Μυστήριο με το διάγγελμα Πούτιν για την Ουκρανία
07:03 - 21 Σεπτεμβρίου 2022
Στραμμένα στη Μόσχα είναι από το απόγευμα της Τρίτης (20/9) τα βλέμματα του πλανήτη ενόψει του προαναγγελθέντος διαγγέλματος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο για τις 8 το βράδυ, ωστόσο έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου θα μιλούσε και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβλήθηκε το διάγγελμα Πούτιν-Πληροφορίες ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο
Δημοσιογράφος του RT, ωστόσο, έστειλε μερικές ώρες αργότερα το μήνυμα ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα για απόψε τουλάχιστον. «Πηγαίνετε για ύπνο», έγραψε η Μαργαρίτα Σιμονιάν στο Telegram, την οποία επικαλείται ο Μαξ Σέντον των Financial Times.
Σημειώνεται ότι το ρωσικό δίκτυο RT διέγραψε προηγούμενη ανάρτησή του, στην οποία είχε αναφέρει ότι το διάγγελμα θα ξεκινούσε στις 20:00.
Σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος Ντόμινικ Τζόνσον, έδωσε τη δική του εκδοχή:
«Ο Πούτιν ανακοινώνει μια ομιλία προς το έθνος και δεν την εκφωνεί. Ενώ όλοι περιμένουν, το βλέμμα του κόσμου είναι στραμμένο στη Μόσχα και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις ομιλίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου δεν του επετράπη να πάει. Τρολάρισμα στο υψηλότερο επίπεδο»
Ραγδαίες εξελίξεις
Η Ρωσία επιταχύνει τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, καθώς στην προσάρτηση τεσσάρων περιοχών (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) της Ουκρανίας φαίνεται να προσανατολίζεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και μάλιστα μέσω δημοψηφισμάτων-εξπρές. Η επιθετική αυτή κίνηση κλιμακώνει τη σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας και έρχεται ως απάντηση στην αντεπίθεση και τις νίκες των Ουκρανών σε κρίσιμα μέτωπα του πολέμου.
Ειδικότερα, οι φιλορωσικές αρχές σε επαρχίες της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που τελούν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένωση με τη Ρωσία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου.
Κουλέμπα: Δεν θα αλλάξουν τίποτα τα δημοψηφίσματα στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές
Νωρίτερα πληροφορίες στον γαλλικό Τύπο ανέφεραν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επιχείρησε να μιλήσει με τον Πούτιν στο τηλέφωνο αλλά αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό.
Την κινητικότητα στο ρωσικό στρατόπεδο, έξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενίσχυσαν και οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος γνωστοποίησε πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί τη λήξη του πολέμου το «συντομότερο δυνατόν».
Στην πιο επικίνδυνη φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία
Όπως σημειώνει η προϊσταμένη των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου, ο πόλεμος πλέον μπαίνει στην πιο επικίνδυνη φάση του μετά την κίνηση του Προέδρου Πούτιν να ενεργοποιήσει το σχέδιο προσάρτησης κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας που μοιραία ανοίγει και τον δρόμο για την γενική επιστράτευση.
Εμμέσως πλην σαφώς διαμηνύει ότι ο πόλεμος εκεί θα ισοδυναμεί με πόλεμο κατά της Ρωσίας – είτε η Δύση αναγνωρίσει τις περιοχές ως ρωσικό έδαφος είτε όχι.
Κίνηση που αποτελεί ευθεία πρόκληση για το ΝΑΤΟ, καθώς αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο ευθείας εμπλοκής του στον πόλεμο και η Ρωσία έχει απειλήσει ακόμα και με πυρηνικά, αν απειληθεί η ύπαρξή της ως κρατική οντότητα.
Ξεκάθαρο, λοιπόν, τελεσίγραφο Πούτιν: ή αποδέχεστε την πραγματικότητα στο έδαφος ή ρισκάρετε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οργή Στόλτενμπεργκ και Μακρόν
«Νέα κλιμάκωση του πολέμου» χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τα δημοψηφίσματα που σκοπεύουν να οργανώσουν οι διορισμένοι από τη Ρωσία επικεφαλής των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας.
Ο ίδιος κατήγγειλε σήμερα τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα» που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν».
Συγκεκριμένα, ο κ Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε στο Twitter: «Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία», είπε ακόμη.
Πηγή: Ert