Ο κόκκινος συναγερμός και η πρόβλεψη για καταστροφές-Τι δείχνουν τα μηναλλάγια

Ενδιαφέρουσες προβλέψεις εξήχθησαν για τους επόμενους δώδεκα μήνες του χρόνου, καθώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, θεωρείται καθοριστικό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις από τους ειδικούς που χρησιμοποιούν την τακτική με τα μηναλλάγια. Μια πρόβλεψη, στην οποία παρατίθενται ακριβείς ημερομηνίες για το πότε θα υπάρξουν πρωτοβρόχια, έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, χιονόπτωση αλλά και καιρικές καταστροφές που θα πλήξουν το νησί μας. 

Για την ιστορία, τα μηναλλάγια, γίνονται από την 3η μέχρι και την 15η ημέρα του Αυγούστου, όπου οι ειδικοί παρατηρούν καθημερινώς την εικόνα του καιρού και αντιστοιχούν ουσιαστικά την κάθε ημέρα με ένα μήνα, προβλέποντας την ίδια ώρα και την κατάσταση που βρίσκεται ο καιρός. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα, 3 Αυγούστου, αντιστοιχεί με τον Αύγουστο, η 4 Αυγούστου με τον Σεπτέμβριο, η 5 Αυγούστου με τον Οκτώβριο και πάει λέγοντας, μέχρι τις 15 Αυγούστου, όπου θα είναι ουσιαστικά και ο Αύγουστος της επόμενης χρονιάς. 

Παρόλο που με την κλιματική αλλαγή, είναι δύσκολη η σωστή πρόβλεψη, εντούτοις ο παρατηρητής καιρού, Λεωνίδας Λεωνίδου, επιχείρησε να κάνει και φέτος τις παρατηρήσεις του. Όπως κάθε χρόνο, ο 72χρονος παρατηρητής, μελέτησε δώδεκα ημέρες συνεχόμενες για εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιετράωρο τον καιρό, εξάγοντας σημαντικά συμπεράσματα. Αυτά, που ανησύχησαν τον κ. Λεωνίδου, είναι τα πρωτοβρόχια που είναι λίγο καθυστερημένα, όπως επίσης και οι μεγάλες καταστροφές που προβλέπονται τέλη Μαρτίου. Την ίδια ώρα, εκτιμήσεις για χαλαζοθύελλες υπάρχουν για μέσα των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.

«Κάθε δυο ώρες τη νύχτα αφού παίξει το ξυπνητήρι μου, θα βγω έξω»

Μιλώντας στον REPORTER o παρατηρητής καιρού, Λεωνίδας Λεωνίδου, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθεί τον καιρό για να εξάγει τα συγκεκριμένα συμπεράσματα. «Κάθε δυο ώρες τη νύχτα αφού παίξει το ξυπνητήρι μου, θα βγω έξω να δω τον καιρό. Έτσι, 24 ώρες το 24ωρο, για 24 συνολικά ημέρες παρακολουθώ την εξέλιξη του καιρού. Δεν πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που διαρκεί για δέκα λεπτά, αλλά είναι κάτι που θα κρατήσει μια δυο ώρες και είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να το καταγράψεις. Άρα κάθε δυο ώρες που βγαίνω έξω το βράδυ και κατά τη διάρκεια της ημέρας που βρίσκομαι έξω, είναι ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθώ τον καιρό. Αυτό το φαινόμενο το παρακολουθώ από τις 3 Αυγούστου, και 4 Αυγούστου που θεωρείται ο Σεπτέμβρης, 5 Αυγούστου που θεωρείται ο Οκτώβρης, 6 Αυγούστου ο Νοέμβρης, 7 Αυγούστου ο Δεκέμβρης και πάει λέγοντας μέχρι και τον δεκαπενταύγουστο που είναι ουσιαστικά ο Αύγουστος της επόμενης χρονιάς».

