Μάστιγα τα ψηλά ενοίκια για φοιτητές-Με φάρο το εξωτερικό ψάχνει λύσεις η Βουλή

Μάστιγα έχει καταντήσει το θέμα των υψηλών ενοικίων σε ολόκληρη την Κύπρο, με τους φοιτητές να είναι η μία από τις ομάδες του πληθυσμού που πληρώνουν ακριβά την κατάσταση. Προς αυτή τη κατεύθυνση, η Βουλή προσπαθεί να βρει λύσεις, ώστε να βοηθηθούν οι τόσες οικογένειες που το έχουν ανάγκη, προσπαθώντας να εφαρμόσει πρακτικές που παρατηρούνται στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, που έχει δεχθεί αρκετά παράπονα για την κατάσταση, αλλά και την ομολογία των πρυτάνεων ότι παιδιά θα χάσουν τη χρονιά, λόγω του δυσβάστακτου φοιτητικού κόστους, θέτει στο τραπέζι προς συζήτηση τα όσα εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν και στην Κύπρο.

«Φοιτητές από διάφορες πόλεις, από Λευκωσία προς Λεμεσό, ή από Πάφο προς Λεμεσό, ή από Λεμεσό προς Λευκωσία, δεν βρίσκουν διαμερίσματα. Θέλουμε να δούμε κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό που γίνεται στο εξωτερικό για μεταφορά των φοιτητών από μία πόλη στην άλλη και κατά πόσο μπορούν να το κάνουν τα πανεπιστήμια μόνα τους», υπέδειξε στον REPORTER ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης.

Από τη συζήτηση, η Επιτροπή θέλει να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα τα Πανεπιστήμια να συνάψουν συμφωνίες με τις εταιρίες μεταφορών, αφού από προηγούμενες συζητήσεις, υπάρχουν αναφορές ότι ενδεχομένως να θεωρηθεί παρέμβαση στις δημόσιες συμβάσεις.

«Μία εισήγηση είναι να υπάρξει ένα συμβιβασμός με τους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο. Όπως έκανε το ΤΕΠΑΚ με το πρόγραμμα για φιλοξενίας φοιτητών σε σπίτια στη Λεμεσό και έγινε επιδότηση, μπορεί να γίνει και σε αυτό τον τομέα. Είναι μία πρακτική που γίνεται και στο εξωτερικό και θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε και στην Κύπρο».

Η συγκεκριμένη πρακτική ενδέχεται να επιφέρει μία μορφή λύσης και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού με τη μεταφορά των φοιτητών με λεωφορεία, δεν θα υπάρχουν τόσα πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους.

Ψάχνουν λύσεις και για στέγαση

Εκτός αυτού, η Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να εξετάσει και πρακτικές, που θα λύσουν το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών, όπως για παράδειγμα να γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες, για διαχείριση συγκεκριμένου αριθμού δωματίων.

«Μία εισήγηση που είπα είναι ότι δεν χρειάζεται να χτίσει το Πανεπιστήμιο εστίες. Πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό βρίσκουν ιδιώτες, παίρνουν τα κτίρια και κάνουν διαχείριση. Αυτό δεν γίνεται στην Κύπρο ή γίνεται σε μερική χρήση αυτό. Θα χτίσει μία ιδιωτική εταιρία εστίες και πάει το Πανεπιστήμιο και τους λέει θα κάνουμε διαχείριση κάποιων δωματίων εμείς και συνάπτουν συμφωνία. Είναι μία λύση, χωρίς να δαπανηθούν πολλά λεφτά. Είναι ένας τρόπος απάμβλυνσης της διαμονής».

Πάντως, το πρόβλημα με τα ενοίκια δεν είναι κάτι που παρατηρείται στην Κύπρο, με τον κ. Σαββίδη να εξηγεί ότι παρόμοια εικόνα παρατηρείται σε Ολλανδία, Αγγλία και Αθήνα. Ο λόγος φαίνεται να είναι το μεταναστευτικό, που δημιουργεί νέα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο ΟΚΥπΥ σύμμαχος στη μάχη κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου
Τους συστήθηκε ως υπάλληλος της Υδατοπρομήθειας και του ζήτησε λεφτά για να μη του κόψει το νερό
Ορθά κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη διαβίωση το συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα
Αναμένει ενημέρωση για εξέλιξη του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς ο Δήμαρχος
Ένοπλη ληστεία στη Λεμεσό-Ανέκοψαν όχημα και απέσπασαν χαρτοφύλακα
Διαμαρτυρία ενάντια στις εκποιήσεις έξω από τη Βουλή-«Κάτω τα χέρια σας από τα σπίτι μας
Διαμαρτυρήθηκαν οι διανομείς φαγητού-«Παρακαλώ στηρίξτε μας, θέλω να φθάσω σπίτι ασφαλής»
Σάλος με καταγγελίες γύρω από «ορφανό» θανατηφόρο του 2012-Απορρίπτει η Γιολίτη, μελετά η Αστυνομία
Θλίψη για τον άτυχο Χρυσόστομο-Έχασε τον πατέρα του πριν από τρία χρόνια
Η Κυβερνητική προσέγγιση άλλαξε το αφήγημα της Αστυνομίας για επεισόδια-Στο ΠτΔ η έκθεση γεγονότων