Τύμπανα αναγνώρισης του ψευδοκράτους-Πάει στο ΣΑ του ΟΗΕ η Άγκυρα

Η Τουρκία ετοιμάζεται να οδηγήσει το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να άρει τα εμπόδια για αναγνώριση του ψευδοκράτους, γράφει στο κύριο της θέμα σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», σύμφωνα με την οποία στην ημερήσια διάταξη είναι η «φόρμουλα Ιερουσαλήμ». Όπως γράφει η εφημερίδα, ακόμη και αν δεν περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ένα ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση θα ασκήσει ψυχολογική πίεση υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.    

Με τίτλο «Πρωτοβουλία για την Κύπρο από Τουρκία, στην ατζέντα η φόρμουλα Ιερουσαλήμ», η εφημερίδα γράφει ότι το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ το 2017 ,το οποίο πέρασε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, έχει αποτελέσει προηγούμενο. Η πρόταση είχε υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από την Τουρκία και την Υεμένη ως απάντηση στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και έγινε δεκτή με ψήφους 128 και με 9 κατά. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει τότε να διακόψει την οικονομική βοήθεια σε χώρες που θα πουν «ναι», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει αντίποινα ο Ερντογάν για την άρση εμπάργκο όπλων-Παρών στη φιέστα ντροπής

Ο πρώην Τούρκος πρεσβευτής Ουλούτς Οζουλκέρ δήλωσε ότι «η απόφαση για την Ιερουσαλήμ ελήφθη το 2017 με πρωτοβουλία της Τουρκίας. Τότε η Τουρκία τα κατάφερε. Γιατί όχι και αυτή τη φορά;».

Όπως γράφει η Μιλλιέτ, η Τουρκία έχει κάνει ριζικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια στην πολιτική της για το Κυπριακό. Το πλαίσιο της στρατηγικής για αναγνώριση του ψευδοκράτους χαράχθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) τον Ιούλιο. Στη ανακοίνωση του ΣΕΑ  τον Ιούλιο αναφέρθηκε ότι «δηλώθηκε ισχυρή υποστήριξη για το όραμα της λύσης δύο κρατών της τδβκ,που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς». Μετά την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν για αναγνώριση κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επαναλήφθηκε και στην ανακοίνωση του ΣΕΑ τον Σεπτέμβριο. Στην ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ότι  «η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της τδβκ».

Ο πρώην Πρέσβης Ουλούτς Οζουλκέρ ανέφερε στην Μιλλιέτ ότι «σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων την έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον, καθένα από τα 5 μόνιμα μέλη έχει δικαίωμα βέτο. Ακόμα κι αν λάβετε ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η απόφαση πρέπει να ληφθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι όμως δυνατό να προσεγγίσουμε το θέμα από άλλη οπτική γωνία. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δημιουργούν ψυχολογική πίεση ακόμα κι αν δεν περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενισχύει τον Αττίλα με επιπλέον στρατό ο Ερντογάν-Προανήγγειλε κούρσα εξοπλισμών

Η απόφαση της Ιερουσαλήμ το 2017, αναφέρει περαιτέρω, είναι ένα προηγούμενο από αυτή την άποψη. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας όσον αφορά την αναγνώριση της τδβκ είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1964. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Θα το επέτρεπε σήμερα η Αγγλία, που ήταν η εγγυήτρια χώρα και έγραψε αυτή την απόφαση εκείνη την εποχή; Ούτε οι ΗΠΑ λένε ναι σε αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

Είναι, συμπλήρωσε ο πρώην Πρέσβης, αδύνατο να παρακαμφθεί το βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τότε μένει να δημιουργηθεί ψυχολογική πίεση. «Ότι η τδβκ αντιμετωπίστηκε άδικα, και τότε μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αφού έχουμε εξηγήσει ξεκάθαρα την τρέχουσα κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευτική. Έχει όμως ψυχολογική επίδραση. Δημιουργεί ψυχολογική πίεση. Εάν πάρετε 128 ψήφους υπέρ της αναγνώρισης, όπως στο ψήφισμα της Ιερουσαλήμ, τότε πολλές χώρες μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται ότι, θα ήταν εντάξει αν αναγνωρίσουμε την τδβκ».

Καταλήγοντας είπε ότι «ένα ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ακόμα κι αν είναι ένα σχέδιο ψηφίσματος, μπορεί να ενθαρρύνει ορισμένες χώρες που είναι ενάντια στις ΗΠΑ. Αλλά πρώτα πρέπει να πούμε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το πρόβλημά μας. Η απόφαση της Ιερουσαλήμ ελήφθη το 2017 με πρωτοβουλία της Τουρκίας. Τότε η Τουρκία τα κατάφερε. Γιατί όχι αυτή τη φορά;»..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός Τατάρ-«Το νέο κτίριο της 'προεδρίας' σημάδι ύπαρξης και κυριαρχίας μας»

Η Τουρκία είχε θέσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε ανάκληση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Το ψήφισμα είχε καταρριφθεί προηγουμένως στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από βέτο που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου είχαν υπερψηφίσει.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο καλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακαλέσουν την απόφασή τους για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Συνολικά, το ψήφισμα υποστήριξαν ψηφίζοντας «ναι» 128 χώρες, 9 ψήφισαν κατά και 35 απείχαν της ψηφοφορίας.

Το κείμενο του ψηφίσματος συνέταξαν Τουρκία και Υεμένη.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

 

Δειτε Επισης

BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις