Πυρ ομαδόν κατά της Ρωσίας για τα δημοψηφίσματα-Θρίλερ με το διάγγελμα του Πούτιν

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο τι θα πει ο ρώσος πρόεδρος σχετικά με τα δημοψηφίσματα στα οποία θα προχωρήσουν  φιλορώσοι αυτονομιστές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ»

Με τα νεύρα των ξένων ηγετών έπαιξε χθες, για μία ακόμη φορά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ενώ είχε προαναγγελθεί διάγγελμά του από ρωσικά ΜΜΕ για τις 8 το βράδυ, τελικά το ανέβαλε, πιθανότατα για σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται το ρωσικό Forbes, η ομιλία του Πούτιν αναβάλλεται για το πρωί της Τετάρτης και συγκεκριμένα για τις 8πμ. Ωστόσο και αυτή όπως και η προηγούμενη είδηση δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το Κρεμλίνο, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας όντως είχε αποφασίσει να απευθύνει διάγγελμα, αλλά και για το εάν υπάρχει κάποιου είδους επιπλοκή στο σχέδιο που φέρεται πως θα ανακοίνωνε.

Σύμφωνα πάντως με νεότερες πληροφορίες, το διάγγελμα Πούτιν, πιθανότατα θα μεταδοθεί έως τις 10 το πρωί της Τετάρτης, και θα είναι μαγνητοσκοπημένο.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο τι θα πει ο ρώσος πρόεδρος σχετικά με τα δημοψηφίσματα στα οποία θα προχωρήσουν  φιλορώσοι αυτονομιστές της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» για την ένωση με την Ρωσία από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Έντονες αντιδράσεις για τα δημοψηφίσματα

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.

Έντονη ήταν η αντίδραση και των ΗΠΑ στη σκιά της ανακοίνωσης της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Η Ρωσία θα υποστεί «μεγαλύτερες συνέπειες» εάν προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς οι φιλορωσικές αρχές σε τέσσερις περιφέρειες ετοιμάζονται να οργανώσουν εσπευσμένα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία εν μέσω ουκρανικής αντεπίθεσης.

«Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε (…) αριθμό εργαλείων», είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. 

Σολτς κατά Πούτιν

Την ίδια στιγμή, ο  καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τόνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκαταλείψει τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του, οι οποίες εγείρουν κίνδυνο καταστροφής τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας, εάν αναγνωρίσει πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.

«Γι’ αυτό δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε ειρήνη που θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία και γι’ αυτό η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», είπε ο κ. Σολτς κατά την ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αυτή που ο γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε επιστροφή του ιμπεριαλισμού με τον πόλεμο του κ. Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας δεν είναι καταστροφή μόνο για την Ευρώπη, αλλά για την βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη, πρόσθεσε. Κάλεσε τον ΟΗΕ να την υπερασπιστεί έναντι όσων προτιμούν έναν κόσμο όπου «οι ισχυροί επιβάλουν τη θέλησή τους στους αδύναμους».

«Θα παραμείνουμε άπρακτοι θεατές καθώς κάποιοι θα μας στέλνουν πίσω σε μια παγκόσμια τάξη όπου ο πόλεμος είναι κοινό μέσο άσκησης πολιτικής, όπου ανεξάρτητα κράτη αναγκάζονται να γίνουν μέρος ισχυρότερων γειτόνων τους ή αποικιοκρατών επικυρίαρχων, όπου η ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προνόμιο για λίγους και τυχερούς;», διερωτήθηκε ο κ. Σολτς.

«Ή θα καταφέρουμε μαζί να εγγυηθούμε πως ο πολυπολικός κόσμος του 21ου αιώνα θα παραμείνει πολυπολικός; Η απάντησή μου, ως Γερμανού και Ευρωπαίου, είναι: πρέπει να τα καταφέρουμε».

Για να επιτευχθεί αυτό, ο παγκόσμιος νότος πρέπει να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης στα παγκόσμια ζητήματα, να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες, ανέφερε, τασσόμενος υπέρ της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Δύση ανταγωνίζεται τη Ρωσία για διπλωματική επιρροή από το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο κ. Σολτς ανήγγειλε εξάλλου ότι το Βερολίνο θα φιλοξενήσει σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας την 25η Οκτωβρίου. Διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την κυβέρνηση στο Κίεβο να αντιμετωπίσει το «τεράστιο κόστος» του εγχειρήματος «της ανοικοδόμησης της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μυστήριο με το διάγγελμα Πούτιν για την Ουκρανία

Δειτε Επισης

Θρίλερ με την πτώση αεροπλάνου στη Λιθουανία-Το Βερολίνο δεν αποκλείει «εξωτερική ανάμειξη» στη συντριβή
Οι βρετανικές υπηρεσίες κατασκοπείας αξιοποιούν την AI για να αντιμετωπίσουν τον κυβερνοπόλεμο της Ρωσίας
Συνεδριάζει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για τη συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο
Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν στους όρους για τερματισμό του πολέμου σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους
Ρινγκ το κοινοβούλιο της Σερβίας-Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Τουλάχιστον 16 νεκροί και 7 αγνοούμενοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδονησία
Ανθρωποκυνηγητό στο Λονδίνο μετά από πυροβολισμούς-Τραυματίες ένα οχτάχρονο κορίτσι και ένας άνδρας
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης από ναυάγιο τουριστικού σκάφους στην Αίγυπτο-Αγνοούνται 17 άτομα
«Ναι επί της αρχής» από Νετανιάχου για εκεχειρία με Λίβανο μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ
Γυναικολόγος κατηγορείται για βιασμό 87 γυναικών σε διάστημα 20 ετών στη Νορβηγία