Διάγγελμα του Ιρανού Προέδρου εν μέσω των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Αμινί

Ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσί σκοπεύει σήμερα Τετάρτη 28/9 να απευθυνθεί στο έθνος, εν μέσω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.

Μολονότι ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών αυξάνεται και παρά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας που έκανε χρήση δακρυγόνων και, σε κάποιες περιπτώσεις, αληθινών σφαιρών, τα βίντεο που αναρτώνται σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι οι Ιρανοί συνεχίζουν τις διαδηλώσεις. Κάποιοι ακούστηκαν να φωνάζουν το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την φρίκη στην ελευθερία-Μια Ιρανή στην Κύπρο εξηγεί τον μεγάλο ξεσηκωμό

Ο Ραϊσί, που την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί είναι απαράδεκτες «πράξεις πρόκλησης χάους», θα απευθυνθεί από τηλεοράσεως στο έθνος αργότερα σήμερα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA.

«Ο πρόεδρος θα μιλήσει για τα σημαντικότερα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα στη ζωντανή, τηλεοπτική συνέντευξή του απόψε», ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, 41 άνθρωποι –στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας– έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις. Οι ιρανικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν υψηλότερους αριθμούς.

Δεκάδες Ιρανοί καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές και άλλες διασημότητες εντός και εκτός της χώρας έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις διαδηλώσεις ενώ ακτιβιστές ζητούν να κηρυχθεί πανεθνική απεργία.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι εκτόξευσαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους ανταρτών στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ένας ντόπιος αξιωματούχος είπε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τους ένοπλους Κουρδοϊρανούς αντιφρονούντες ότι υποκινούν τις ταραχές, ιδίως στο βορειοδυτικό Ιράν, όπου ζουν πάνω από 10 εκατομμύρια Κούρδοι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters  

Δειτε Επισης

Αλκοόλ, πετρέλαιο και… πορτοκάλια-Πώς ο Καναδάς θα μπορούσε να «χτυπήσει» τους δασμούς των ΗΠΑ
Πόσο θα αντέξει η Ουκρανία χωρίς την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ-Τι εξοπλισμό έχει λάβει το Κίεβο
Άνοιξε μέτωπα παντού ο Τραμπ-Καλωσόρισε την άνοιξε με ράλι δασμών
Ψάχνουν το κίνητρο του οδηγού που έπεσε με το όχημά του σε πλήθος οι Αρχές στη Γερμανία
Τεντώνει το σκοινί ο Τραμπ-Αποφάσισε την διακοπή κάθε στρατιωτικής βοήθειας προς Ουκρανία
Τουλάχιστον 25 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα μετά από σύγκρουση με φορτηγό στη Βολιβία
Έκτακτη σύσκεψη για την Ουκρανία συγκαλεί ο Τραμπ-«Ελπίζω στις ΗΠΑ», διαμηνύει ο Ζελένσκι
Ο Όρμπαν απειλεί να «μπλοκάρει» τη Σύνοδο Κορυφής-Η επιστολή «κόλαφος»
Δύο επεισόδια οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας υπέστη ο Πάπας Φραγκίσκος
Σύγκρουση δύο λεωφορείων με τουρίστες στη Βαρκελώνη-Πάνω από πενήντα οι τραυματίες