Καταδικάζει τις προσαρτήσεις το ΥΠΕΞ-Παράνομα και άκυρα τα δημοψηφίσματα

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, τα πρόσφατα «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν στις περιοχές Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, είναι παράνομα, άκυρα και αντίθετα με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

«Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν υποχρέωση να ακολουθούν και να σέβονται τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η απειλή ή χρήση βίας, η κατοχή, η απόσχιση και η προσάρτηση εδάφους ενός κράτους από ένα άλλο αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», υπέδειξε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα που αφορούν αρχές του Διεθνούς Δικαίου, εξαιτίας και των κλιμακούμενων απειλών της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να τηρεί στάση αρχών, σημείωσε περαιτέρω.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την στήριξή του στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Καταδίκη και από τα κόμματα

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει την προσάρτηση κατεχόμενων από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Καταδικάζουμε την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Μια πράξη η οποία επέρχεται των παράνομων και άκυρων δημοψηφισμάτων σε Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας και παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Η Κύπρος θύμα και η ίδια εισβολής και κατοχής, δεν θα δεχτεί ποτέ ως θέση αρχής καμία παραβίαση κυριαρχίας ή εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε κράτους, κατέληξε το κυβερνών κόμμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, από πλευράς του, ανέφερε πως καταδικάζει έντονα την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα), στη Ρωσία.

«Πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και η οποία δεν μπορεί να τύχει αναγνώρισης. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και όλων των κρατών πρέπει να είναι σεβαστή από όλους», τόνισε.

 

Δειτε Επισης

Ενίσχυση πολιτικής επιστροφών ζήτησε στο Συμβούλιο ΕΕ ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Βόλτα στην Κάτω Πάφο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (pics)
Η Αυστραλία ευχαριστεί την Κύπρο για βοήθεια στην απομάκρυνση υπηκόων από Λίβανο
Την υιοθέτηση ποιοτικών κριτηρίων στις δημόσιες προσφορές ζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου
Διαβουλεύσεις για την εκλογή «προέδρου της βουλής» στα κατεχόμενα
Σκληρή απάντηση Κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ-«Η κοινωνία το συνδέει με το Μαρί και την οικονομική κατάρρευση»
Νέα στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα-Οι έντεκα δράσεις με προϋπολογισμό €109,3 εκ. για 2024-2028
Με μια βαλίτσα στο χέρι ο Πρόεδρος- Σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες θα βρεθεί την επόμενη βδομάδ
Στην Κύπρο στραμμένα τα μεσογειακά βλέμματα-Συνέρχονται οι MED9 στην παρουσία του Βασιλιά της Ιορδανίας
Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης