Κοινοβουλευτική διπλωματία: στρατιώτες και αγγελιαφόροι

Η "προέλαση" της Ρωσίας, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Κύπρου με τη χρηματοδότηση με 20 δισεκατομμύρια δολάρια υλοποιείται με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου της «ειρηνοποιού» Τουρκίας. Προσφέρει έτσι η Τουρκία, αποδεδειγμένα, διέξοδο στον αιώνιο πόθο της Ρωσίας για έξοδο στη Μεσόγειο. Σε αντίθεση, η απαγόρευση της παροχής διευκολύνσεων σε ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η σαφής ένταξη της Κύπρου στα κράτη που επιβάλλουν κυρώσεις στον εισβολέα Ρωσία, δημιουργούν μια νέα στρατηγική πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Με έναν εμφανή αναθεωρητισμό και επεκτατισμό να τον βιώνουμε στην Κύπρο και ο οποίος να απειλεί να επεκτείνεται στην περιφέρειά μας από την Τουρκία αυτό που επιβάλλεται είναι η αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Απάντηση στις συνιστώσες αυτές της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης αποτελεί η ενεργός συμμετοχή της Κύπρου στη Στρατηγική Πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προς την Κύπρο παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, εν μέσω μάλιστα των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.

Με την εξέλιξη αυτή δημιουργούνται, νέα γεωπολιτικά δεδομένα που όχι μόνο συμβάλλουν στην σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο αλλά ταυτόχρονα οικοδομούν μια νέα δυναμική στις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ και με χώρες όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και αναντίλεκτα και πρωτίστως με την Ελλάδα, αφού η παρουσία των ΗΠΑ δρα πλέον επιβεβαιωμένα συντονιστικά, πολιτικά, ενεργειακά και αμυντικά με στόχο την άμυνα και την ασφάλεια.

Είναι ακριβώς, αυτό το νέο γεωπολιτικό πλέγμα που αναδύεται που πρέπει να ενδυναμώνουμε ως Κύπρος σε όλα τα επίπεδα, και στην αμυντική πολιτική και συνεργασία, στη βάση γεωπολιτικού σχεδιασμού, με διακυβερνητικές σχέσεις, αλλά και με την κοινοβουλευτική διπλωματία. Ο κύριος στόχος της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην αμυντική πολιτική, ως ενός από τα σημαντικότερα εργαλεία της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας των σύγχρονων κρατών, πρέπει να είναι η συνδιαμόρφωση και  η δημιουργία σταθερών, μακροπρόθεσμων διεθνών σχέσεων στον τομέα της άμυνας.

Είναι η ώρα, τώρα, που μέσα από την κοινοβουλευτική διπλωματία, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να ενδυναμώσουμε τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις μας στον τομέα της αμυντικής πολιτικής με τις ΗΠΑ κτίζοντας πάνω στην παραγωγική προσπάθεια του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο ως Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλουμε να τιμήσουμε. Με αξιόπιστη παρουσία της Κύπρου μέσα από την κοινοβουλευτική διπλωματία έχουμε υποχρέωση να αναπτύξουμε διμερείς αλλά και πολυμερείς σχέσεις στην αμυντική πολιτική και σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για την εξεύρεση λύσεων σε διάφορα προβλήματα, ειδικά για την ενεργειακή ασφάλεια, την ασφάλεια, την άμυνα και τη σταθερότητα αλλά και για την ενδυνάμωση και περαιτέρω προώθηση οικονομικών συνεργασιών καθώς και για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Όλα αυτά σίγουρα πρέπει να λειτουργούν στα πλαίσια της κοινής προάσπισης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων μας και αυτά των εταίρων μας.

Η προσπάθεια αυτή ενίσχυσης του πλέγματος αμυντικής πολιτικής μέσα από την κοινοβουλευτική διπλωματία, η οποία να δρα συμπληρωματικά και υποστηρικτικά στην παραγωγική προσπάθεια της κυβέρνησης, πρέπει να αρχίζει από την Ελλάδα και να επεκτείνεται με τη συνεργασία των Επιτροπών Άμυνας της Κύπρου με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, του Κράτους του Ισραήλ, της Αίγυπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών. Με την προσπάθεια αυτή πρέπει να στοχεύουμε στην ανάδειξη και αξιοποίηση των σημαντικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου στον τομέα της αμυντικής πολιτικής ως αξιόπιστου και ενεργού παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ως γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής ενάντια στο γεωπολιτικό σκηνικό του αναθεωρητισμού που δημιουργούν Τουρκία και Ρωσία. Είναι η ώρα τώρα που συλλογικά και μέσα από την κοινοβουλευτική διπλωματία πρέπει να καταστούμε, με  φίλιες χώρες, «στρατιώτες» για την ανάσχεση του επεκτατισμού και του αναθεωρητισμού και αγγελιαφόροι της ειρήνης, της περιφερειακής ασφάλειας και της σταθερότητας με στόχο την ευημερία των λαών μας. 

Δειτε Επισης

Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες
Η ώρα της εφαρμογής: Μετά την ψήφιση του νόμου, η ευθύνη όλων μας μεγαλώνει
Συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Σαφής ο δυτικός προσανατολισμός μας
«Ο Γλαύκος Κληρίδης και εγώ για Αρχηγός Αστυνομίας..!!»
Ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ανιστόρητοι και δογματικοί
Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου
Η εκλογή Τραμπ-Μήνυμα προς την Ευρώπη
Τα Νηπιαγωγεία μας Κρατούν; Η Επείγουσα Ανάγκη Ενίσχυσης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης
Η επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