Γιατροί εξετάζουν ασθενείς στους δρόμους γιατί είναι τετραπληγικοί

Ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά ταυτόχρονα και απογοήτευση, προκαλούν τα όσα καταγγέλλονται από ασθενείς που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα, οι οποίοι φαίνεται να εξετάζονται από γιατρούς έξω στους δρόμους και μέσα στα ίδια τους τα αυτοκίνητα, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να μεταβούν στο ιατρείο. Εν έτη 2022 και κατά τα άλλα σε μια ευνομούμενη πολιτεία, τέτοιες καταγγελίες μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν, καθώς συμπολίτες μας, ενώ βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά, δεν τους παρέχονται καν τα αυτονόητα. Όπως φαίνεται ωστόσο, μόνο αυτονόητα δεν είναι, αφού τα προβλήματα που ταλανίζουν τα παραπληγικά άτομα, είναι ακόμη πολλά και χρειάζονται αρκετά βήματα να γίνουν, ώστε να υπάρχει ίση αντιμετώπισή τους. 

Πριν λίγες ημέρες, όπως καταγγέλθηκε στην Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, παραπληγικό άτομο χρειάστηκε να μεταφερθεί στον γιατρό του για εξέταση. Όταν έφθασε όμως στο ιατρείο, αφού δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για να ανέβει ο ασθενής, τότε ο γιατρός κατέβηκε κάτω στον δρόμο με το στηθοσκόπιό του, για να τον ελέγξει μέσα στο αυτοκίνητό του. Μάλιστα, ένα άλλο άτομο, το αφυπηρέτησαν για λόγους υγείας, εξετάζοντας το από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ενώ την ίδια ώρα, το εν λόγω πρόσωπο δεν το αποδέχθηκε αυτό, καθώς ναι μεν ήταν τετραπληγικός, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται. 

Ως εξευτελισμό, χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση που επικρατεί με τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα ή αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε είδος αναπηρίας και εξετάζονται στους δρόμους, ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης. «Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Δυστυχώς, δεν είναι προσβάσιμα τα ιατρεία και δεν υπάρχει κάποια πρόνοια που να υποχρεώνει τον γιατρό να στεγαστεί σε χώρο προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρίες, ενώ ταυτόχρονα, οι περισσότεροι πελάτες των γιατρών, είναι άτομα με αναπηρίες. Οι προσωπικοί γιατροί συνήθως είναι μέσω των τηλεφώνων που δίνουν τις συνταγές, αλλά όταν σου λέει ο άλλος δεν είναι καλά και πρέπει να τον δεις, ώστε να εξεταστεί και αν χρειάζεται να παραπεμφθεί κάπου, πρέπει να υπάρξει συνάντηση κατ’ ιδίαν».

Εξάλλου, τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αθηαίνου, ο οποίος ενώ είναι ένας μεγάλος Δήμος, δεν υπάρχει ένα προσβάσιμο ιατρείο για να μεταφερθεί εκεί και να εξυπηρετηθεί ένα άτομο με αναπηρία. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, «είναι κάτι που το γράψαμε και το καταγγείλαμε στον ΟΑΥ. Υπάρχουν αρκετά ιατρεία δυστυχώς, που πρέπει να είσαι ακροβάτης για να τα επισκεφθείς. Όταν ο άλλος δεν μπορεί να πάει στον προσωπικό του γιατρό, πώς θα έχουμε αξιόπιστες διαγνώσεις και παραπομπές από τους γιατρούς;». 

Από την πλευρά της, η ΚΥΣΟΑ, απευθύνθηκε στον ΟΑΥ γι' αυτό το ζήτημα, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αντιδράσεις. «Θα ξαναστείλουμε επιστολές στον ΟΑΥ και είναι από τα ζητήματα που θα καταγγελθούν και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αν χρειαστεί, θα κάνουμε και κινητοποιήσεις έξω από το Προεδρικό και ανάλογα με τα αποτελέσματα τον Μάρτιο θα έχουμε συνάντηση με την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, που θα τεθούν ολοκληρωμένα τα θέματα που μας απασχολούν».

Πέραν αυτού του ντροπιαστικού ζητήματος, οι συνάνθρωποί μας φαίνεται να αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα, όπως με την προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια, τις ελλείψεις που επίσης εντοπίζονται όσον αφορά στις δημόσιες μεταφορές, καθώς λεωφορεία εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμα και να μην είναι οργανωμένα.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, «όλα τα επιδόματα επίσης που παρέχονταν μέσω του Ε.Ε.Ε. εξακολουθούν να μην τα δικαιούνται δυστυχώς, τα άτομα με αναπηρίες. Προσπαθούμε να τα βάλουμε όλα αυτά σε ένα νέο Νόμο. Είναι τα θέματα απασχόλησης επίσης, καθώς έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες στην Ευρώπη. Δυστυχώς, η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, που δεν χρηματοδοτεί την προσβασιμότητα στον χώρο εργασίας, δηλαδή δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή ραμπών, την αγορά τεχνικών μέσων κτλ. που γίνεται σε άλλες χώρες. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε πολλές προσπάθειες και μέσω της Ε.Ε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας».

Δειτε Επισης

Ξανά στη Βουλή για τις στέγες η Ευαγγέλου-Στο τραπέζι θέματα λειτουργίας και στελέχωσης
Συνάντηση ΟΚΥπΥ με Αστυνομία και ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για την προστασία προσωπικού στα νοσηλευτήρια
Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι ηλικιωμένοι, ακμάζει η κοινωνική περιθωριοποίηση
Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Υφ. Τουρισμού
Ελπίδα για υλοποίηση δεσμεύσεων ΠτΔ εκφράζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)