Το καλάθι του καταναλωτή

Την παρατεταμένη οικονομική και τραπεζική κρίση του 2013, διαδέχθηκε τα τελευταία χρόνια η εξωγενής υγειονομική κρίση με ταυτόχρονες επίσης οικονομικές συνέπειες κι επιπλέον σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Σήμερα, βιώνουμε το παγκόσμιο οικονομικό ταρακούνημα, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των έντονα αρνητικών επιπτώσεων στις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και αλυσιδωτά σε όλο το οικονομικό φάσμα. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί ήδη προειδοποιούν ξεκάθαρα. Το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία είναι ορατό όσο άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν, ιδίως αν χειροτερεύσουν οι διεθνείς γεωστρατηγικές εξελίξεις και συγκυρίες. Περισσότερο βέβαια, τρομάζει η περίπτωση επικράτησης στασιμοπληθωρισμού, όπου με ύφεση ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης θα έχουμε ταυτόχρονα πληθωρισμό και συνέχιση της ανόδου των τιμών στα βασικά προϊόντα. Εύστοχα ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, παρομοίασε τον πληθωρισμό σαν ένα κλέφτη που ροκανίζει και μειώνει ουσιαστικά  την αγοραστική δυνατότητα του κάθε πολίτη, του κάθε νοικοκυριού.

Αισιόδοξη νότα έδωσαν οι πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου προβλέπει για την Κύπρο μια πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και συγκεκριμένα για το 2022 πληθωρισμό της τάξης του 7% και για το 2023 υποχώρηση στο 3,3%, με αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης 3,2% και 2,1% επί του ΑΕΠ στην πατρίδα μας. Βέβαια, όλα τούτα με την προϋπόθεση ότι δεν θα χειροτερεύσουν οι διεθνείς συγκυρίες και δεν θα επιδεινωθεί το διεθνές περιβάλλον με συνακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις σε νευραλγικούς τομείς του κράτους μας, όπως είναι ο τουρισμός και οι τομείς υπηρεσιών.

Εντούτοις και με αυτά τα δεδομένα, ουσιαστικά μιλάμε ότι βραχυπρόθεσμα μέσα σε δύο χρόνια, ο πολίτης ουσιαστικά αναμένεται να έχει συνολική απώλεια 10% επί της αγοραστικής του δύναμης. Σε αυτό το σημείο, καλείται η συντεταγμένη πολιτεία να βρει λύσεις, που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα υποβοηθήσουν ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Γι' αυτό και χρειάζεται μια συνεχής και αγωνιώδης προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση με λογισμό και στοχευμένα μέτρα.

Ξεχωρίζουν τα μέτρα της παροχής οικονομικής στήριξης εκ μέρους της πολιτείας, όπως των διδάκτρων και σίτισης των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, της αύξησης της στήριξης που αποφασίστηκε σε άτομα με αναπηρίες, των χαμηλοσυνταξιούχων μας και μιας σειράς άλλων κοινωνικών ευάλωτων ομάδων, όπως και η ορθή διαχείριση πολλών άλλων κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων. Το κράτος θα πρέπει συνεχώς να αξιολογεί τις εξελίξεις και στα μέτρα του δυνατού να στέκεται αρωγός στον πολίτη και ειδικά στους κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους. Γι' αυτό και τα ζητήματα ενίσχυσης του θεσμού του κατώτατου μισθού βρίσκονται σε προτεραιότητα. Για εμάς, δεν αρκεί να κάνουμε κοινωνική πολιτική μόνο μέσω της Α.Τ.Α., που εξάλλου είναι και ένα ζήτημα αμφιλεγόμενο, το οποίο στο τέλος ίσως και με οριζόντιο τρόπο να αναπαράγει νέα ''κύματα'' πληθωρισμού.  Η στήριξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού κόσμου είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως και των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, για να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των συμπολιτών μας.

Η διεύρυνση των σχεδίων επιχορήγησης από την πολιτεία, που ενθαρρύνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, αποτελεί ουσιαστική απάμβλυνση στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρισμού, οι προσωρινές φοροελαφρύνσεις στα καύσιμα, που έχουν θεσπιστεί, θα πρέπει να επεκταθούν για όσο διάστημα θα διαρκέσει η παρούσα δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ως ΔΗ.ΣΥ., έχουμε ιδεολογική πυξίδα μας τη συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας για να μπορεί το κοινωνικό κράτος διαρκώς να ενισχύεται  και να ανταποκρίνεται στο ρόλο και στην αποστολή του. Στο εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον, μια στραβοτιμονιά  θα είναι αρκετή για να ρίξει την οικονομία μας στα «σκουπίδια» με πισωγυρίσματα δεκαετίας. Επειδή οι λανθασμένες αποφάσεις και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας, αναπόφευκτα επηρεάζουν την οικονομία της χώρας και το αναγκαίο κοινωνικό κράτος.  

Από τις επιλογές μας εξαρτάται η σταθερή πορεία της οικονομίας, γιατί η μελλοντική μας ηγεσία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το καλάθι του καταναλωτή και της οικονομίας ευρύτερα.

 

*Του Νίκου Γεωργίου, Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Αμμοχώστου

Δειτε Επισης

Απώλεια Χρήσης, τώρα!
Ο Εθισμός των Ναρκωτικών ως Κοινωνικό Πρόβλημα
Αστυνομία και Δημόσια τάξη: «Η εξουσία χωρίς στρατηγική είναι σαν ένα πλοίο χωρίς πυξίδα»
Πληρώνω όσο (για να) πετώ
Η περίπτωση του σώματος των αδιάφθορων
Όσα πέτυχε το ΥΠΑΝ το 2024 και οι στόχοι για το 2025-«Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν»
«Κάμερες αυτοκινήτου (Dash Cams)»: Πώς η νέα τεχνολογία μεταμορφώνει την τεκμηρίωση τροχαίων και το ασφαλιστικό τοπίο
2025: Ευρώπη σε θέση οδηγού και όχι ουραγού
Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες