«Δεν είναι αρκετό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού»

Αν και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού είναι εκτενές και συμπεριληπτικό, δεν είναι ωστόσο αρκετό, τόνισε η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ, στη Σμύρνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή της για το θέμα της καταπολέμησης της παιδικής εργασίας, η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης ανεξαιρέτως.

Επιπλέον, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι η τεράστια μεταναστευτική πίεση που δέχεται σήμερα η Ευρώπη και ο αυξανόμενος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων και παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία που καταφθάνουν στην Ευρώπη, καθιστούν επείγουσα την ανάγκη εκπόνησης μιας ολικής στρατηγικής. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, η κ. Ερωτοκρίτου εισηγήθηκε, μετά την άφιξή τους, η χώρα υποδοχής να καθίσταται αυτόματα ο κηδεμόνας τους, παρέχοντας βασικές υπηρεσίας υγείας, φροντίδας, στέγασης, εκπαίδευσης και κοινωνικής στήριξης, με στόχο την ομαλότερη ένταξή τους στην κοινωνία.

Ανέφερε πως πολλά προϊόντα που διοχετεύονται και καταναλώνονται στην Ευρώπη προέρχονται δυστυχώς από τη συγκεκριμένη παράνομη μορφή εργασίας, που πλήττει καίρια τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του παιδιού.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής, αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την εκπόνηση ενός νομικά δεσμευτικού πλαισίου, το οποίο να απαγορεύει την εμπορία και κατανάλωση προϊόντων που παράγονται από παιδιά και να προάγει τη δεδηλωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενική ανοχή στην παιδική εργασία.

Αναφέροντας ότι δεν είναι αρκετό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι εξακολουθούν να υφίστανται διάφοροι παράγοντες που περιορίζουν την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των σχετικών Συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους, περιλαμβανομένης της παράνομης εργασίας, της σωματεμπορίας και της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ακυρώθηκαν πάνω από δέκα πτήσεις προς και από τη Λάρνακα λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή
Κοντά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος-Πέφτει η θερμοκρασία, αναμένονται βροχές από την Κυριακή
Ενισχύονται τα μέσα ενάντια στον αιφνίδιο θάνατο στις ορεινές περιοχές-Παραδίδονται 15 ακόμη απινιδωτές
Ο Δένδιας μιλά για την «Αόρατη Συνωμοσία» που οδήγησε στη δολοφονία του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο
ΠΑΣΥΚΑΦ: Στις 9.945 τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη τα τελευταία 23 χρόνια
ΒΙΝΤΕΟ: Ορατοί και από την Κύπρο οι πύραυλοι που εκτόξευσε κατά του Ισραήλ το Ιράν
«Εφιαλτικό σενάριο αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ»-Πώς σχολιάζουν τις εξελίξεις οι ειδικοί
Ολοκλήρωσαν τη φοίτηση στο ΕΣΦΕ και επιστρέφουν στο σχολείο τέσσερα παιδιά-«Ενθαρρυντικά αποτελέσματα»
Ασφαλείς οι ασθενείς και συνοδοί τους που βρίσκονται στο Ισραήλ-Συνεχής επικοινωνία Δαμιανού με πρεσβεία
Αναμένεται απότομη αύξηση τιμών καυσίμων τις επόμενες μέρες λόγω της επίθεσης του Ισραήλ