Πώς αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για να μειώσουμε την αλόγιστη σπατάλη φαγητού!
06:40 - 23 Σεπτεμβρίου 2022
Σύμφωνα με Παγκύπρια έρευνα για την σπατάλη τροφίμων που έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα νοικοκυριά στην Κύπρο σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα από όσο υπολογίζουν, με το 73% να αγοράζει περισσότερες ποσότητες φαγητού από όσες χρειάζεται και το 85% των νοικοκυριών να δηλώνει ότι όταν μαγειρεύει ή παραγγέλνει φαγητό από έξω υπάρχει πάντα περίσσευμα.
Όπως καταγράφει η έρευνα, το μέσο νοικοκυριό πετάει στα σκουπίδια 23% των εβδομαδιαίων του αγορών σε τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα, ενώ οι Κύπριοι όταν πετάνε φαγητό και τρόφιμα στα σκουπίδια νιώθουν κυρίως τύψεις (56%) και ότι σπατάλησαν τα χρήματα τους άδικα (46%).
Μάλιστα μόνο το 30% νιώθει ότι η πράξη αυτή κάνει ζημιά στο περιβάλλον, ενώ μόνο στο 14% των νοικοκυριών σχεδόν ποτέ δεν περισσεύει φαγητό. Επιπλέον, η έρευνα καταγράφει πως δύο στους τρεις καταναλώνουν το φαγητό που περισσεύει τις επόμενες μέρες, ενώ το ένα τρίτο συνηθίζει να δίνει το περίσσευμα φαγητού σε κατοικίδια ζώα. Πιο αραιά το περίσσευμα φαγητού χρησιμοποιείται για κομποστοποίηση (9%), ενώ ένας στους έξι, αρκετά συχνά ή πάντοτε, πετάει το φαγητό που μένει στα σκουπίδια.
Για πολλές δεκαετίες, η εξέταση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων επικεντρωνόταν κατά κύριο λόγο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Σε αυτές άλλωστε συναντάται πιο έντονα το πρόβλημα της πείνας και του υποσιτισμού. Πλέον το φαινόμενο έχει αρχίσει να εξετάζεται και στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την σπατάλη πόρων και ενέργειας. Η απώλεια και σπατάλη τροφίμων παρατηρείται σε ολόκληρη την αλυσίδα ανεφοδιασμού. Από την αγροτική παραγωγή μέχρι και την τελική κατανάλωση των νοικοκυριών.
Όμως πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Παρόλο που δεν υπάρχει μία μόνο συνταγή για τη λύση αυτού του προβλήματος, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του φαινομένου. Μερικές απλές και εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητα των καταναλωτών, όπως ο προγραμματισμός των γευμάτων, η σωστή αποθήκευση των τροφίμων, καθώς και η αγορά με βάση την ημερομηνία λήξης, θα μπορούσαν να κάνουν σημαντική διαφορά σε βάθος χρόνου. Από τη μεριά των προμηθευτών θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή συσκευασία αλλά και στη μεταφορά των τροφίμων, μέσω σύγχρονων τεχνολογιών.
Πόσες φορές έχουμε μπει στην υπεραγορά χωρίς να γνωρίζουμε τι θέλουμε να ψωνίσουμε ή να έχουμε προγραμματίσει τι θα φάμε μέσα στην εβδομάδα; Πόσες φορές έχουμε ψωνίσει παραπάνω πράγματα που δεν συντηρούνται και έχουμε αναγκαστεί στο τέλος να τα πετάξουμε; Μια λίστα θα μας σώσει! Μπορούμε να προγραμματίσουμε τα γεύματα της εβδομάδας με συνταγές που μας αρέσουν και να ψωνίσουμε με βάση τα υλικά τους!
Φυσικά κακά τα ψέματα, όσο προσεκτικοί και να είμαστε κάποτε θα μας περισσέψει φαγητό. Το είδος τροφίμων που στατιστικά περισσεύει περισσότερο σε κάθε κουζίνα είναι τα ζυμαρικά. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να τα επαναχρησιμοποιήσουμε για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια.
Η Lidl Κύπρου, πάντα πρωτοπόρος στα θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, λανσάρει τα Lidl Eco Hacks, μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας! Στο τελευταίο βίντεο, η σεφ Μαρία Μαρκιτανή η οποία αγαπά τα ζυμαρικά, μας δείχνει έξυπνους τρόπους για να μην τα πετάμε στα σκουπίδια αλλά να τα μετατρέπουμε σε άλλες νόστιμες δημιουργίες!
Υπάρχουν όπως βλέπουμε λοιπόν αρκετά μικρά πραγματάκια που μπορούμε να κάνουμε. Κι αν δεν μπορούμε όλοι να τα κάνουμε όλα, ας κάνουμε όσα μπορούμε. Το κυριότερο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο πλανήτης μας είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Μπείτε κι εσείς λοιπόν στο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο και δείτε το βίντεο που ετοίμασε για τα Lidl Eco Hacks η σεφ Μαρία Μαρκιτανή για να μάθετε πώς να απολαύσετε τα ζυμαρικά σας και την επόμενη ημέρα χωρίς να πρέπει να καταλήξουν στα σκουπίδια!