Τα σημάδια τα οποία παρακολουθεί ο κ. Λεωνίδου, είναι η υγρασία στην ατμόσφαιρα, τον αέρα και τα σύννεφα. Εάν τα φαινόμενα έχουν νοτιοδυτική προς βορειοανατολική κατεύθυνση, μεταφράζονται σε βροχές, εάν είναι αντίθετα από βορειανατολική προς νοτιοδυτική κατεύθυνση μεταφράζονται σε ξηρασία, παγωνιά, ειδικά τις μέρες του χειμώνα, σύμφωνα με παρατηρητή καιρού. «Δηλαδή αν βγουν σύννεφα από βορρά προς νότο, αυτό σημαίνει παγωνιά και τίποτα άλλο, χωρίς βροχές. Αν είναι από νοτιοδυτική κατεύθυνση, προς βορειοανατολική κατεύθυνση, είναι βροχοφόρα. Είναι σημάδια που παρακολουθώ και καταγράφω κάθε χρόνο».

Αυτά που έχει καταγράψει ο παρατηρητής καιρού, είναι ότι ξεκινάμε τον Σεπτέμβριο με λίγες βροχές στις 22 με 25 του μήνα, ακολουθεί ο Οκτώβριος με λίγες βροχές 8 με 10 του μήνα και τις τελευταίες τρεις ημέρες. Όμως καταγράφονται πρωτοβρόχια 18 με 22 του Οκτώβρη, που είναι οι πρώτες βροχές που προηγούνται του χειμώνα, οι οποίες αφορούν πολλές περιοχές. Προβλέπονται επίσης λίγες βροχές 3 με 6 του Νοέμβρη και περισσότερες 17 με 23 και 26 με 30. Τον Δεκέμβριο επίσης, υπάρχουν λίγες βροχές και πολλές βροχές 12 με 20. Επίκεντρο προβλέπεται η 16 με 18 που μπορεί να υπάρξουν καταιγίδες και χιονόπτωση.

Πολύ αρνητικά εκτιμά ο κ. Λεωνίδου, ότι ξεκινά ο Ιανουάριος, καθώς στις πρώτες ημέρες του μήνα, θα υπάρχει παγωνιά, χωρίς ίχνος υγρασίας. «Λίγες βροχές θα υπάρξουν 13 με 14 του μήνα και ακόμη περισσότερες 17 με 20 που θα υπάρχουν λίγα χιόνια. Ακολουθεί στη συνέχεια ο Φεβράρης που μέσα του μήνα 12 με 16 θα υπάρξουν λίγα χιόνια και 22 με 25 θα υπάρχουν καλές βροχές».

Τα άλλα αρνητικά που έχει σημειώσει ο παρατηρητής, είναι για τον Μάρτη, καθώς υπάρχουν λίγες βροχές 13 με 14 και 15 με 22. «Έχω ωστόσο ένα κόκκινο συναγερμό που θα είναι 27 με 30 του Μάρτη. Αυτό τον κόκκινο συναγερμό τον αντιλήφθηκα ενώ βρισκόμουν στον Αγρό και κατά τη διάρκεια του απογεύματος, είδα κάποια σύννεφα μαύρα τα οποία έβγαιναν από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολική κατεύθυνση και ήταν έντονα. Ύστερα από δεκατρείς ημέρες, την ίδια ώρα, βγήκα έξω και είδα ακριβώς το ίδιο σημάδι στον ορίζοντα και το μεταφράζω στο παλαιό ημερολόγιο 27 με 30 Μαρτίου. Προβλέπω ότι θα έχουμε πολλές καταστροφές το συγκεκριμένο διάστημα».

Σίγουρα, όπως σημείωσε ο κ. Λεωνίδου, «όλα αυτά τα αρνητικά σημεία που εντοπίζω, εύχομαι να μην επαληθευτούν και να μην έχουμε καταστροφές και ας θεωρούν ότι προβλέπω λάθος, αν και μέχρι σήμερα δεν έχω πέσει έξω από τις προβλέψεις μου κάθε χρόνο. Κάνω τις παρατηρήσεις μου κάθε χρόνο και δεν με ενοχλούν τα σχόλια του κόσμου. Προσπαθώ να βοηθήσω τον κόσμο με τις γνώσεις μου, ιδιαίτερα τους γεωργούς οι οποίοι βασίζονται στην πορεία του καιρού».

Δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις:

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες
Προς αυστηροποιήση των ποινών για το χαλλούμι οδεύει το Υπουργείο Γεωργίας-Ανησυχία για τα κατεχόμενα
Παρουσιάζεται την Πέμπτη η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα
Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου