στάση ΟΚΥπΥ»
Η άμεση προστασία και ασφάλεια των γυναικών στους στόχους των αρμοδίων
Έρευνα ΓΕΡΗΕΤ: Απεριόριστος χρόνος, sms, δεδομένα για 78% των συνδέσεων κινητής
Δεν τα βρήκαν, πάνε στη 48ωρη απεργία οι γιατροί-Πυρά Δαμιανού, δείχνει εργαλειοποίηση ασθενών
Το 36,1% γυναικών στην Κύπρο έζησαν σωματική ή σεξουαλικη βία κατά την διάρκεια της ζωής τους
Οδηγίες διαχείρισης καρκίνου θυρεοειδούς και χρόνιας νεφρικής νόσου από τον ΟΑΥ
Εκστρατεία συλλογής τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ανένδοτες οι συντεχνίες στο σκυρόδεμα-Ο όρος που θέτουν για να τερματίσουν την απεργία
Αποκλειστικά για επείγοντα περιστατικά θα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ κατά την απεργία-«Ύψιστη προτεραιότητα οι ασθενείς»
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank